İskender Bayhan: TÜİK’in verileri Erdoğan’ın ‘ekonomi uçuyor’ sözüne dayanak oluyor

Gazeteci İskender Bayhan, temmuz ayı işsizlik verilerini ve grev yasaklarını Gündem Özel'de değerlendirdi.

12 Ekim 2020 14:15
Paylaş

Gazeteci İskender Bayhan, temmuz ayı işsizlik verilerini ve grev yasaklarını Zeliş Irmak'ın sunumuyla Gündem Özel'de değerlendirdi.

İskender Bayhan'ın değerlendirmelerinden satır başları şöyle: 

TÜİK verilerinin güvenilirliği artık vatandaşlar açısından da bu konuyu takip eden uzmanlar açısından da inandırıcılığını yitirmiş durumda. TÜİK gerçeği söylemiyor ama bir yandan da gerçeği de gizleyemiyor. Bu haliyle bile işsizlik çok fazla.

TÜİK’İ kutlamak da lazım, başarılı! Erdoğan ekonomimiz uçuyor diyor. Vatandaşın ekonomisi uçmasa da TÜİK istatistiklerde başarıdan başarıya koşuyor. Son dönem rakamlarında dikkat çekici unsurlardan biri de pazar rakamı gibi rakam açıklaması… Örneğin, Türkiye’nin küçülme oranı 9,9, 10 değil yani.

TÜİK’in ustalıkla fırsata çevirdiği verilerden birisi de iş arama umudunu yitirenler. Onları işsiz saymıyor TÜİK. İşsizlik düşüyor, istihdam oranı da düşüyor, iş gücüne katılım oranı da düşüyor. Her şey düşüyor. Bunların üçünü birden düşürmek ustalık gerekir.

TÜİK şunları yapıyor:

  • Uluslararası ölçekteki yatırım kuruluşlarına Türkiye ekonomisini iyi göstermeye çalışıyor.
  • Vatandaşa ekonominin o kadar kötü olmadığını Erdoğan’ın ‘ekonomi uçuyor’ sözüne dayanak oluşturuyor.
  • Türkiye’de az çok ücret artışları vatandaşın yaşam ve çalışma koşullarının iyileşmesine ilişkin beklentiler işsizlik meselesiyle iç içe. Buruda da Polyannacılık pompalıyor.

Grev ve toplu sözleşme hakkının asgari koşullarda da olsa uygulanması bütün işçi ve emekçilerin talebi. Aynı gün Erdoğan’ın müminler açıklaması da vardı. Erdoğan işçilerin iyi mümin olmadığını düşünüyor. İyi mümin olsalar hak aramazlar, greve çıkmazlar. Onları hizaya getirmek için bu yasaklama kararlarını veriyor diye düşünüyorum. Başka türlüsünü izah etmek mümkün değil. İşçi ve emekçiler bugünkü koşullarda grevle hak aramayacaksa, bugünkü koşullarda da ücretlerin iyileşmesi için grevi kullanamayacaksa ne zaman kullanacaklar sorusunun yanıtı herhalde iyi müminler olurlarsa öte dünyada yaşarlar diye düşünüyor Erdoğan. (WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Cargill işçileri Nestle'nin önünden seslendi: İşimizi istiyoruz

SONRAKİ HABER

Temel ücret ve 3600 ek gösterge neden önemli?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...