30 Eylül 2020 12:11

HDP'li vekiller emniyet önünde: HDP düşmanlığıyla iktidarda kalamazsınız

HDP milletvekilleri, 25 Eylül’de gözaltına alınan 20 siyasetçinin ifadelerinin alındığı Ankara Emniyeti önünde basın açıklaması yaptı. Pek çok ilde yapılan protestolar da 6'ncı gününde.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Ankara merkezli yürütülen “Kobanê soruşturması” kapsamında 25 Eylül’de gözaltına alınan 20 siyasetçinin ifadelerinin alındığı Ankara Emniyeti önünde basın açıklaması yaptı. IŞİD'in Kobanê'ye saldırısı sürecinde tüm dünyanın Kobanê’nin yanında olduğuna dikkat çeken HDP Milletvekili Rıdvan Turan, “Tüm bunlara rağmen HDP düşmanlığı politikasıyla iktidarda kalacağınızı düşünüyorsanız bir kez daha büyük bir yanılgıya düşüyorsunuz” dedi.

Emniyet önündeki açıklamada konuşan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “İleri demokraside sıradan bir gün. Bugün helikopterden atılan Van’ın Çatak ilçesi nüfusuna kayıtlı köylü hayatını kaybetti. Türkiye yönetiminin sıradan günü. Günlerden beri seçilmiş olan milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, parti çalışanlarımız altı yıl önce gerçekleşen Kobanê protestolarından dolayı haksız hukukuz bir şekilde gözaltında” dedi.

“Memleketi yönetenlere şunu sormak istiyoruz” diyen Turan, “Altı yıldan beri bakanın deyimiyle ‘ince ince’ yapılan araştırmadan bir şey bulamadınız dört gün daha zülüm olsun diye insanlarımızı, seçilmişlerimizi gözaltında tutmaya devam ediyorsunuz. Bunu unutmayacağız ve bunu yapanların yanında bırakmayacağız” diye konuştu.

"KOBANÊ TÜM DÜNYA İÇİN ÖNEMLİYDİ"

Altı yıl önce yapılan Kobanê protestolarının bütün dünya açısından son derece anlamlı olduğunu belirten Turan, “Çünkü bütün dünya IŞİD barbarlarına karşı, Êzidîlere yapılan soykırımına karşı, Suriye halkarına karşı sürdürmüş olduğu bu terörist saldırıya karşı bütün dünya Kobanê’nin yanındaydı. Şimdi iktidar altı yıl öncesinin hesabını soruyor. Yasalara takla attırmak suretiyle bu süreç yeniden başa sarılıyor. Bu süreçte gelinen noktada iktidarın elinde Kürt ve HDP düşmanlığı dışında kullanacağı bir aparatı kalmamış durumda. Tarihin gördüğü en büyük ekonomik bunalımla baş başa bırakılmıştır. Dün açıklanan ekonomi rakamları da bunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

"BU İKTİDAR GİDECEKTİR"

Turan, şöyle devam etti: “Tüm bunlara rağmen HDP düşmanlığı politikasıyla iktidarda kalacağınızı düşünüyorsanız bir kes daha büyük bir yanılgıya düşüyorsunuz. Türkiye ekonomisi ve siyasi dengeler buna izin vermiyor. Ülkenin getirildiğiniz noktada bu ülkenin yarasını saracak tek şey artık emekten, barıştan yana bir iktidarın kurulmasıdır. Bu da artık bu iktidarın gitmesiyle sağlanabilir. Bu iktidar kamu araştırmaların da gösterdiği gibi hayatını kaybedecektir. Ne muhalefeti bölmeye dönük altı yıl önceki olayları tekrar ısıtıp gündeme taşımak ne de toplumsal açıdan kutuplaştırmayı bu kadar boyutlandırmak bu sorunları çözmez. Bu sorunları çözmek HDP’ye saldırmakla değil Kürt sorununun çözülmesi için yeniden müzakerelerin oluşacağı bir siyaset ortamında mümkündür.” diye belirtti.

