30 Eylül 2020 12:28

Meclis açılıyor: Yeni saldırı yasaları gündemde

Meclis 2 aylık tatilin ardından tartışmalı gündemlerle açılıyor. Gündemde güvenlik soruşturması, siyasi partiler kanunu, kıdem tazminatı gibi çok sayıda düzenleme var.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yaklaşık  2 aylık aranın ardından bugün açılıyor. 27 dönem 4. yasama yılına başlayacak olan Meclisin gündeminde geçtiğimiz dönem tartışmalara neden olan birçok konu bulunuyor. Öncelikle artık rutin hale gelen Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon yetkisinin bir yıl daha uzatılması ile ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkeresi bu ay Meclise sunulacak.

Meclisin bütçe maratonu da bu ay başlayacak. 17 Ekim’e kadar sunulacak olan 2021 bütçesi önce Plan ve Bütçe Komisyonunda, ardından yıl sonuna kadar Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Pandemi sebebiyle bütçe görüşmelerinin bu yıl TBMM Tören Salonu’nda yapılması düşünülüyor.AKP’nin Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı nedeniyle üzerinde çalıştığı bir konu da bazı kurumların genel bütçe kapsamına alınması. Devlet Arşivleri Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığının genel bütçe kapsamına alınmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, AYM’nin ‘Bu düzenleme Mecliste kanun yoluyla yapılması gerekir’ kararıyla iptal edilmişti. AKP’nin buna ilişkin hazırlıklarının yanı sıra, prim borçları, vergi, ve cezalarda yapılandırma gibi bazı düzenlemeler üzerinde durduğu  belirtiliyor.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI MECLİS GÜNDEMİNDE

Kamu görevlilerinin ilk kez veya yeniden atanmadan önce güvenlik soruşturması ve arşiv taramasından geçirilmesine ilişkin kanun teklifi, Meclis İçişleri Komisyonunda kabul edilmişti. Genel kurul gündeminde bulunan teklif, devletin bütün kurumlarında artık ayyuka çıkan kadrolaşma sebebiyle tepkilere yol açtı. Anayasa Mahkemesinin iki iptal kararı olan güvenlik soruşturması teklifine CHP ve HDP tümüyle karşı. AKP içerisinde de soruşturmada kişinin eşi ve birinci derece ve kayın akrabalarının incelemeye dahil edilmesine itirazlar bulunuyor.

SEÇİM KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK ÇALIŞMASI

Meclis Başkan Mustafa Şentop, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinin ardından bazı alt düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirterek, ‘Siyasi partiler ve seçim kanunları, içtüzük değişiklikleri, hatta yeni içtüzük tartışılmalıdır’ demişti. İktidar, son seçimlerinde aldığı yenilginin ardından seçim ve Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin çalışmaları sürüyor. AKP’nin teklife ilişkin çalışmayı tamamlayıp MHP ile görüşeceği belirtiliyor. Siyasi partiler ve seçim kanununda 18 yılda 220 değişiklik yapan AKP’nin yaptığı son çalışmada, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tek aşamalı yapılması, seçim barajının düşürülmesi, bir milletvekilinin başka partiye geçmesi durumunda grup kurma sayısına dahil edilmemesi gibi konular üzerinde durulduğu konuşuluyor. Ancak çalışmanın Meclise gelmesi için bütçe görüşmelerinin sona ermesinin beklenebileceği belirtiliyor.

KIDEM TAZMİNATI YENİDEN GÜNDEMDE

Hükümetin tepkiler üzerine ertelediği kıdem tazminatı değişikliği ve esnek çalışmanın yaygınlaştırılmasına ilişkin düzenlemeleri de Meclise getireceği belirtiliyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un ‘yeni sürüm istihdam  paketi’ adını verdiği düzenlemede kısmi zamanlı çalışma, yarı zamanlı çalışma, uzaktan çalışmanın yaygınlaştırılması nedeniyle kıdem tazminatı almak daha da zor hale gelecek. Belirli süreli iş sözleşmelerinde 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için bazı engelleri kaldırılması,kıdem tazminatı gasbını yaygınlaştıracak.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HÂLÂ HEDEFTE!

Hükümetin tepkiler karşısında adım atamadığı bir başka konu da İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek. Kadına yönelik şiddet ve cinayetin artmasına karşın uzun süre hedef haline getirilen İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin tartışmaların, bu dönem yeniden gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

BELEDİYELERE YETKİ GASBI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yasama yılında bitirilmesi çağrısında bulunduğu yerel yönetim yasasında değişiklikle ilgili çalışmalar da sürüyor. Bu çalışma kapsamında büyükşehir belediyelerinin dev projeler başta olmak üzere bazı alanlardaki yetkilerinin merkezi iktidara devredilmesi üzerinde duruluyor. Bu kapsamda belediyelerin merkezi bütçeden aldıkları payın yeniden düzenlenmeye çalışılması, son yerel seçimlerde büyükşehir belediyelerini kazanan muhalefet partilerinin faaliyetlerini kısıtlamayı hedefliyor.

HDP’Lİ 7 MİLLETVEKİLİ HAKKINDA FEZLEKE HAZIRLANIYOR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 6 yıl önce yaşanan Kobanê eylemlerini gerekçe göstererek çok sayıda HDP’li siyasetçi gözaltına almıştı. 2014 yılında HDP MYK’sinde yer alan isimlerin gözaltına alındığı operasyonun ardından açıklama yapan savcılık, 7 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenleneceğini duyurdu. Ayrıca Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu yarın toplanarak, hakkında ‘cinsel saldırı’ suçlamasıyla fezleke düzenlenen ve HDP’den istifa eden Tuma Çelik hakkında hazırlanan raporu görüşecek. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li vekiller emniyet önünde: HDP düşmanlığıyla iktidarda kalamazsınız

SONRAKİ HABER

Edremit’te çevre sorunlarının çözümü için eylem düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...