01 Ekim 2020 07:07
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ekim 2020 10:32

Kobanê soruşturması: Gözaltında tutulan 20 HDP'li siyasetçiden 17'si tutuklandı

Kobane soruşturması kapsamında Ankara Adliye’sinde savcılık ifadeleri alınan 20 HDP’li siyasetçiden 17’si tutuklandı. Tutuklama kararı avukatlar salona girmeden polis barikatlarının ardından okundu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Ankara'da gözaltında tutulan HDP'li 20 siyasetçinin mahkeme ifadeleri sona erdi. İfadeler sonrası karar için ara veren Sulh Ceza Hakimliği, 20 HDP'li siyasetçiden 17'si için tutuklama kararı verdi. ÖHD Ankara Şubesi, uzun süren ifade işlemleri için “İşkence ve kötü muamele yasağının ihlal boyutuna varmıştır” dedi. Süreci takip eden ÖHD Ankara Şube Eş Başkanı Şevin Kaya ise iki gündür adliyeden yansıyan görüntüleri “Hukuksuzluğun resmi” olarak tanımladı.

ÖNDER, AKKAYA VE TAN ADLİ KONTROL UYGULAMASIYLA SERBEST BIRAKILDI

Ankara merkezli yürütülen Kabane eylemleri soruşturmasında gözaltına alınan aralarında eski milletvekilleri ve Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in de bulunduğu 20 HDP’liden 17’si tutuklandı. Eski Milletvekilleri Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder ve Gülfer Akkaya adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltı süreleri uzatılarak 9 gün sonra Ankara Adliyesi’ne çıkarılan HDP’lilere savcılık ifadelerinin ardından tutuklama kararları avukatlar mahkeme salonuna girmeden polis bariyerlerinin ardından okundu. Başsavcılık emri ile milletvekilleri adliyeye alınmadı.

Tutuklanan siyasetçilerin isimleri şöyle:

Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, eski milletvekili Ayla Akat Aka, BDP eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna, HDP eski MYK üyeleri Bircan Yorulmaz, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Parmaksız, Pervin Oduncu, İsmail Şengün ve Cihan Erdal, HDP eski Genel Saymanı Zeki Çelik, HDP RTÜK üyesi Ali Ürküt ve eski milletvekili Emine Beyza Üstün.

Avukatlar, mahkeme salonuna girmeden hakim kararı okudu. Avukatlar ve adliyede bulunan milletvekilleri, bu duruma "Savunma susmayacak", "HDP susmadı susmayacak" sloganları atarak tepki gösterdi.

Tutuklama kararı sonrası adliye önünde açıklama yapıldı.

ADİL YARGILANMA İLKESİNİN YOK EDİLDİĞİ BİR DOSYA’

Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şube Eş Başkanı Şevin Kaya, iki gündür süren savcılık ifadelerin ardından tutukluluk kararını ve adliye yaşananları Evrensel’e anlattı. HDP MYK’sına yönelik bu dosyanın 2014 yılında açıldığını 2018 yılında ise gizlilik kararı getirildiğini hatırlatan Kaya, “2014 esaslı soruşturma dosyasında 6 yıl sonra gözaltı ve tutuklama işlemi yapılması ve gizlilik kararı konulması bu dosyanın her bir aşamasında hukuka aykırılıkları gözler önüne sermektedir. Adil yargılanma ilkesinin yok edildiği bir dosyadan bahsediyoruz”dedi.

26 SAAT BOYUNCA SADECE 1 ÖĞÜN YEMEK VEREBİLDİK’

Dosyaya ilişkin ise bilgi alamadıklarını sadece emniyet ve savcılık soruları üzerinden fikir yürütebildiklerini ifade eden Kaya, “Savcılık işlemleri dün 9.00’da başlayıp bugün 11.00’da bitti. Dün sadece bir öğün yemek verebildik onun dışında sadece bisküvilerle beslenebildiler. Pandemi zorunluluklarına ise hiç dikkat edilmedi. Müvekkillerimiz, 14 saate yakın sadece bir katta, bir sandalyenin üstünde bekletildiler”diyerek yaşananları aktardı.

