05 Ekim 2020 11:48

Emek Partisi, Adana’da artan kadın cinayetlerine tepki gösterdi

Adana’da bir hafta içerisinde 3 kadının öldürüldüğünü belirten EMEP Adana İl Başkanı Aracı, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana’da bir hafta içerisinde 3 kadın cinayetinin gerçekleştiğini ifade eden Emek Partisi Adana İl Örgütü, artan cinayetlere tepki göstererek İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istedi.

Yazılı basın açıklaması yapan Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı, devletin ilgili kurumları görevlerini yapmadığı için kadınların her gün sosyal medyada “yaşamak istiyoruz” çığlıkları yükselirken kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin de arttığını belirterek “Kadın cinayetleri o kadar arttı ki bir hafta içinde sadece Adana’da üç kadın katledildi. Buna rağmen İçişleri Bakanlığı, bu yılın ilk 6 aylık döneminde, kadın cinayetlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 oranında düştüğünü duyurmakta beis görmüyor. Bizce öldürülen her kadının faili şiddete karşı önleyici tedbirleri almayan, etkin kovuşturma yürütmeyen ve katilleri cezasız bırakan devlettir” dedi.

“CEZASI OLAN ŞAHSIN TUTUKLANMAMASI BAŞKA BİR KADININ HAYATINA MAL OLDU”

Geçtiğimiz bir hafta içinde Adana’da yaşanan cinayetlerin, kadına yönelik şiddette gelinen noktayı gösterdiğini dile getiren Aracı, şunları söyledi:

"Adana'nın Ceyhan ilçesinde boşanma davası devam eden ve uzaklaştırma kararı olan Serap Öner, eşi Ali Öner'in saldırısına uğradı, kalbine aldığı bıçak darbesiyle yaşamını yitirdi.

Adana'nın Kozan ilçesinde, Erdoğan Küpeli adlı kişi, Tuğba Keleş'i tabancayla vurarak öldürdü. Öte yandan Küpeli’nin, Gülay Mübarek adlı kadını da yıllarca taciz ettiği, 8 yıl 6 ay ceza almasına rağmen tutuklanmadığı ortaya çıktı. Kadına yönelik şiddetten cezası olan bir şahıs, yeterli önlem alınmadığı için bir başka kadının hayatına mal oldu.

Adana’nın Çukurova İlçesinde Hülya Güllüce isimli kadın boşandığı Abdullah K. isimli kişi tarafından vurularak öldürüldü.

Eylül ayının başında, uzun yıllardır şiddet gördüğü eşinin eline tutuşturduğu tüfeğin patlaması sonucunda eşini öldürmekle suçlanan Fikriye Özbek hakkında kasten eşi öldürmek suçundan müebbet hapis cezası istemi ile dava açıldı. Halen tutuklu olan Fikriye’nin duruşması 6 Kasım günü görülecek.

Geçen hafta sonuçlanan bir ceza davasında iki çocuğunu istismar eden baba, aylarca tutuksuz yargılandı, kamuda, bir çocuk hastanesindeki görevine devam etti. Kadınların ısrarlı takibi ve çabaları sonucunda tutuklandı, 35 yıl, 7 ay 15 gün hapis cezası aldı. Ancak yargılama sırasında devlet de, yargı da çocukları ve annelerini korumadı."

“KADINLARA YARGI DEĞİL YİNE KADINLAR EL UZATTI”

"Aylardır yaşadığı şiddet ve cinsel istismarın soruşturulması için yargıdan medet uman E.B. en son çareyi yaşadıklarını tweeterda paylaşmakta buldu. E.B.’ye el uzatanlar yine kadınlar oldu.

İktidar ise tüm bu örneklere rağmen bir yandan kadına yönelik şiddetin azaldığına dair yanlış bilgileri paylaşırken bir yandan da İstanbul Sözleşmesinden çıkmayı tartıştırıyor. Sözleşmeden rahatsız oldukları kadar, kadınlara ve çocuklara yapılan şiddet ve tacizden, kadın cinayetlerinden rahatsız olmuyorlar.

Şiddet, cinayet, taciz faillerine hala iyi hal indirimi uygulanabiliyor, bu failler çoğunlukla tutuksuz yargılanıyor. Cezasız kalan her şiddet, taciz, cinayet vakası bu fiili işleyenleri, işleyecek olanları cesaretlendiriyor, özendiriyor. Evde, sokakta, iş yerinde ‘’başıma bir şey gelir mi’’ tedirginliğiyle hayatını sürdüren kadınların sayısı giderek artıyor. Kadınlara reva görülen bu yaşam kabul edilemez”

“KADINLARIN HAKLARI VE HAYATLARI İÇİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN!”

İktidar, her türlü şiddet ve cinayetin önlenmesi, yapanın asla cezasız kalmaması için gerekli düzenleme ve yaptırımları derhal hayata geçirmesi gerektiğini söyleyen Aracı, “İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamalıdır. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulanması, uygulatılması, denetleme mekanizmalarının devreye sokulması devletin öncelikli yükümlülüklerinden biridir. Kadın düşmanı politikalara, erkek egemen zihniyete karşı bütün kadınları dayanışmaya; haklarımız ve hayatlarımız için mücadeleye çağırıyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Gürer, TKİ'nin neden kozmetik sektörüne girdiğini sordu

SONRAKİ HABER

Performans ücretleri ödenmeyen Çam ve Sakura Şehir Hastanesi çalışanları eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa