2020 Nobel Ödülleri sahiplerini buldu

www.nobelprize.org

#NobelPrize

NOBEL ÖDÜLLERİ

HANGİ ALANLARDA VERİLİYOR?

2020 yılı Nobel Ödülleri'ni kazanan isimler belli oldu. İlki 1901 yılında verilen Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından barış, fizik, kimya, edebiyat, fizyoloji-tıp ve ekonomi alanlarında veriliyor. 

2020 Nobel Barış Ödülü, Birleşmiş Milletler'e bağlı olarak faaliyet gösteren
Dünya Gıda Programı'na verildi.

III. Niklas Elmehed

Nobel Barış Ödülü'nün, açlıkla mücadele çabaları, çatışmalardan etkilenen bölgelerde barış koşullarının iyileştirilmesine katkı sağlaması ve açlığın diğer ülkelerde kullanılmasını önleme çabalarında itici bir güç olarak hareket etmesi nedeniyle Dünya Gıda Programına (WFP) verildiği açıklandı.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ

2020

2020

NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ

2020 Nobel Edebiyat Ödülü'nü ABD'li şair Louise Glück kazandı.

III. Niklas Elmehed

Louise Glück, "sade güzellikle bireysel varoluşu evrensel kılan kusursuz şiirsel sesiyle" Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ

2020

Louise Glück kimdir?

İlk kitabı "Firstborn"u (İlk Doğan) 1968 yılında yayımlayan Glück, Amerikan edebiyatının en önemli şairlerinden biri kabul ediliyor.
1943 yılında New York'ta dünyaya gelen Glück, Sarah Lawrence Koleji ve Columbia Üniversitesinde eğitim aldı. Şairlik dışında şiir konusunda denemeler yazdı, üniversitelerde dersler verdi.
Bugüne dek 12 şiir kitabı yayımlanan şair, Nobel'in yanı sıra 1993'te Wild Iris (Yaban Süsen) kitabıyla Pulitzer Ödülü'nü, 2014'te ise Faithful and Virtuous Night (Sadık ve Erdemli Gece) kitabıyla Ulusal Kitap Ödülü'nü kazandı. 
Yapıtlarında acının, travmanın, arzunun ve doğanın insan ruhunu aydınlatıcı yönlerine odaklanan Glück'ün, hüznün ve yalıtılmışlığın içten anlatımı olan bir dil yarattığını vurgulayan edebiyat eleştirmenleri, onun şiir kişiliklerini inşa etmekteki başarısı ile öz yaşam öyküsü ve mitler arasında kurduğu bağlantıya dikkati çektiler.
Glück, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan 16'ncı kadın yazar oldu. 

Video: Unsplash

NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ

ABD'li şair Louise Glück, Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası, Pulitzer Ödülü, Ulusal Kitap Ödülü, Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği Ödülü ve Bollingen Ödülü gibi birçok büyük edebiyat ödülü sahibi. 

2020

2020 Nobel
Kimya Ödülü, geliştirdikleri genom düzenleme metodundan dolayı Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna'nın oldu

Nobel Komitesi,
2020 Nobel Kimya Ödülü'nü, genom düzenlemesi için geliştirdikleri yöntem nedeniyle, 
Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna'a
verdi.

2020

NOBEL KİMYA ÖDÜLÜ

III. Niklas Elmehed

NOBEL KİMYA ÖDÜLÜ

Fransız Charpentier ve ABD'li Doudna,
Nobel Kimya ödülünü kazanan altıncı ve yedinci kadın bilim insanları oldu.

2020

Charpentier ve Doudna kimdir?

Emmanuelle Charpentier, 1968 yılında Fransa'da dünyaya geldi. Sorbonne Üniversitesinde biyokimya, mikro biyoloji ve genetik eğitimi alan Charpentier, ABD'de New York Üniversitesi ve Viyana Üniversitesinde klinik çalışmalar yürüttü. 
Charpentier, halen Almanya'da Max Planck Enstitüsünün enfeksiyon biyolojisi bölümünün direktörlüğünü yapıyor.

Jennifer A. Doudna, 1964'te ABD'nin Washington kentinde dünyaya geldi. Ponoma Üniversitesindeki eğitiminin ardından Harvard Tıp Fakültesinde doktora yaptı. RNA çalışmalarında uzmanlaşan Doudna, halen Kaliforniya Üniversitesinde öğretim üyeliği yapıyor. 

Charpentier ve Doudna, Nobel Ödülünü paylaşan ilk kadınlar oldu.

Video: Envato

NOBEL KİMYA ÖDÜLÜ

İsveç Kraliyet Bilimleri Akademisi’nden yapılan açıklamada, “Bu teknolojinin kanser tedavileri üstünde devrim niteliğinde etkisi var. Hatta kalıtımsal hastalıkları tedavi etme rüyasını bile gerçeğe çevirebilir” denildi.

2020

2020 Nobel
Tıp Ödülü, Hepatit C virüsünün keşfine katkıda bulunan bilim insanlarına verildi

NOBEL TIP ÖDÜLÜ

Nobel Komitesi Başkanı Thomas Perlmann, ABD'li virologlar Harvey J. Alter ve Charles M. Rice ile İngiliz bilim insanı Michael Houghton'un "Hepatit C virüsünün keşfinden ötürü" 2020 Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldüğünü duyurdu.

2020

III. Niklas Elmehed

NOBEL TIP ÖDÜLÜ

Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülen 3 bilim insanının keşfi sayesinde bugün virüs için çok hassas kan testlerinin mevcut olduğu ve dünyanın birçok bölgesinde kan nakli sonrası hepatit vakalarının ortadan kaldırıldığı belirtildi.

