Altın Portakal devam ediyor: Her koşulda sanat, her koşulda sinema

Antalya Altın Portakal Film Festivali devam ederken, Festival Direktörü Ahmet Boyacıoğlu, Yönetmen Reis Çelik ve Oyuncu Mehmet Usta Evrensel'e konuştu: Her koşulda sanat, her koşulda sinema.

06 Ekim 2020 13:44
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ekim 2020 15:08
Paylaş

İsmail AFACAN
Antalya

Antalya Altın Portakal Film Festivali devam ederken, Festival Direktörü Ahmet Boyacıoğlu, Yönetmen Reis Çelik ve Oyuncu Mehmet Usta Evrensel'e açıklamalarda bulundu. Sinema sektörünün zor zamanlar geçirdiğine dikkat çeken sanatçılar; pandemi sürecinde festival düzenlemenin önemini, olağanüstü zamanlarda sanat ve toplum arasındaki ilişkiyi anlattı.  

"FİLMLERİ GÖSTERDİK BİTTİ, GİTTİ DİYEMEZDİK"

Festival Direktörü Ahmet Boyacıoğlu: Pandemi koşullarında festivali düzenlemek pek kolay olmadı. Büyükşehir Belediyesiyle yaptığımız ilk toplantıda festival gösterimlerini açık havada yapmayı önerdik. Sosyal mesafe kurallarını gözeterek düzenleme kararı aldık. Bize güvenen yapımcılar, yönetmenler ve oyuncular; Antalya Film Forum’a katılmak isteyen projeler vardı. Sinema sektörü ciddi bir sıkıntı içinde. Neticede 56 yıldır süren gelenekselleşmiş, kökleşmiş sinema etkinliğinden bahsediyoruz. Altın Portakal Film Festivali kocaman bir etkinlik; filmleri gösterdik bitti, gitti diyemezdik.

Yıldızların Altında diye adlandırdığımız yazlık sinema konsepti hoş oldu.1960’larda yazlık sinemalar bir gelenekti. Biz bu işleri ülkece çok iyi becerdiğimiz için bütün o yazlık sinemalar ’70’lerde, ’80’lerde yıkıldı, yerlerinde Alışveriş Merkezleri ve apartmanlar var. O zamanlar Adana’da 50, 60 tane yazlık sinemadan bahsedilir. Şimdi bir iki tane bile yok. O nostalji ancak bizim gibi festivallerde olur. Artık kimsenin yazlık sinema yapacak ne hali var, ne vakti ne de parası var. Yazlık sinema alanlarına apartman yapmak daha kârlı oluyor maalesef. 

"HER KOŞULDA SANAT ÖN PLANA ÇIKARILMALIDIR"

Yönetmen Reis Çelik: Zor koşullar sanatın öne çıkmasını gerektiren zamanlardır. İnsanların moral olarak deformasyona uğradığı zamanlarda insanları en güçlü ayakta tutucu şey sanattır. Onun için akıllı ve ileri görüşlü devletler böyle zamanlarda sanatı daha ön plana çıkarmaya gerek duyarlar. Toplumlar sanatla var olurlar, sanatı dışlayan toplumlar tarihteki yerini alamazlar; bu nedenle her koşulda sanat ön plana çıkarılmalıdır. Sanatın var olması, sinemanın var olması, festivalin kesintiye uğramadan devam etmesi çok önemliydi. Bunu başardıkları için festivale teşekkür ediyorum. 

"TOPLUMSAL BİLİNCİN ARTTIRILMASI LAZIM"

Oyuncu Mehmet Usta: Bu koşullarda sinemaya destek olmak ve festival yapmak önemliydi. Türk sinemasının tanıtımını en temelde festivaller oluşturuyor. Bu işlerin topluma büyük katkıları var. Kültür ve sanatın her koşullarda devam etmesi lazım. Pandemi döneminde de, savaş döneminde de, ekonomik sıkıntıların olduğu dönemlerde de… Çünkü hayata tutunmanın tek yolu, kültür ve sanata temas etmektir. 
Festivallerin farklı bir ruhu vardır. Bazı festivaller etkinliklerini dijital platformlara taşıdı. Belki bizim jenerasyonumuzdan kaynaklı biz dokunmayı ve temas etmeyi seven insanlarız. Zaten büyük bir mesafenin hayatımıza girdiği bir dönemde Altın Portakal bunu başardı. İnsanlar maskelerini taktıkları, sosyal mesafelerini korudukları sürece sinemalar güvenli yerlerdir, filimler seyredilmelidir. 

Son olarak festival sağlık emekçilerine adandı. Pandemiyle mücadele bir savaşsa; bu savaşın en önünde bizim sağlık emekçilerimiz canla başla mücadele ediyor. Onların sayesinde hayattayız ve bunları yapabiliyoruz. Burada şuna dikkat çekmek istiyorum: Toplumsal bilincin arttırılması lazım. Sağlık emekçilerinin çok kıymetli insanlar olduğunun öğretilmesi ve buna göre farkındalık oluşturulması lazım. Şiddetten uzak durulması lazım.         

FESTİVALDE YARIN

Ulusal Yarışmalar: Azra Deniz Okyay imzalı “Hayaletler” 19.20’de, Tunç Şahin’in yönettiği “İnsanlar İkiye Ayrılır” 22.00’de Yıldızların Altında 1 açık hava sinemasında film ekiplerinin katılımıyla izleyiciyle buluşacak.

Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda ise Serdar Kökçeoğlu yönetmenliğindeki “Mimaroğlu” 19.20’de, Sidar İnan Erçelik imzalı “Rüzgâr Tayı” 21.30’da Yıldızların Altında 3 açık hava sinemasında ücretsiz olarak sinemaseverlerle buluşacak. Film gösterimi sonrası film ekiplerinin katılımıyla söyleşi gerçekleşecek.

Uluslararası Yarışmalar: Daniele Luchetti imzalı “Bağlar / Bağcıklar” 19.20’de; Arab ve Tarzan Nasser kardeşlerin yönettiği “Gaza Mon Amour” 22.00’da Yıldızların Altında 2 açık hava sinemasında izleyiciyle buluşacak.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Denizli Çal’da kanalizasyon sorunu yıllardır çözülmüyor

SONRAKİ HABER

KESK İzmir Şubeler Platformu: Bütçeden kamu hizmetlerine ayrılan pay artırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...