19 Ekim 2020 00:02

ODTÜ Biyolojik Bilimler öğrencileri: Verilen eğitimle nasıl bilim insanı olacağız?

ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü öğrencileri, laboratuvar derslerinin uzaktan ve telafisiz yapılmasına tepkili. Öğrenciler “Eğitimini almadığınız bir şeyi nasıl yapabilirsiniz ki?” diye soruyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Berk YANLIZ
Ankara

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Üniversite Senatosu 4 Eylül 2020 tarihinde 2020-2021 akademik yılı güz dönemi eğitim öğretim yönteminin belirlemek için bir araya gelmiş ve güz döneminde teorik derslerin uzaktan eğitim yöntemleriyle sürdürülmesine; uygulamalı saati olan dersler için ilgili dönemin sonunda ek süre tanınması konusunun pandemi seyrine göre yeniden değerlendirilmesi yönünde oy birliğiyle karar alındığı belirtilmişti. 12 Ekim 2020 tarihinde Biyolojik Bilimler Bölümü laboratuvar derslerinin online ve telafisiz olarak yapılacağını açıkladı. Bu kararın üzerine ODTÜ öğrencileri ile endişelerini ve uzaktan uygulamalı eğitimin niteliğini konuştuk.

"ODTÜ YÖNETİMİNİN KARARI YANLIŞ"

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden 1. Sınıf Öğrencisi Enes Dedecan liselerde, ortaokullarda ve hatta ilkokullarda bile eğitimin yüz yüze yapılacağı kararı kesinleşmişken ODTÜ tarafından verilen bu kararın son derece yanlış ve gereksiz olduğunu belirtti.

Enes, “Özel üniversitelerin birçoğu teknik bölümlerindeki öğrencilerine ek imkanlar oluşturabiliyorken bizim okulumuzun yönetimi ve teknik ekibi bunu yapmaktan aciz midir ya da okulumuzun elindeki imkanlar bunu sağlayamamakta mıdır” diye sordu.

Öğrencilere en azından telafi penceresi açılması gerektiğini düşünen Enes, “Öğrenciler uzaktan eğitimde yeterli yararı almadıklarını gördüklerinde tükenmişlik hissinden ziyade ‘Ben bunu telafi edebilirim çünkü okulum bana bu imkanı sağlıyor’ diyebilmeli” dedi.

Okulu bilim insanı yetiştirdiğini ve yetiştireceğini düşünerek seçtiğini söyleyen Enes, “Eğer ben laboratuvar eğitimimi tam ve yeterli bir şekilde alamayacaksam nasıl olur da ileriki dönemde iyi bir bilim insanı olabilirim” diye sordu.

"EĞİTİMİNİ ALMADIĞIMIZ ŞEYİ NASIL YAPARIZ?"

Biyoloji Bölümünden Fatih Kaya da “Eğitimini almadığınız bir şeyi nasıl yapabilirsiniz ki?​” diye sordu ve şöyle devam etti:

“Mesela herkesin anlayacağı şekilde basitçe örnekleyelim; diyelim ki bir yemek yapacaksınız ve bu yemeği daha önce hiç yapmadınız, sadece tarife bakarak bu yemeği kusursuz bir şekilde yapabilir misiniz? Bence yapamazsınız, izleyerek de olsa en fazla bir yere kadar gelebiliriz.”

Uygulamalı bilimlerde pratiğin üzerine sürekli yenilerinin eklenerek ilerlendiğini söyleyen Fatih, 2. sınıf öğrencisi olarak aslında laboratuvarın temel pratiklerini yapamadan önümüzdeki dönemlerde alacakları laboratuvar eğitimlerinde geride kalacaklarından dolayı da endişeli.

Fatih çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“Laboratuvarlar tamamen ertelenip, yüz yüze eğitimin gerçekleşeceği bir zaman gerek notlandırarak veyahut notlandırmayarak, öğrenci üzerinde baskının olmadığı, tamamen öğretmeye yönelik bir şekilde yapılması olabilir. Ya da bu dönem uygun önlemler alınarak kampüste bilfiil yapılabilir.” (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Karma sergi: Hâlâ Hayattayım

SONRAKİ HABER

100 milyar avroluk teşvik paketi açıklanan Fransa'da işçiler işten atılıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...