20 Ekim 2020 09:04
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ekim 2020 12:17

Dilovası Systemair HSK fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi iki işçi işten atıldı

Dilovası Systemair HSK fabrikasında Birleşik Metal-İş'e üye olduktan sonra 45 işçinin zorla ücretsiz izne çıkarılmasının ardından sendikalı 2 işçi de işten atıldı.

Fotoğraf: Adem Korkmaz/Evrensel

Paylaş

Kocaeli Dilovası'nda bulunan Systemair HSK Havalandırma Endüstri Sanayi fabrikasında Birleşik Metal-İş sendikasına üye olan iki işçi işten atıldı.

Fabrikada Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şubeye üye oldukları için 45 işçi ücretsiz izne zorlanmış ve dün itibariyle sendikal hakları için direnişe geçmişti. Zorla ücretsiz izne çıkarılan işçiler fabrika önünde direnişlerini sürdürürken içeride üretime devam eden ve Birleşik Metal-İş üyesi olan iki işçi de "işyeri kurallarına aykırı davranmak" gerekçesiyle işten atıldı.

"PSİKOLOJİMİ BOZDULAR, EKMEĞİMİZLE OYNUYORLAR, YETER!"

İşten atılan işçilerden biri, iki buçuk senedir Systemair HSK'de çalıştığını ve sendika üyesi olduğu için yönetimden sürekli baskı gördüğünü belirtti. Fabrika önünde sinir krizi geçiren işçi "Çay molasında arkadaşlarıma el salladım diye, sendikaya destek verdim diye çıkışım verildi. Destek vereceğim tabii! Psikolojimi bozdular, içeride bana baskı yaptılar, tedavi görüyorum. Benim burada nasıl çalıştığımı çok iyi biliyor arkadaşlarım. Ekmeğimizle oynuyorlar, yeter!" dedi.

İŞÇİLER YETKİ BELGELERİYLE EYLEM YAPTI

Dün itibariyle direnişe başlayan 45 işçi ise mücadelelerinin ikinci gününde. Fabrika önünde direnişlerini sürdüren işçiler, patronun içeride üretime devam eden işçilere "Sendika işyerinde yetkiyi almadı" dediğini belirtti. Bunun üzerine direnişteki işçiler vardiya molasında yaptıkları eylemde Birleşik Metal-İş sendikasının yetki belgesinin fotokopilerini kaldırarak slogan attı.

"FABRİKADA ÜRETİMİN DURDUĞU YÖNÜNDEKİ HABERLER GERÇEK DEĞİL"

Öte yandan işçiler, patronun fabrikada üretimin durduğu ve bu sebeple ücretsiz izin uygulamasına başvurulduğu yönünde servis ettiği  haberlerin gerçeği çarpıtma çabası olduğunu vurguladı. İşçiler, "Üretim var, ihtiyaç var ama sendikalaşma olunca bizi ücretsiz izne zorladılar. Anayasal hakkımızı istiyoruz. Patron bir an önce masaya oturmalı ve taleplerimizi kabul etmeli" dedi.

Emek Partisi Körfez İlçe Başkanı Adem Korkmaz da direnişteki işçilere destek ziyaretinde bulundu. CHP Çayırova İlçe Başkanı Cihan Soyluçiçek de işçilerin yanına gelerek durum hakkında bilgi aldı. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Devlet Bahçeli askıda ekmek kampanyasını eleştirenlere hakaretle yanıt verdi

SONRAKİ HABER

İnsan Hakları Ortak Platformu: Tahir Elçi davası cezasızlıkla sonlanmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...