12 Ekim 2020 11:27

TTB: 7 ayda yüz binlerce vaka gizlendi

Bakan Koca'nın "test sayılarında pozitif çıkma oranı nisanda yüzde 20, eylülde yüzde 10 oldu" açıklamasını hatırlatan Prof. Dr. Kayıhan Pala, 350 bin vakanın bildirilmediğini söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu, salgının 7. ayına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Sağlık Bakanlığının semptom göstermeyen vakaları gizlemesinin yarattığı sonuçlara dikkat çekilen toplantıda konuşan Prof. Dr. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın "Test sayılarında pozitif çıkma oranı nisanda yüzde 20, eylülde yüzde 10 oldu" açıklamasını hatırlatarak “Buna göre sadece nisan ve eylül aylarında 350 bin doğrulanmış vaka bildirilmedi” dedi.

"NİSANDA 81 BİN, EYLÜLDE 275 BİN VAKA AÇIKLANMADI"

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın moderatörlüğünde online yapılan toplantıda konuşan TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bakan Koca’nın PCR testi pozitif vakaların tümünün açıklanamamış olduğunu itiraf ettiğine dikkat çekti. Bakanın bu bilgiyi Bilim Kurulu üyelerine değil bir gazetecinin sorusu üzerine bu bilgiyi açıkladığını hatırlatan Pala “Böyle olunca salgına ilişkin durumu anlamamız zorlaşıyor” dedi. Bakan Koca’nın, tablonun değiştirildiği temmuz ayında değil, nisan ayından beri semptomu olmayan vakaların açıklanmadığını söylemiş olduğunu anlatan Pala “Bakan’ın açıklamasına göre nisan ayındaki testlerin yüzde 20’si, eylül ayında ise yüzde 10’u pozitif çıktı. Buna göre nisan ayında 81 bin 571 olgunun pozitif olduğunu, eylül ayında da 275 bin 647 doğrulanmış vakanın olduğunu söyleyebiliriz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine bakıldığında bu bilgilerin DSÖ’ye de bildirilmediğini görüyoruz. Bu sayılar Türkiye’nin nüfus başına en fazla doğrulanmış vaka olan ülke olduğu anlamına geliyor. Sadece nisan ve eylül ayında 350 binden fazla doğrulanmış olgu topluma bildirilmemiş. Bu nedenle doğrulanmış ölüm sayılarındaki tartışmanın da sürdüğünü görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.  

"OKULLARIN KAPALI KALMASI MÜMKÜN DEĞİL"

TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Prof. Dr. Özlem Azap Kurt ise okulların kapalı kalmasının mümkün olmadığını ve bunu yaşayarak da gördüklerini ancak  “Ancak okullar açılırken, salgının kontrol altına alınmış olması gerekiyor. Burada uyulması gereken kriterler, örneğin günlük bin vakanın binin altına düşmesi güvenilir denebilir. Arttığında belirli bir eşiğin üzerinde okullar yeniden kapanabilir. Oysa biz hâlâ olgu sayısını bilmiyoruz ki okulları açabilelim. Salgın kontrol altına alındığında okullar gerekli önlemler alınarak açılmalı” diye konuştu.

GÜNEYDE GRİP AŞISININ YARARI GÖRÜLDÜ

TTB Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. İbrahim Akkurt da aşı bugün bulunsa bile rutin olarak uygulamaya girmesinin önümüzdeki yıldan önce mümkün olmayacağına vurgu yaparak “Enfeksiyonu ne derece kontrol altına alacağının ve yan etkilerinin uzun vadede görülmesi gerekiyor. Mevsim değişimiyle birlikte influenza belirtileri ile Kovid arasında çok farklılık bulunmuyor. Bu süreçte influenza aşılarının yaygın olarak yapılmasının yararlı olacağını düşünüyoruz” dedi.  İnfuenza aşılarının koronavirüs salgınına karşı güney yarım kürede olumlu sonuçlar verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özlem Azap Kurt, korona önlemlerinin influenzayı azalttığını gösterdiğini belirterek “Risk grubu başta olmak üzere grip aşısının yaygınlaştırılması gerekiyor. Güney yarım kürede görüldü ki; influenza aşısı koronaya karşı korunmayı artırıyor” dedi.

Acil Tıp Uzmanı Çiğdem Arslan ise acil servislerde yaşanan sorunlara işaret ederek “Salgın yayılmadan önce acil servisleri uyumlu hale getirmek için çalışmalara başladık. Ancak başta temiz ve salgın kısmı olmak üzere servisleri ayırma konusunda sorunlar yaşandı” dedi. Eğer doğru veriler il ve ilçeler bazında yansıtılsaydı sadece sağlık çalışanlarının değil, halkın da daha fazla önlem alabileceğini vurgulayan Arslan, “İstanbul başta olmak üzere test sayısının yetmediği yerler oldu. İnsanları evlerine gönderip tekrar çağırmak zorunda kaldık” dedi.

HANGİ 153 BİN HANEYE TARAMA YAPILDI?

Gazetecilerin Sağlık Bakanlığının kesitsel taramalarına ilişkin sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Özlem Azap Kurt, haziran ayında 153 bin hanede birer kişiden örnek alındığını söyledi. Bu tarama ile elde edilen verilerin detaylı paylaşılmasını istediklerini ama ne yazık ki geniş çapta paylaşılmadığını belirten Kurt, “Pozitiflik sıklığı nedir? Hangi gruplarda yapılıyor bilmiyorum ama sağlık çalışanlarına yapılmadığını söyleyebilirim” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kavala’nın eşi Prof Dr. Ayşe Buğra: Artık yalan söyleme gayreti bile gösterilmiyor

SONRAKİ HABER

Cargill işçileri Nestle'nin önünden seslendi: İşimizi istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa