01 Ekim 2020 10:31

Kerem Altıparmak: HDP’yi kapatsalar da yerine yenisi gelir

Hukukçu Kerem Altıparmak, HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yaptığı internet yayınında HDP’ye dönük operasyonları değerlendirdi.

Dr. Kerem Altıparmak | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnsan Hakları Hukukçusu Kerem Altıparmak, HDP Eski MYK Üyelerine yönelik gözaltıları; HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yaptığı internet yayınında değerlendirdi. Altıparmak, “HDP'yi kapatma kararı mı?​” sorusuna “Yüzde 10 oy alan artık çok köklü bir siyasi hareketin ceza hukuku araçları ile hukuk baskısı ile ortadan kaldırılması mümkün değil. Eğer böyle bir niyet varsa hukuken kendi kendine bir kere çok sistemli bir ağır insan hakları ihlali olur” yanıtını verdi. Altıparmak, şunları kaydetti:

"Niye kamuoyu bilgi sahibi değil olanlar bitenler kimin ne ile suçlandığı konusunda? Diyorsunuz ki burada bir siyasi operasyon var kaldırıp size şöyle bir fotoğraf ile ilgili cevap veriyorlar: 'Demirtaş’ın falan yerde yaptığı konuşma bu da mı suç değil?' iyi de burada soruşturulan o değil. Burada soruşturulan Kobani olayları ile HDP’nin yöneticileri arasındaki illiyet bağı. Nasıl illiyet bağı kuruyorsunuz ikisi arasında, hukuken bakın biz kasıt meselesini işlerken hukuk fakültesinde illiyet bağı meselesine bakardık, şöyle bir tartışma vardı, barutu bulan kişi sonraki ölümlerin tamamından sorumlu mu illiyet bağı var diye; yani yanlış bir açıklama yapsanız bile dediğim gibi ki ben o açıklamanın ifade özgürlüğü kapsamında gereken bir açıklama olduğu kanaatindeyim ama yanlış bir açıklama yapmış olsanız bile, bu bir suç oluşturuyor olsa bile; o açıklama sonrasında ki bütün olaylardan dolayı o açıklamayı yapan kişi sorumlu tutulamaz.”

KAPATIRSINIZ, YENİSİ YERİNE GELİR

Yüzde 10 oy alan artık çok köklü bir siyasi hareketin ceza hukuku araçları ile hukuk baskısı ile ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını ifade eden Kerem Altıparmak, “Yani Türkiye’de eğer siyaset yapılacaksa rahmetli Süleyman Demirel’in ifadesi ile Kürt gerçekliğini dikkate alarak yapılması gerektiği kaçınılmaz olduğu gibi, HDP’yi de adını değiştirseniz de kaçıncı parti, bir tane daha kapatırsınız, yenisi yerine gelir. Yenisi yerine gelmese de bu siyasi hareketi temsil edecek birileri mutlaka olacak bunun olmadığı bir siyaset Türkiye’de yapılamaz onun için böyle bir niyet varsa bence beyhude bir amaçtır ama ben yine kendi uzmanlık alanım açısından söyleyeyim; eğer böyle bir niyet varsa hukuken kendi kendine bir kere çok sistemli bir ağır insan hakları ihlali olur” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

KCDP: Eylül ayında 36 kadın katledildi

SONRAKİ HABER

SES: Sağlık emekçileri tükendi; sağlığından, canından oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...