2020

Video: Envato

NOBEL TIP ÖDÜLÜ

Dünya Sağlık Örgütüne göre, dünyada 70 milyonun üzerinde hepatit vakası bulunuyor ve her yıl bu virüs nedeniyle 400 bin kişi ölüyor. Hepatitin, karaciğer enflamasyonu ve kanserinin başlıca nedeni olduğu belirtiliyor.

2020

2020 Nobel Fizik Ödülü kara deliklerin keşfine katkı sağlayan
bilim insanlarına verildi

NOBEL FİZİK ÖDÜLÜ

2020 Nobel Fizik Ödülü, kara deliklerin keşfine katkı sağlayan çalışmalarından dolayı İngiliz matematiksel fizikçi Roger Penrose, Alman astrofizikçi Reinhard Genzel ve ABD'li gök bilimci Andrea Ghez arasında paylaştırıldı. 

2020

III. Niklas Elmehed

NOBEL FİZİK ÖDÜLÜ

2020 Nobel Fizik Ödülü'nün yarısının "kara deliklerin oluşumunun genel görelilik teorisinin öngörüsü olduğuna ilişkin keşfinden ötürü" Penrose'a, diğer yarısının ise "Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki dev kara deliğin keşfine yönelik çalışmalarından ötürü" Genzel ve Ghez'e verildiği belirtildi.

2020

Penrose, Genzel ve Ghez kimdir?

ROGER PENROSE

İngiliz matematiksel fizikçi, matematikçi ve bilim felsefecisi Roger Penrose, 1931'de İngiltere'nin Colchester kentinde dünyaya geldi. Londra Üniversitesi Akademisinde matematik eğitimi gördü. Geometri ve astronomi alanında araştırmalar yapan Penrose, Albert Einstein'in genel görelilik teorisine yaptığı matematiksel katkılarla tanındı.Penrose, özgün matematiksel yöntemler kullanarak kara deliklerin Einstein'in genel görelilik teorisinin doğrudan sonucu olacağını ortaya koydu. Einstein'ın kendisi, içine aldığı her şeyi yutup yok eden, ışığın bile kaçamayacağı süper-dev kara delikleri bir varsayım olarak kabul etmekle birlikte, gerçekte var olduklarına inanmıyordu.Penrose, Ocak 1965'te, Einstein'ın ölümünden 10 yıl sonra yazdığı makaleyle kara deliklerin gerçekte oluşabileceğini ispatlamakla kalmayıp detaylı bir tanımını yaptı. Buna göre kara delikler, doğanın bilinen yasalarının işlerliğini kaybettiği bir "tekilliği" içinde barındırıyordu. Penrose'un makalesi halen bilim dünyası tarafından Einstein'in teorisine kendisinden sonra yapılan en önemli katkı olarak değerlendiriliyor.

REINHARD GENZEL VE ANDREA GHEZ

1952 yılında Almanya'da doğan Reinhard Genzel, Bonn Üniversitesindeki fizik öğreniminin ardından, aynı kentteki Max Planck Enstitüsünde radyo astronomi alanında çalışmalar yaptı. Burada 1990'lı yıllardan itibaren Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki çok parlak ve yoğun astronomik radyo kaynağı olan "Sagittarius A" bölgesi üzerine yapılan gözlem ve araştırmalara öncülük etti.1965 yılında ABD'nin New York şehrinde doğan Andrea Ghez de ilk kadın astronot olma hayaliyle başladığı bilim yolculuğunda Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) fizik dalında lisans ve Kaliforniya Teknoloji Üniversitesinde (Caltech) yüksek lisans dereceleri aldı. Ghez, Hawaii eyaletindeki W. M. Keck Gözlemevindeki optik ve kızılötesi teleskoplarla Sagittarius A bölgesini incelemek üzere çalışmalar yürüttü.ReklamGenzel ve Ghez, öncülük ettikleri çalışmalarda, bölgedeki yıldızların devinimlerinde hareketle yaptıkları analizlerde, bu bölgeye yakın yıldızların görünmez ve çok ağır bir kütlenin çekim etkisinde olduklarını ortaya koydu. Güneş Sistemi'nden daha küçük bir alanda Güneş'ten 4 milyon kat daha güçlü bir çekim alanı oluşturan bu kütlenin bir süper-dev kara delik olduğunu güçlü kanıtlarla ortaya koydu. 

GHEZ, ÖDÜLÜ KAZANAN 4'ÜNCÜ KADIN OLDU 

Amerikalı gökbilimci Ghez, Marie Curie, Maria Goeppert Mayer ve Donna Strickland’dan sonra bu ödüle layık görülen dördüncü kadın bilim insanı oldu.

Video: Envato

NOBEL FİZİK ÖDÜLÜ

Penrose, genel görelilik teorisinin varsayımlarının kara deliklerin oluşumunu gerektirdiği fikrini ilk kez ortaya koyarken, Genzel ve Ghez, Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki aşırı ağırlıktaki kütle çekim merkezinin yıldızların yörüngelerini etkileyen bir kara delik olduğunun keşfine götüren çalışmalara öncülük etti.

2020

2020 Nobel Ekonomi Ödülü, ihale teorisinin geliştirilmesine katkılardan dolayı, Paul R. Milgrom ve Robert B. Wilson'a verildi.

Video: Envato

NOBEL EKONOMİ ÖDÜLÜ

Nobel Ödül Komitesi, Alfred Nobel anısına verilen 2020 Sveriges Riksbank Ekonomi Bilimleri Ödülü'nün 'ihale teorisinde iyileştirmeler ve yeni ihale formatları için buluşları' nedeniyle Paul R. Milgrom ve Robert B. Wilson'a verildiğini açıkladı.

2020