15 Nisan 2011 06:58

The Economist: BDP’nin stratejisi işe yarıyor

İngiliz haftalık dergisi The Economist, son sayısında 12 Haziran seçimlerine yönelik olarak BDP ve AKP’nin Bölge aday listelerini, “Kürt Hareketinin adayları, muhtemelen Türkiye’nin Güneydoğusu’nda iyi bir performans gösterecek” sözleriyle değerlendirdi.Bir zamanlar “Artık Türk parlamentosuna inanmı

The Economist: BDP’nin stratejisi işe yarıyor
Paylaş

Bir zamanlar “Artık Türk parlamentosuna inanmıyorum. Yeniden aday olmayacağım” diyen Leyla Zana’nın, Türkler ile Kürtler arasında kardeşlik çağrılarına rağmen cezaevinde 10 yıl geçirdiğine dikkat çeken dergi, “Leyla Zana’nın en büyük suçu, yemin ederken Kürtçe kısa bir konuşma yapmış olmaktı” diye yazdı.

Şimdi Zana’nın yeniden aday olduğunu ancak, diğer BDP üyeleri gibi, yüzde 10’luk barajı nedeniyle bağımsız olarak yarışacağına dikkat çekildiği analizde “Sayın Zana, U dönüşü, gözleri bağlandığı, işkence gördüğü ve erkek tutukluların önünde çıplak poz vermeye zorlandığı günlerden bu yana Türkiye’de meydana gelen değişiklikleri yansıtıyor. Şimdi Kürtçe kampanya yürütebiliyor. Kendisiyle Türkiye’nin devlete ait ilk Kürtçe televizyon kanalında mülakat yapılabiliyor” denildi.

Hükümet ile PKK lideri Abdullah Öcalan arasında “ara sıra olsa da gizli görüşmelerin” devam ettiği öne sürülen analizde, Kürtlere yönelik “Daha gevşek tutumun, büyük ölçüde ılımlı İslami Adalet ve Kalkınma Partisi”nin sayesinde sağlandığı da vurgulandı.

KÜRTLERİN AKP’YE DESTEĞİ AZALDI

İngiliz dergisi, “Güçlü büyüme, demokratik reformlar ve uluslararası takdir” ortamında AKP’nin seçimleri üçüncü defa olarak kazanması beklenmekle birlikte 2007 yılında “Kürt bölgelerinde BDP’ye attığı dayak muhtemelen tekrarlanmayacak” görüşünü öne sürdü.

Sayılarını 14 milyon olarak verdiği Kürtler arasında AKP’ye desteğin azalmasının çeşitli nedenlerinin olduğunu savunan dergi, şunları yazdı:

“Artık bedava kömür ve İslami kardeşlik sözlerinden etkilenmiyorlar. AK Parti’nin, şiddete bulaşmayan PKK isyancıları için bir affa yol açması beklenen ‘açılımı’ rafa kaldırıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Kürtleri sorumlu tutuyor. PKK’nin 2009 yılında Irak’tan dönen savaşçıların ‘zafer’ konuşmaları yapmaya başlayarak Türkleri provoke ettiğini söylüyor.”

‘HÜKÜMET KÜRT POLİTİKACILARI HAPSETTİ’

The Economist, “hükümetin yanıtının BDP'li belediye başkanları dahil binlerce Kürt politikacısını hapsetmek olduğu”nu belirttiği analizinde, 2009 yılından bu yana “en az 2 bin 300 Kürt aktivistinin cezaevine gönderildiğini, BDP’nin 22 milletvekilli hakkındaki davalarda istenen cezaların “bir inanılmaz 2 bin 350 yılı bulduğu”na dikkat çekti.

BDP’nin ayrıca, “sivil itaatsizlik” kampanyası yürüttüğünü, Sebahat Tuncel'in de bir polise tokat attığını belirten dergi, “Strateji işe yarıyor. Analistler, BDP’nin Haziran seçiminde 30 kadar sandalye kazanabileceğini tahmin ediyorlar. AK Parti’ye güneydoğu için seçtiği renksiz adaylar yardımcı olmuyor. Ankara’da ne kadar Kürt varsa. Sayın Erdoğan’ın seçim sonrası ortaya koymaya söz verdiği yeni anayasa o kadar kapsamlı olacak” ifadelerini de kullandı. Analizde şu yoruma da yer verildi:

“BDP’nin ‘provokasyonları’ndan şikayet edenler, PKK’nin silahlı mücadelesine son vermesi ve politikacılara Kürt hedeflerini barışçıl biçimde gütmelere olanak sağlaması yönündeki kendi çağrılarını anımsamalı.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çerkesler 'anadil' için 17 Nisan'da İstanbul'da

SONRAKİ HABER

Köylüler 'ölüm yolunu' trafiğe kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...