15 Ekim 2020 00:39

AYM tartışması | Rıza Türmen: Yargıçlara baskı yapılıyor

DİB Sözcüsü ve eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen "Işıklar yanıyor" polemiğine ilişkin "AYM hükümeti kızdıran kararlar vermesin diye yargıçlar üzerinde baskı kurulmak isteniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi hakkında verdiği kararının “yerindelik denetimi kapsamında kaldığı” gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar verdi. Böylece mahkeme, Berberoğlu’na verilen 5 yıl 10 aylık hapis cezasında direndi. AYM kararları kesin olmasına rağmen yerel mahkeme tarafından tanınmaması, tartışmalara neden oldu. AYM üyesi Engin Yıldırım’ın AYM binasının fotoğrafını paylaşarak “ışıklar yanıyor” demesi üzerine İçişleri Bakanlığı da resmi sosyal medya hesabında paylaştığı kendi binasının fotoğrafıyla “ışıklarımız hiç sönmedi” mesajını verdi. AYM Üyesi Yıldırım’ın paylaşımı, iktidar cephesinde darbecilikle itham edildi.

Gelişmelere ilişkin sorularımızı yanıtlayan Demokrasi için Birlik Sözcüsü (DİB) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski Yargıcı Rıza Türmen, Enis Berberoğlu’nun seçme ve seçilme hakkının ihlal edilerek tutuklandığını söyledi. Berberoğlu’nun yeniden milletvekili seçildiğini ve tutuklanması için dokunulmazlığının kaldırılmasına ihtiyaç olduğunu belirten Türmen, AYM’nin bu konuda seçme seçilme hakkı ihlali ve tutuklamanın hukuka aykırı olması gerekçesiyle bir karar verdiğini kaydetti.

"MAHKEMELER AYM KARARINA UYMAK ZORUNDA"

AYM kararlarının kesin olduğunu vurgulayan Türmen, “Bu kararlara diğer mahkemeler uymak zorundadır. Yoksa AYM kararının hiçbir anlamı kalmaz. Böyle bir durumda AYM kararı nasıl uygulanacak” değerlendirmesinde bulundu. Birini derece mahkemesinin AYM kararı doğrultusunda yeniden yargılamaya gitmesi gerektiğini belirten Türmen, yerel mahkemenin AYM kararını reddetmesinin hukuk devletine vurulan ağır bir darbe olduğunu dile getirdi.

DAHA ÖNCE DE OLMUŞTU

“Böyle bir skandal olamaz” diyen Türmen, AYM hak ihlali kararına rağmen yerel mahkeme tarafından tahliye edilmeyen Mehmet Altan ve Şahin Alpay örneğini hatırlattı. Türmen, AYM’nin bunun üzerine yeni bir karar aldığını söyledi.

İPTAL DEĞİL, HAK İHLALİ

AYM’nin birinci derece mahkeme kararını iptal etmediği yönündeki yorumları eleştiren Türmen, “Bu iptal davası değil ki; AYM’ye yaılan bireysel başvuru kararının ardından hak ihlali kararı verildi. Bunu uygulayacak olan da birinci derece mahkemesi. AYM’nin nerede yetkili olup olmadığına İstanbul 14 Ağır Ceza Mahkemesi mi karar verecek? Böyle bir rezalet olabilir mi?​” dedi.

"İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN NE ALAKASI VAR?"

AYM’ye yönelik diğer kurumların tepkilerini değerlendiren Türmen, “İçişleri Bakanlığı’nın ne alakası var? Böyle bir şey nerede görülmüş? AYM hükümeti kızdıran kararlar vermesin diye yargıçlar üzerinde baskı kurulmak isteniyor. Soylu’nun 'Korumasız dolaş' sözleri, Bahçeli’nin çıkışı… AYM kapatılıp Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uygun bir mahkeme yaratılsın gibi acayip laflar ortaya atılıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Muğla İdare Mahkemesi, "Muğla Barosu Genel Kurulu'nun ertelenmesi hukuka aykırı" dedi

SONRAKİ HABER

KKTC'de DP ve YDP, ikinci turda Ersin Tatar'ı destekleme kararı aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...