Gözaltındaki arkadaşlarıyla görüştürülmediklerini ifade eden Turan, şunları söyledi: “Ama biz her gün geleceğiz. Bu yaptığınız şeyler sizi iktidarda tutmaya yetmez. Olsa olsa sizin daha büyük zalimler olduğunuzu tarihin sayfalarına kaydeder. Hiç kimse enseyi karartmasın. İktidarın zulmü bu kadar arttığı bu siyasi dönem onların gidişini de getirecek siyasi dönemdir. Elbette gidecekler ve elbette bu ülkede barışın, kardeşliğin türküsü bütün halklarla beraber söylenecek.”(Ankara/MA)


PROTESTOLAR 6'NCI GÜNÜNDE: SİZE BOYUN EĞMEYİZ

HDP'ye yönelik gözaltılara karşı başlatılan protestolar da 6'ncı gününde. Eylemlerde, "Sizin hesaplarınıza boyun eğecek ne bir parti ne bir halk var" vurgusu öne çıktı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve millletvekillerine yönelik 2014 Kobanê eylemleri gerekçesiyle 25 Eylül'de gerçekleştirilen gözaltı operasyonu bugün de birçok kentte çeşitli eylemlerle protesto edildi.

DİYARBAKIR

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, gözaltılar ve yaşanan hak ihlallerine ilişkin Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan Ofis Kavşağı’nda açıklama yaptı. “Ayrımcı dilden vazgeçilsin, gözaltılar son bulsun” yazılı pankartın açıldığı açıklamada Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samet Ucaman konuştu.

Kürt sorunun çözümüne dair geçmiş dönemlerde yapılan açıklamaları anımsatan Ucaman, “AKP yüzünü katılımcı ve çoğulcu demokrasiden tekçi, milliyetçi zihniyette dönüşmüştür. İktidar hırsı toplumsal barışı ve yaşamı dinamitlemiştir. Savaş konsepti devreye girmişti artık” dedi. Ucaman, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan hak ihlallerine de değinerek, kendisine verilen desteği kaybeden iktidarın milliyetçi politikalara sarıldığını dile getirdi.

Ucaman, HDP başta olmak üzere DTK ve sivil toplum örgütü temsilcilerine yönelik gözaltı furyasına değinerek, şöyle devam etti: “Daha bu akşam içinde STÖ üyelerinin de bulunduğu gözaltılar yaşanmış bulunmaktadır. Tüm bu yaşanan ve yaşatılanlar hayırlı hiçbir sonuca götürmeyeceğini biliyoruz ve buna karşı tüm demokratik haklarımızı kullanacağımızı bildiririz.” İktidarın kutuplaştırıcı dilinin işkenceye, hukuksuzluğa ve anti demokratik uygulamalara hizmet ettiğini ve bu dilin değiştirmesini isteyen Ucaman, “Müzakereler yeniden başlasın, barış yeniden inşa edilsin” çağrısı yaptı.

URFA

HDP Urfa İl Örgütü, gözaltı operasyonlarını bugün de parti binası önünde yaptıkları oturma eylemi ve açıklamayla protesto etti. Eylemde konuşan HDP İl Eşbaşkanı Emine Çetiner, 11 Eylül’de gözaltına alındıktan sonra askeri helikopterden atıldığı belgelenen ve kaldırıldığı hastanede 20 gün sonra yaşamını yitiren Servet Turgut’u andı. Çetiner, bu sabah Diyarbakır merkezli gözaltı operasyonlarına da tepki göstererek, “HDP küçülmez. Mücadele etmeye devam edeceğiz. Her gün faşist bir saldırı ile karşı karşıya kalıyoruz. Tüm bunlara rağmen büyüyoruz ve bir umut partisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

HATAY

HDP İskenderun İlçe Örgütü, parti binasında yaptıkları açıklamayla gözaltı operasyonlarını kınadı. "HDP umuttur, susturulamaz" pankartının açıldığı açıklamaya EMEP, SYKP, İHD ve çok sayıda partili katıldı. Gözaltına alınan siyasetçilerin serbest bırakılmasını isteyen HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Nevzat Güzel, "Sizin seçim hesaplarınıza boyun eğecek ne bir parti var ne bir halk var ne de bir Türkiye var. HDP'siz bir Türkiye yaratmayı başaramayacaksınız” şeklinde konuştu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

İHD'den Yusuf Erdoğan: Hasta mahpuslara veda hakkı dahi tanınmıyor

SONRAKİ HABER

Meclis açılıyor: Yeni saldırı yasaları gündemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...