30 Eylül 2020 04:41

Sırrı Süreyya Önder’in ifadesi tamamlandı

6 yıl sonra yapılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Sırrı Süreyya Önder’e kendisine ait olmayan “sosyal medya paylaşımları”, MYK sonrası atılan tweet, ANF’de çıkan haberler soruldu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan “Kobanê soruşturması” kapsamında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 2014 Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve eski milletvekillerinin de aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alınmıştı. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan siyasetçilerin ifadeleri alınmaya başladı. HDP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Nazmi Gür, HDP önceki dönem Parti Sözcüsü Günay Kubilay ve İmralı Heyeti Üyesi Sırrı Süreyya Önder’in ifade işlemleri tamamlandı. Kubilay ve Gür, emniyette ifade vermezken, savcılık tarafından ifadelerinin alınması talebiyle “susma hakkını” kullandı.

Eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise emniyette ifade verdi. Savcılık tarafından HDP’li milletvekilleri hakkında fezleke düzenleneceği de açıklanan soruşturma kapsamında emniyette yöneltilen sorular dikkat çekti. Sırrı Süreyya Önder’e kendisine ait olmayan “sosyal medya paylaşımları”, MYK sonrası atılan tweet, ANF’de çıkan haberler soruldu. Savcılık, kovuşturmaya yer olmadığı yönünde kendisinin karar verdiği bir soruşturmayı da Önder’in dosyasına dahil etti.

SOSYAL MEDYA SUÇLAMASI

Önder’e bir facebook hesabından yapılan paylaşımların "terör örgütüne övmek, destek vermek" vb. gibi değerlendirildiği belirtilerek "Sosyal medya hesabını ne zamandır kullanmaktasınız?", "Sosyal medyada bu konudaki çağrı yapmaktaki amacınız nedir?", "Sosyal medyada bu tür paylaşımlar yapmak için kimden talimat aldınız?​” yönünde sorular soruldu.

Önder "‘sirrisüreyya’ Twitter hesabı dışında bir hesabı yoktur. Geçmiş yıllarda benim adım ve resmim kullanılarak, birçok hesap açıldı. Bana sormuş olduğunuz facebook hesabı ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 2019 yılında bir soruşturma yürütüldü ve ben bu konuda kovuşturmaya yer olmadığı kararı aldım. Twitter hesabımı da Ekim 2015’ten beri kullanmadığımı beyan etmiştim. Bu konuda Radikal Gazetesi haber yapıldı. Ben adıma açılan hesapların kapatılması için en az 3 defa müracaat ettiğimi biliyorum. Müracaat sonrasında bunların kapatıldığı ve yeniden adım ve resmimin kullanıldığı hesaplar açıldığına çok defalar şahit oldum.” yanıtı verdi.

"DEVLETİN BİLGİSİ DAHİLİNDE HABERİM OLDU"

“KCK yapılanmasının” anlatıldığı bir başka soruda Önder’e KCK ilişkili bir siyasi yapılanmada görev alıp, almadığı ve görev alanlar soruldu.

Önder, şu ifadeleri kullandı: “KCK siyasi alan yapılanması ile ilgili olarak bir diğer bilgim ise çözüm sürecinde devletin bilgi ve önerisi, Milli Güvenlik Kurulu kararı ve dönemin Başbakanının teklifi ile İmralı Heyetinde yer aldım. Bu nedenle KCK içerisinde yer alan üst düzey yöneticilerle 100’e yakın görüşme yaptım. KCK içinde yer alan şahısları tanırken yapmış olduğumuz tüm görüşmeleri o dönemin İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı, Kamu Güvenliği Müsteşarı ve MİT Başkanlığı’yla heyet olarak paylaştık. Karşılıklı görüş ve önerilerini ilettik.”

6-8 EKİM’DEKİ GÖRÜŞMELERİNİ ANLATTI

Kobanê eylemleri sırasında yaşanan olayların sıralandığı ve Önder’e sorumluluğunun sorulduğu bir diğer soruya ise Önder, Kobanê eylemleri döneminde İmralı heyeti olarak devlet yetkilileri ile yaptıkları görüşmeleri anlattı.

Önder’in ifadesi şöyle:  “…6-8 Ekim olaylarına bir hafta kala Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanlığı’nda çözüm sürecinin koordinatörlüğünde görev alan bir başmüşavir ile görüştük. Bu süreçte İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan ile görüşmeler yaptık. 7-8 Ekim 2014 tarihinde İçişleri Bakanı’nın makamındaydık, odada ben ve İdris Baluken bulunmaktaydı. Pervin Buldan’da gelip, gitti diye hatırlıyorum. Olayların yaşandığı bölgelerde tarafımıza iletilen bilgileri İçişleri Bakanı’na iletip, yaşanan olaylara dair bize yansıyan konularda bilgi sahibi olmasını, yaşanan olaylara kolluk kuvvetlerinin doğru müdahalesinin sağlanması için bilgiler aktardık. Provokasyon temelli gelişmeler hususunda İçişleri Bakanı Efkan Ala da ilgili illerin valilerini arayarak, ilgili konular hakkında tedbir alınması konusunda uyardı.

Ayrıca Selahattin Demirtaş tarafından bize devlet yetkilileri ile mutlak bir koordinasyon içinde olmamızın ve yaşanan olaylara ilişkin olarak İmralı tarafından yapılacak bir açıklamanın uygun olacağı söylendi. Ben de bu bilgiyi Efkan Ala ile paylaştım. Efkan Ala konu beni aşar deyince biz de o dönemki Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yalçın Akdoğan’ın hazırlığında görüştük. Bu görüşmede halktaki IŞİD saldırılarına dönük tedirginliğin giderilmesine dönük adım atılmasının iyi olacağı söyledik. Kobane’de yaşanan olaylara dair; Ahmet Davutoğlu tarafından ‘biz bölgeye insani yardım dahil gerekli müdahaleleri yapacağız’ dedi.

"MESAJI ADALET BAKANLIĞI GETİRDİ"

Yanlış hatırlamıyorsam 9 Ekim 2014 tarihinde Adalet Bakanı başmüşaviri tarafından bana gece yarısı A4 kağıda Abdullah Öcalan tarafından el yazısı ile yazılmış yaşanan şiddet olaylarının en kısa sürede bitirilmesine dair bir not iletildi. Ben de bu notu gecikmeksizin hemen o esnada Selahattin Demirtaş’a whatsap üzerinden gönderdim. Sonra kamuoyuna duyurdu. Ben o dönem olayların ve provokasyonların engellenmesi adına hükümet yetkilileri ile sık sık görüşmeler yaptım. O dönemki İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu’na sorulması halinde olayların engellenmesi için heyet olarak yaptıklarımız hakkında bilgi verileceğini değerlendirmekteyim.”

"BÖLGESEL BARIŞIN ÖNCÜSÜ OLABİLİRDİK"

Soruşturma kapsamında sürekli gündemde tutulan Kobanê eylemleri sırasında HDP MYK tarafından yapılan çağrı da Önder’e sorulan sorular arasında yer aldı. Önder, ise MYK tarafından çağrının yapıldığı gün ve ertesi gün İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın makamında bulunduğunu söyledi. Önder, “Kobanê sürmekte olan savaşın çözümü için altın bir fırsattı. Sınır hattında yaşayanların bir kısmı Suriye topraklarında bir kısmı Türkiye topraklarında yaşıyor olması dolayısıyla, Suriye tarafından yaşayanlar IŞİD saldırısı altında çok zor günler geçirdi. Yağma, tecavüz dahil olmak üzere bir çok kötü olay yaşandı. Devlet kademelerinde kısa dönem hakim olan paradigma sürdürülebilseydi bugün yaşanan kaos yaşanmayabilirdi. Bu anlamda bölgesel barışında öncüsü olabilirdik” ifadelerini kullandı.

ÖCALAN’IN SELAMI SORULDU

Önder’e çözüm süreci görüşmelerinin devam ettiği 14 Mayıs 2013 tarihinde “Sayın Öcalan’ın size selamları var, selamlarını getirdim” şeklindeki açıklaması da soruldu. Önder, açıklamasında sadece PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı selamını ilettiğini ve bu konuda yapılan yargılama nedeniyle başvurduğu Anayasa Mahkemesi tarafından hakkında 3 Ekim 2019 tarihinde ifade özgürlüğünün ihlal edildiği yönünden karar çıktığını hatırlattı.

EMNİYETTE YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR

“Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma”, “Terör örgütü üyesi olma”, “terör örgütü içerisinde eylem ve faaliyette bulunma, terör örgütü adına eylem biçimleri düzenleme, örgütün amaçları içerisinde toplantı düzenleme organize etme” şeklinde suçlamalar yöneltildi.

NE OLMUŞTU?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim Kobanê eylemlerine ilişkin başlatılan 2014/146757 sayılı soruşturma kapsamında Halkların Demokratik Partisi (HDP) 2014 Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ve eski milletvekillerinin de olduğu 20 kişi 25 Eylül tarihinde gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 20 siyasetçi 4 gün gözaltında kaldıktan sonra ek gözaltı istenerek, gözaltı süresi uzatılmıştı.

Aynı soruşturma kapsamında HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında da 20 Eylül 2019 tarihinde tutuklama kararı verilmiş ve yaklaşık bir yıldır devam eden soruşturma kapsamında iddianame hazırlanmamıştı. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

“Hiçbir şey olmamış gibi olamaz”

SONRAKİ HABER

Gazeteci Hakkı Boltan gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa