19 Ekim 2020 08:21
Son Güncellenme Tarihi: 19 Ekim 2020 11:02

Bolivya'da Morales'in desteklediği Luis Arce seçim zaferini ilan etti

Bolivya’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini sandık çıkış anketlerine göre Morales'in desteklediği Luis Arce ilk turda kazandı.

Bolivya Bayrağı | Görsel: Pixabay

Paylaş

Bolivya’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini, sandık çıkış anketlerine göre Luis Arce ilk turda kazandı. Sonuçların kesinleşmesi halinde ordunun baskısıyla geçen yıl istifaya zorlanan Evo Morales’in partisi Sosyalizm Hareketi (MAS) yeniden iktidara gelmiş olacak.

Ciesmori tarafından yapılan hızlı sayım Bolivya televizyonu Unitel’de yayımnlandı. Arce’nin oyların yüzde 52.4’ünü, darbecilerin desteklediği muhafazakar aday Carlos Mesa’nın ise yüzde 31.5’ini aldığı belirtildi.

Bolivya’da adaylardan birinin seçimi kazanabilmesi için oyların en az yüzde 40’ını alması ve bir sonraki adaya 10 puanlık fark atması gerekiyor.

ABD’NİN "MEMNUN OLDUĞU" DARBE

Bolivya’da 20 Ekim 2019 tarihindeki devlet başkanlığı seçimlerinde hile yapıldığı suçlaması yöneltilen Morales’e karşı kitlesel eylemler yapılmış, bu süreçten faydalanan sağcılar, ordunun da desteğiyle 10 Kasım 2019’da Morales’i istifa etmek zorunda bırakmıştı. Morales ülkeyi terk ederken, darbe karşıtı kitlesel gösteriler düzenlenmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise Bolivya’daki iktidar değişikliğini memnuniyetle karşıladığını açıklamış ve “Demokrasinin muhafaza edildiğini” ileri sürmüştü.

Bolivya’da Jeanine Anez yönetiminde kurulan geçici hükümet de ABD’ye 11 yıl sonra tekrar büyükelçi atamıştı. Anez, elinde İncil’le yaptığı şovlarla da gündem olmuştu.

DARBECİLER SONUÇLARI KABUL ETTİ

Öte yandan Anez liderliğinde darbe hükümeti Arjantin’den seçim için gelen uluslararası gözlemcileri de gözaltına aldırmıştı.

Anez, Arce’nin zaferini ise kabullenmek zorunda kaldı. Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Resmi sonuçlar ulaşmadı ancak elimizdeki verilere göre seçimi Arce kazandı. Kazananı tebrik ediyorum, Bolivya’yı ve demokrasiyi ön plana alan bir yönetim göstermesini umuyorum” dedi.

LUIS ARCE KİMDİR?

Perfil.com’un haberine göre, Evo Morales’in ekonomi bakanı olan 57 yaşındaki Luis Arce, La Paz’da orta sınıf bir ailede dünyaya geldi. Yüksek lisansını İngiltere’de tamamladıktan sonra 18 yıl Merkez Bankasında görev yaptı. Siyasetçiden çok teknotrat profili çizen Arce, resmi haber ajansı ABI’ye göre seçim sonuçları sonrası ilk konuşmasında “Bolivyalılar için çalışacağız ve bir ulusal birlik hükümeti kuracağız, ülkemizde birlik inşa edeceğiz” dedi.

Arce, hükümetinin faaliyetlerinden “mikro, küçük, orta ve büyük şirketlere ve ayrıca kamu sektörüne ve 11 aydır belirsizlik içinde olan tüm Bolivyalı ailelere” fayda sağlayacağını söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

9 gün gözaltında kalan anneler: Barış mücadelesine devam

SONRAKİ HABER

Şehir hastanelerinde elektrik, doğal gaz, su harcamaları döner sermayeden karşılandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa