29 Eylül 2020 09:35
Son Güncellenme Tarihi: 29 Eylül 2020 11:44

HDP’ye operasyona Hopa ve Fındıklı’dan tepki, Mardin'de açıklamaya engelleme

HDP'ye dönük operasyonla ilgili HDP üyeleri Mardin, Bingöl, Hopa, Hatay ve Mersin'de tepki gösterdi. Rize ve Fındıklı demokrasi güçleri de gözaltıları kınadı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mersin’de sabah saatlerinde polislerce yapılan ev baskınlarında; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer ve HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Barış Karabıyık gözaltına alındı. HDP üyeleri pek çok ilde gözaltılara tepki gösterdi. 

MARDİN'DE ENGELLEME

HDP Mardin İl Örgütü, konuya dair il binası önünde açıklama yapmak istedi ancak polis tarafından engellendi. Merdivenlerin “kamu alanı olduğu” ve “yaşamını yitiren askerlerin olduğu” ileri sürerek açıklamaya izin vermeyen polis, parti binasını abluka altına aldı. Parti binasının kapısına çevik kuvvet polisleri yerleştirildi. HDP yöneticileri ile polis amirleri arasında tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından HDP’liler parti kapısı önünde açıklama ve oturma eylemi yaptı.

HDP Mardin İl Eş Başkanı Salih Kuday, yaptığı açıklamada “Biz bu operasyonların neden yapıldığını çok iyi biliyoruz. 6 yıl önce bulamadıkları delilleri şimdi halkı korkutmak için bulmaya çalışıyorlar. O zaman da HDP diz çökmedi şimdi de diz çökmeyecek. Biz var olduğumuz sürece bu baskılara karşı direneceğiz. Bizi korkutmak isteyenler Apê Musa'ya Mehmet Sincar'lara tarihimize baksın. Onlar korkmadı, biz de korkmuyoruz” dedi. Açıklamanın ardından HDP’liler, “Bijî berxwedana HDP” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları eşliğinde eylemlerini sonlandırdı. 

MERSİN'DE GÖZALTILAR PROTESTO EDİLDİ

 

HDP İl Örgütü, Şöfer ve Karabıyık’ın gözaltına alınmasını il binaları önünde yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. Açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) yanı sıra Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri destek verdi. 

"TESLİM ETMEYECEĞİZ"

Burda konuşan HDP Eş Başkan Yardımcısı Ercan Alp, 5 gün önce HDP’ye yönelik yapılan gözaltıları hatırlatarak, “Türkiye’nin her yerinde bu ülkenin geleceği, demokrasisini, eşitliğini ve adaletini AKP cuntasına teslim etmeyeceğiz. Bunun için gereken her türlü tutum, davranış, direniş ve başkaldırı ne ise demokratik çerçevede yaptık ve bundan sonra da yapacağız” dedi.

Ahmet Davutoğlu’nun Başbakan iken Kobanê olayları noktasında olayların durması ile ilgili görüşmelerin yapıldığını anımsatan Alp, “Bugün AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın ve AKP-MHP sisteminin kirli zihniyetinin ortaya koymuş olduğu tutum ile arkadaşlarımız gözaltına alınıyor. Biz her arkadaşımızın takındığı tavır bizim tavrımızdır. Biz bundan geri adım atmayacağız. Dün, bugün ve bundan sonra da HDP susmadı ve bundan sonrada AKP’nin keyfiyetçi tutumuna karşı susmayacaktır. İnandığımız demokrasi, eşitlik noktasında ısrarımızı devam edeceğiz” diye konuştu. 

"DEMOKRATİK EYLEMİ HAZMEDEMEDİLER"

Şöfer ve Karabıyık’ın demokratik bir tutum sergilediği için gözaltına alındığını ifade eden Alp, şunları söyledi: “Yapılan ‘duran insan’ eyleminin herhangi bir zararı yok iken, hiç kimseye zarar vermeyen bireysel bir eylem bile AKP tarafından hazmedilmemiştir. AKP bu noktada da kendini göstermiştir. Eş başkanımızın işlediği suç ise biz de ayını suçu işledik. Biz bu ülkenin geleceğindeki hak, hukuk ve adaleti için mücadele eğeceğiz.” 

"HDP UMUTTUR, UMUT SUSTURULAMAZ"

Bingöl’de HDP il binası önünde yapılan oturma eyleminde konuşan HDP Bingöl İl Eş Başkanı Veysi Kaya da “Düzmece operasyonlar bu kararımızdan bizi vazgeçiremez, bir yandan daha da güçlü kılacaktır. Keyfiyetçi yaklaşımlarla MYK üyelerimizin, önceki dönem vekillerimizin, PM üyelerimiz gözaltı süresi uzatılmış, adeta işkence yapılmaktadır. Bu yaklaşımdan derhal vazgeçilmeli bu gözaltı oyunundan vazgeçilmelidir. HDP halktır susturulamaz” dedi.

HDP Hatay İl Örgütü parti binasında gözaltıları protesto etti. "HDP umuttur, umut susturulamaz" pankartının açıldığı açıklamaya SYKP ve Defne Halk İnisiyatifi de destek verdi. HDP Hatay İl Eş Başkanı Kerem Nalbant, operasyonları kınayarak, "HDP ne dün ne bugün haksızlığa ve şiddete boyun eğmedi. Bundan sonra da eğmeyecektir" dedi. (MA)


OPERASYONLARA HOPA VE FINDIKLIDAN TEPKİ

HDP’ye karşı başlatılan operasyonlara HDP Hopa İlçe örgütü ve Rize, Fındıklı demokrasi güçleri tepki gösterdi.

HDP Hopa İlçe örgütü adına yapılan açıklamada; HDP’ye sistemli operasyonlar düzenlendiği belirtilerek; “Gözaltı ve tutuklamalar, hukuksuzdur keyfidir. AKP-MHP Faşizmine karşı olanlara, muhalefete bir gözdağıdır. Yapılanları şiddetle kınıyoruz, gözaltı ve operasyonlar derhal durdurulmalıdır. 2014 yılında gerçekleşen Kobani olaylarının sorumluları arasında gösterilen eski Milletvekilleri MYK üyelerimiz ver Kars Belediye Başkanımız hakkında daha önce soruşturma olmuş olup soruşturmalarda ya takipsizlik le sonlanmış ya da beraat etmişlerdir. Hatta Kars Belediye Başkanımız 20,000 TL tazminat kazanmıştır. Partimizin Kobani olaylarıyla ilişkilendirme çabası boşunadır tutarsızdır” denildi.

2014 yılında HDP MYK üyesi olan bugün de farklı alanlarda demokratik siyaset mücadelesi yürütenlerin, geçen hafta Erdoğan'ı ziyaret eden Ankara Cumhuriyet Başsavcısı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi; “Halkların Demokratik Partisi, otoriter, baskıcı ve hukuk tanımaz iktidarın, nerede ve kime karşı gelişirse gelişsin zorba adaletsiz politikalarına karşı, tüm demokrasi güçleriyle birlikte cesaretle karşı durmuştur. HDP’nin siyasi iktidarın hedefi haline gelmesinin sebebi de bu kararlı ve cesur tutumudur.”

HDP’ye yapılan gözaltı ve tutuklama Fındıklı Demokrasi Güçleri tarafından yapılan açıklamayla da protesto edildi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İlçe Örgütünde bir araya gelen demokrasi güçleri, baskı ve sindirme politikalarına karşı mücadele edeceklerini hukuksuz bir şekilde gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi ve yanlarında olduklarını belirtti. (Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Marmara Bölgesi'nde sağanak ve dolu etkili oldu

SONRAKİ HABER

Türkiye "cihatçı gönderiyor" iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...