16 Ekim 2020 15:17

CHP Milletvekili Tahsin Tarhan: Kayıp kaçak bedelini vatandaştan değil, şirketlerden

CHP Kocaeli Mİlletvekili Tahsin Tarhan, "Elektrik kayıp kaçak bedelinin ayın sonunu getiremeyen vatandaştan değil, yeterince yatırım yapmayan şirketlerden alınması gerek” dedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

CHP Kocaeli Mİlletvekili Tahsin Tarhan, "Elektrik Piyasası Kanun Teklifi"nde kayıp kaçak bedelinin vatandaştan kesilmesine devam edilmesine ilişkin maddeye tepki gösterdi. Tarhan, "Kayıp kaçak bedelinin ayın sonunu getiremeyen vatandaştan değil, yeterince yatırım yapmayan şirketlerden alınması gerek” dedi.

CHP'li Tahsin Tarhan, Sanayi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülen "Elektrik Piyasası Kanun Teklifi"ndeki kayıp kaçak maddesine dair açıklamasında “2013’de ulusal tarife diye bir mekanizma getirdi AKP iktidarı. Türkiye’deki tüm kayıp kaçak bedeli abonelere eşit olarak bölünüyor. Şu an Mecliste görüşülen kanun teklifiyle kayıp kaçağın vatandaştan tahsil edilmesi kuralı 5 yıl daha uzatılacak. Dahası Cumhurbaşkanı'na 5 yıl fazladan uzatma yetkisi verilmekte. Kanun bu haliyle yasallaşırsa elektrik faturaları üzerindeki yük 2030 yılına kadar devam edecek. Devlet ve şirketler işini düzgün yapmadığı için neden vatandaş daha fazla fatura ödemek zorunda kalsın. Böyle adaletsizlik mi olur” dedi.

"GÜNEYDOĞU'DAKİ VATANDAŞ SUÇLANIYOR AMA GERÇEK BAŞKA"

Öte yandan vatandaşın izlemediği TRT'ye fatura üzerinden ödediğini belirten Tarhan, yalnızca bu sene elektriğe yüzde 32,3 zam yapıldığını söyledi.

Bunlar yetmiyormuş gibi insanların kayıp kaçak parası ödediğini ifade eden Tarhan, "Kayıp kaçak bedelleri üzerinden Güneydoğu’da yaşayan vatandaşlarımızı suçlayan bir algı oluştu zamanla. AKP’nin yanlış enerji politikaları halk arasında düşmanlık tohumlarının ekilmesine yol açtı. Oysa gerçek durum bambaşka. Türkiye’nin ulusal elektrik tüketimi 291 milyar kilovatsaat. Güneydoğu ise bu tüketimde sadece yüzde 6,8 paya sahip. Kayıp kaçakla ilgili asıl sorumlu vatandaş değil elektrik dağıtım ihalelerini alan şirketler. Bu şirketler bölgelerindeki kayıp kaçak oranlarını bilerek ihaleye giriyor. Ancak yüksek oranları aşağı çekmek için hiçbir şey yapmıyorlar. Kayıp kaçağın bedelinin ayın sonunu getiremeyen vatandaştan değil, yeterince yatırım yapmayan bu şirketlerden alınması gerek” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İspanya Komünist Partisi (M-L) Başkanı Raul Marco, 84 yaşında hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Denizli Çal'da kanalizasyon sorununun çözümü için imza toplanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...