29 Eylül 2020 08:08

İsveç'te çevre örgütlerinin zaferi: Petrol tekeli geri adım attı

İsveç'te çevre örgütlerinin mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Petrol tekeli Preem, Lysekil kentindeki rafinerisini büyütmek için yaptığı başvuruyu geri çekti.

Fotoğraf: @greenpeaceSE'nin Twitter hesabından alınmıştır.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç'te çevre örgütlerinin doğanın korunması için verdikleri mücadele zaferle sonuçlandı. İsveç'in en büyük petrol tekeli Preem, Lysekil kentindeki rafinerisini büyütmek için yaptığı başvuruyu geri çekti.

”Preem'i durdur” adını verdikleri örgütlenmeye giden 10 civarında çevre örgütü, 2 yıldan beri Preem'in rafineriyi büyütme talebinin reddedilmesini istiyordu. Preem'in Genel Müdürü Magnus Heimburg, bugün medyaya gönderdiği basın açıklamasında rafineriyi genişletme projesinden kârlılık ve teknik gerçekleşebilirlik gibi ticari nedenlerle vazgeçtiklerini söyledi.

Heimburg, açıklamasında şirketin kaynaklarının Preem'in diğer gelişme projeleri üzerinde ve yenilenebilir enerji üzerinde yoğunlaştıracaklarını söyledi. Yenilebilir enerji kaynaklarının Preem'in kapsamlı ve uzun vadeli iş stratejisi olarak şirketin köşe taşını oluşturduğunu öne sürdü.

Preem, Lysekil'deki rafinerisinin genişletmesine izin verilmesi için 2016 yılında  Arazi ve Çevre Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuş ve bu talebi bu yılın haziran ayında kabul edilmişti.

Ağustos ayı sonlarında aralarında Green Peace, Fridays for Future, Doğayı Koruma Derneği ve Toprağın Dostları'nın da yer aldığı 10 civarında çevre örgütü, Preem'in genişleme planlarını protesto etmek için iki hafta süren bir kampanya başlatmıştı.

Kampanya kapsamında rafinerinin bulunduğu Lysekil ile Stockholm ve Göteborg illerinde eylemler yapılmış ve kampanyanın sonunda Başbakan Yardımcısı ve Çevre Bakanı Isabella Lövin'le görüşen çevre aktivistleri taleplerini içeren mektubu kendisine teslim etmişti.

Bir kaç gün sonra da Greenpeace'e ait bir gemi, rafinerinin bulunduğu Lysekil'deki limanı bloke etmiş ve gemilerin kıyıya yaklaşmasına izin vermemişti. Vinçlere kendilerini zincirleyen Greenpeace üyesi 6 çevre aktivisti polis tarafından gözaltına alınmıştı.

Preem'in Genel Müdürü Magnus Heimburg, İsveç Devlet Televizyonu'nun Greenpeace, Greta Thunberg ve diğer çevre örgütlerinin böylesi bir kararı almalarında etkili olup olmadığı sorusuna ”kararı ticari nedenlerle aldıkları ve Preem'in uzun vadeli fosilden yenilebilir enerjiye geçiş stratejinine uygun davrandıklarını” yanıtı verdi.

Çevre aktivisti Greta Thunberg, kararın açıklanmasından hemen sonra Twitter hesabından yaptığı açıklamada Preem'in başvurusunu çekmesini ”İklim ve çevre için büyük bir zafer” olarak değerlendirdi.

Limanı bloke eden ve 6 üyesi gözaltına alınan Greenpeace de, kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
 
Greenpeace İsveç Şefi Isadora Wronski, ”Bu demokrasi ve sürdürülebilir gelecek için bir zaferdir. İklim açısından içinde bulunduğumuz acil durumda fosil içeren  çalışmalarını genişletmek tamamiyle akıl dışıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da kamu emekçileri uyarı grevine çıktı

SONRAKİ HABER

Yüksekdağ davası | Mükerrer soruşturmayı kabul eden mahkeme "tutukluluğa devam" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...