06 Ekim 2020 15:06

Lawen Redar, İsveç Parlamentosu’na Selahattin Demirtaş için çağrı yaptı

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Lawen Redar, Selahattin Demirtaş ve diğer siyasi tutukluların serbest bırakılması için  parlamentonun karar alıp hükümete görev vermesini talep etti.  

Fotoğraf: MA

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Lawen Redar, 2016 yılının kasım ayından beri cezaevinde tutulan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve diğer siyasi tutukluların serbest bırakılmaları için İsveç Parlamentosu’nun karar alıp hükümete görev vermesini istedi.

2007 yılından 2018 yılına kadar Selahattin Demirtaş’ın milletvekilliği yaptığını belirten Redar, parlamentonıun 2016 yılının mart ayında aralarında 55 HDP’linin de bulunduğu 154 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırıldığını ve 4 Kasım 2016 tarihinde HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutuklandıklarını hatırlattı. 

11 Ocak 2017 günü savcının Demirtaş’ı “silahlı örgüt kurmak ve liderliğini yapmak, terörist propagandayı yaygınlaştırmak, suça teşvik etmek ve yasal olmayan toplantı ve gösterilerle katılmak”la suçladığını belirten Redar, Demirtaş’ın Türkiye hükümetini ve özellikle de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetimini eleştirdiği için tutuklandığını söyledi. 

Kendisi de bir hukukçu olan Redar, mahkeme sürecini ve Demirtaş davasındaki hukusuzlukları sıraladıktan sonra “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 3 defa Demirtaş’ın haklarının ihlal edilmesine karar vermesine karşın hiçbir şey olmadı. HDP liderinin tutuklanmasının üzerinden 4 yl geçti. Birçok HDP’li parlamenter ve belediye başkanı tutuklu ve binlerce kişi sırf düşüncelerden dolayı içeride tutuluyor. Türkiye Demirtaş’ı özgürlüğünden mahrum bırakmayı sürdürüyor. İsveç buna karşı güçlü tavır almalı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Antep'te doğum yapan eşini hastanede bıçakla yaralayan sanığa 18,5 yıl hapis

SONRAKİ HABER

Trump, Biden ile 15 Ekim'deki canlı yayın tartışmasına katılacağını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...