BARİKATIN HER İKİ YANINDAKİ HUKUKSUZLUĞUN RESMİ’

Keyfi bir şekilde avukat sayısına da sınırlama getirildiğini belirten Kaya, “Savunma kapsamında hangi suçla yargılandıklarını öğrenemediğimiz gibi hakim bizim yokluğumuzda kararı, HDP MYK’larının yüzüne okudu. Bize ise tutanak görevli polis memuru tarafından barikatların arasında verildi” diyerek oluşan görüntüyü “Hukuksuzluğun resmi” olarak tanımladı. Dosyanın hukuken açıklanamayacağını söyleyen Kaya, kararın ise tamamen siyasi kaygılarla verilmiş olduğunu vurguladı.

"İFADE İŞLEMLERİ İŞKENCE BOYUTUNA VARDI"

Dün saat 11.00’de adliyeye getirilip gece saat 00.00’a kadar savcılık ifadeleri alının siyasetçilere yönelik uygulama işkence olarak değerlendirildi.

Hukuksal süreci takip eden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi, sosyal medya hesabından, “18 saattir adliyede olan müvekkillerimizin 03.00 itibariyle tutuklanma talebiyle sulh ceza sorgularının yapılması, işkence ve kötü muamele yasağının ihlali boyutuna varmıştır” açıklaması yaptı.

NE OLMUŞTU?

HDP'li siyasetçiler, Ankara merkezli yürütülen Kobanê soruşturması kapsamında geçtiğimiz hafta gözaltına alınmıştı. Çeşitli illerde düzenlenen ev baskınlarıyla gözaltına alınan siyasetçiler Ankara'ya getirilmiş; gözaltındakiler hakkında avukat kısıtlılık kararı getirilmişti. Hafta sonu boyunca emniyette tutulan HDP'liler hafta başı adliyeye getirilmiş ve ek gözaltı süresi belirlenmişti. HDP'li bazı siyasetçiler gözaltında tutuldukları süre içerisinde yedikleri yemekten zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı. Son olarak emniyetteki ifade işlemleri tamamlanan HDP'li siyasetçiler dün erken saatte adliyeye getirilmişti.

Gözaltındaki siyasetçilerin Ankara Adliyesine getirilmelerinin ardından bulundukları koridorun giriş ve çıkışlarına polis barikat kurmuştu. Çok sayıda HDP'li milletvekili ve avukat da savcılık katında hazır bulunurken savcılık koridoruna gazeteciler alınmamıştı.

Öte yandan saat 17.00 itibariyle adliye kapılarının önünde beklemek de savcılık tarafından yasaklanmıştı. Polisler adliye önündeki gazetecileri oluşturduğu barikatın dışına çıkarmıştı.

Siyasetçilerin tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmesinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu adliyeye gelerek ziyarette bulunmuştu. Adliye binasına girmek isteyen Tanrıkulu, polislerce “Başsavcının kesin kararı var” denilerek içeri alınmamıştı.

Polisler tarafından adliye binasına girişi engellenen Tanrıkulu duruma tepki göstermiş, polis memurlarına dönerek "Şu anda beni engelleyerek suç işliyorsunuz" demişti.

İçeriye alınmayan Tanrıkulu, bir süre sonra adliyeden ayrılmıştı.

HDP MİLLETVEKİLİ GÜLÜM: SUÇLAMAYA KONU HİÇBİR ŞEY YOK

Savcılık ifadelerini adliyeden takip eden HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise şunları söylemişti:

"İfadeleri tek savcı alıyor, bu yüzden çok yavaş ilerliyor, işlem gece yarısına kadar sürebilir. İfadeler açısından şunları söyleyebilirim, bu bir darbe operasyonudur. Tam da böyle olduğu sorulan sorularla açığa çıkmış durumda. Suçlamaya konu olan hiçbir şey yok. Suçu ifade etme anlamında hiçbir delil niteliği ya da soru niteliği dahi yok. Siyasi operasyon olunca bir hukuki dayanak aramıyorlar. Hukuk araçsallaşmış durumda." (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Acele kamulaştırma’ sayısı AKP döneminde arttı

SONRAKİ HABER

Suriye ve Irak'a asker gönderme tezkeresinin fezlekesi Meclis'e sunuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...