20 Ekim 2020 08:24
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ekim 2020 12:31

Madenci eşi isyan etti: Orada kocamın yolunu keserlerse ben de 3 çocuğumla yürürüm

Soma ve Ermenek'ten Ankara'ya yürüyüş başlatan madencilerin jandarma engeliyle karşılaşmaları sonrası Ermenek'te bekleyişleri sürüyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ödenmeyen tazminatları için Soma ve Ermenek’ten başlattıkları Ankara yürüyüşü engellenen madenciler “İşçinin ciğerini çürütenler, maaşına çökenler, bundan servet biriktirenler karşısında biz hiçbir yasa tanımayız” dedi.

Tazminat hakları için direnişlerini sürdüren Uyar Madencilik işçileri basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, “Biz derdimizi millete anlatacağız dedik. Çünkü başka başvuracağımız makam kalmadı. 9 gündür buradayız, bu mücadeleyi kazanana kadar da vazgeçmeyiz. İşçinin gözünü, parmağını, kolunu koparanlar, ciğerini çürütenler, işçinin kıdemine, ihbarına, maaşına, primine çöküp bundan servet biriktirenler karşısında biz hiçbir yasa tanımayız. Eğer devlet buna göz yumuyorsa, bu tür adamları koruyorsa biz de direniriz” dedi.

Aksu öte yandan bir yetkilinin görüşme olacağı yönünde kendilerine bilgi verdiğini Valilikten dönüş beklediklerini, dönüş yapılmadığı takdirde yürüyüşe devam edeceklerini vurguladı.

EKMEĞİ ASMAYIN, İŞÇİNİN HAKKINI VERİN

Tazminat alamayan bir madencinin eşi ise MHP Başkanı Devlet Bahçeli’nin askıda ekmek sözlerini hatırlatarak şöyle konuştu: “Üç çocuğum var, Allah nasip eder görürsem, ‘Çocuğum milletvekili olun diyorum’ ben. ‘İşinize geldiği yerde uyuyun. İşinize geldiği yerde parmak kaldırın. Daha olmadı, iki yumruk adın birbirinize milletvekilleriyle, gündem olursunuz hadi bakalım’ diyorum ben bunlara. 600 tane adam 25 bin lira para alıyorlar. Belki daha fazla alıyorlar. İkisinin maaşını toplasan benim adamın tazminatı verilecek. Askıya ekmek asıyorlar. Ekmek asmayacaksınız arkadaşım. Ekmek vereceksiniz, iş yapacaksınız. Alın terinin karşılığını vereceksiniz ki millet kendi ekmeğini kendi götürecek. Ben çocuğuma ‘Oğlum polisten jandarmadan korkma onlar bizi koruyorlar’ diyorum. Ama benim çocuğumun babasını gözaltına alıyorlar. Benim kocamın önünü keserlerse orada. Ben de buradan üç çocuğumla yürürüm, beni de gözaltına alın. Hodri meydan. Bu Enerji Bakanı bizi muhatap olarak kabul etmiyorsa niçin ben vergilerimle bu adama para ödüyorum?​”

"GÖZALTINA ALIRSANIZ ERTESİ GÜN TEKRAR GELİRİZ"

Öte yandan madencilere dönük engellemeler sırasında da işçilerle jandarma arasında dikkat çekici diyaloglar yaşandı. Jandarma, "kamu düzenini bozmak" ve "pandemi tedbirlerini ihlal etmek" ile itham ettiği işçileri gözaltına alacağını söyledi. İşçiler bunun üzerine "Bizi gözaltına alın, sabah tekrar buraya geliriz" diyerek kararlılıklarını ifade etti.

"ORADA KOCAMIN YOLUNU KESERLERSE BEN DE BURADAN YÜRÜRÜM"

Somalı bir madenci eşi, işçilerin jandarma tarafından engellenmesine tepki göstererek "Bütün dünya duysun, ben kocamın hakkını savunmaya geldim. Hak istemek suçsa ben suçluyum. Kocamın önünü keserlerse ben de buradan 3 çocuğumla yürürüm, beni de tutuklasınlar. Bu Enerji Bakanı ne parası alıyor? Bizi muhatap kabul etmiyorsa ben neden vergilerimle bu adama para ödüyorum? Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan yaralı parmağa işemiyor. Kendisini hiç görmedik, muhatap olarak da kabul etmiyoruz, aldığı para da haram" ifadelerini kullandı.

(İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP Enis Berberoğlu kararına imza atan hakimleri HSK’ye şikayet etti

SONRAKİ HABER

EMEP Denizli İl Örgütü: Vali esnafı azarlamayı bırakıp fabrikalara baksın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...