30 Eylül 2020 13:42

Uyar maden işçileri tazminatları ödenmezse Ankara'ya yürüyecek

Uyar Madencilik işçileri 8 yıldır tazminatlarının verilmediğini belirterek ödemelerin yapılmaması durumunda 12 Ekim'de Ankara'ya yürüyeceklerini duyurdu.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan Hükümet Konağı'nın önünde eylem yapan Uyar Madencilik işçileri, 8 yıldır hak ettikleri tazminatlarının ödenmesini talep etti. İşçiler, ödemelerin yapılmaması durumunda 12 Ekim'de Ankara'ya yürüyeceklerini belirtti.

"Geventepe, Atabacası, Işıklar Rödavans, Uyar İşçisi kölevans mı? İşçileri ayırma, patronları kollama" yazılı pankart açılan eylemde, açıklamayı Bağımsız Maden İş Örgütlenme Sekreteri Başaran Aksu okudu.

TAZMİNATLAR ÖDENSİN

5 Ekim 2019 tarihinde Soma’da tazminat mağduru 3500 maden işçisinin hakları için yola çıktıklarını hatırlatan Aksu, maden işçilerinin mücadelesi sonrasında önce Eynez ocağında çalışan işçilere, TKİ tarafından ödemelerin yapılmasını sağladıklarını aktardı. Rödovanslı sahalarda çalıştırılıp işten atılıp, iş kazası geçirip tazminatları ödenmeyen maden işçilerinin tazminat ödemelerinin yapılmasıyla ilgili yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Aksu, bu süreç içerisinde tazminatların ödenmesi için TBMM’den çıkan yasanın eksik de olsa kısmi olarak sorunları çözdüğünü aktardı. Uyar, Ermenek ve diğer rödovanslı ve şahıs ruhsatlı maden ocaklarında mağdur edilmiş madencilerin tüm haklarının alınması için mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyerek çıkan yasanın Uyar’ı da kapsamasının devletin ve Türkiye Kömür İşletmesi tarafından sağlanabileceğini ifade etti.

DAYANIŞMAYA ÇAĞRI

8 yıldır haklarının ödenmesi için bekleyen Uyar işçilerinin ve mağdur edilmiş tüm maden işçilerinin tazminat ödemelerinin ayrım yapılmadan, gerekirse yasal düzenlemeler yapılarak, gerekirse bir kararname ile ödenerek sorunun çözüme kavuşturulmasını talep eden Aksu, bir çözüm oluşmazsa 12 Ekim 2020 Pazartesi günü Somalı ve Ermenekli maden işçilerinin Ankara'ya yürüyüş yapacaklarını duyurdu. Aksu son olarak kamuoyunu, emekten yana olduğunu söyleyen tüm siyasi partileri ve demokratik kitle örgütlerini dayanışmaya çağırdı. (Manisa/EVRENSEL)

Reklam