04 Ekim 2020 20:40

EŞİK: TİHEK hangi insan haklarını koruyor?

Eşitlik İçin Kadın Platformu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan'ın İstanbul Sözleşmesi ve çocuk yaşta evlilik hakkındaki beyanlarına yaptığı açıklamayla tepki gösterdi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan'ın İstanbul Sözleşmesi hakkındaki gerçeğe aykırı beyanlarına yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Arslan'ın çocuk yaşta zorla evlendirmelerin önünü açacak öneriler getirdiği vurgulanan açıklamada "Süleyman Arslan’ın derhal görevinden alınmasını istiyoruz" denildi.

"ÇOCUK İSTİSMARINI MEŞRU GÖSTERMEYE ÇALIŞAN YAKLAŞIM"

EŞİK'in açıklamasında Arslan’ın 30 Eylül’de hem TİHEK’in kurumsal Twitter hesabından hem de kendi özel hesabından paylaştığı şu ifadeler hatırlatıldı:

"Erken evlilik ve cinsel istismar suçu ayrıştırılmalıdır. İnsanlar sadece erken bir yaşta evlendi diye yüz kızartıcı suçlardan yargılanmamalıdır. Bu durum başta bu evliliklerden doğan çocuklar olmak üzere kişinin ve ailesinin haklarını ihlal etmektedir."

Arslan'ın burada “erken evlilik” ile 18 yaş altı ve genellikle kız çocuklarına ebeveynlerinin kararıyla, zorla yaptırılan evlilikleri kastettiği vurgulanarak "Bu evlilikleri, sadece büyükler onayladı diye kabul etmek ya da evlilik ile örtbas edilmeye çalışılan tecavüzü, sonradan evlilik gerekçesiyle çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçundan farklı görmek, çocuk istismarı suçlarını aklamanın ötesinde, 'evlilik' adı altında bütün çocukları istismara ve tecavüze açık hale getirerek, hayatları boyunca şiddet ortamında yaşamaya mahkûm etmek anlamını taşımaktadır. Süleyman Arslan’ın çocuk cinsel istismarını meşru göstermeye çalışan yaklaşımı, çocukların insan haklarını yadsımakla kalmayıp, ihlalleri hoş görerek insan haklarını açıkça çiğneyen bir anlayışı yansıtmaktadır" denilidi.

"BÜTÜN ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMELERİNİ HEDEF ALMIŞTIR"

Arslan’ının İstanbul Sözleşmesi’ne sarf ettiği "İstanbul Sözleşmesi ile ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak bizim değer yapımıza uygun olmayan tarafları olduğu açıktır. Farklı aile tipleri, ailesiz yaşam, gayrı meşru yaşam sözleşmeyle meşrûiyet kazanmaktadır" sözleri de hatırlatılan açıklamada şöyle devam edildi:

"İstanbul Sözleşmesi bir toplumdan diğerine göre değişen bir değerler belgesi değil, uluslararası insan hakları hukukuna dayanan, cinsiyete dayalı şiddeti önlemek amaçlı evrensel normlar bütünüdür. Sözleşme tüm diğer uluslararası insan hakları sözleşmeleri ve TC Anayasası’nda da yer aldığı üzere; garanti altına aldığı hakların hiçbir ayrımcılık yapmadan uygulanmasından bahseder. Arslan bu sözleri ile salt İstanbul Sözleşmesi’ni değil bütün uluslararası insan hakları sözleşmelerini hedef almıştır."

"ARSLAN'IN HAK İHLALLERİNE DESKET VEREN SÖYLEMİ…"

Açıklamanın devamında TİHEK’in ve Arslan’ın şu paylaşımlarına da yer verildi:

"Anayasa mahkemesi zinayı suç olmaktan çıkarmamış sadece kadın ile erkek arasındaki ceza uygulaması eşitsizliğini kaldırmıştır. Zina evrensel bir suçtur. Bu noktada tüm yasamanın sorumluluğu bulunmaktadır. Sadakatsizlik bir suçtur ve suç olarak düzenlenmelidir."

"Ahlak noktasında farklı aile formlarının meşruluk kazanması toplumu bitirir, kaosa götürür. Eşler arası sadakatsizlik yaşandığında, boşanmak her şeyi çözmüyor. Eşlerin aile onurunu gözetmesi bir görevdir. Çocuklar ise sağlıklı bir aile ortamında büyüme hakkına sahiptir."

Bu söylem ve yaklaşımların, temel görevi insan haklarını korumak olan kurumun varoluşuna aykırı olduğunun altı çizilen açıklamada "Çocukları, tüm vatandaşları ve insan haklarını korumakla yükümlü olan devletin özellikle insan haklarından sorumlu kurumunun başında olan yetkilisinin; çocukların ve kadınların en temel insan haklarını ihlal eden, cinsel istismar ve tecavüzlere davetiye niteliği taşıyan yaklaşımı akıl ve vicdan dışıdır. TİHEK Başkanı Süleyman Arslan’ın insan hakları ilkelerinden uzak ve hatta ihlallerine destek veren söylemi, kendisinin insan hakları konusunda bilgisizliğini ve getirildiği görevin anlamını kavrayamadığını açıkça göstermektedir" ifadeleri yer aldı.

"DERHAL GÖREVİNDEN ALINMASINI İSTİYORUZ"

Açıklamada, "Kadınların ve çocukların insan haklarını zedeleyici her türlü söylem, yaklaşım ve girişimlerin, Anayasa’nın eşitlik ilkesine ve devlete verdiği insan haklarının korunması görevine aykırı olduğunu hatırlatarak, Süleyman Arslan’ın derhal görevinden alınmasını istiyoruz" denildi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Ekoloji Birliği: Savaşlar aynı zamanda ekolojik yıkımdır

SONRAKİ HABER

Kentsel dönüşümde mağdur edilmek istemiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa