29 Eylül 2020 07:49

Almanya’da kamu emekçileri uyarı grevine çıktı

Toplu sözleşme görüşmelerinin sürdüğü Almanya’da kamu emekçileri talepleri için uyarı grevine çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Pandemi ile birlikte toplumun bütün kesimlerinden sağlık, eğitim, temizlik gibi işkollarında çalışanlar için yapılan açıklamalar gündemden düşmedi. Toplu sözleşme görüşmelerinin sürdüğü Almanya’da kamu emekçileri hakları için uyarı grevine çıktı.

Almanya’da emekçilerin yapmış olduğu büyük fedakarlık ve katlandıkları zorluklar hakkında övgü dolu sözler medyada bolca yer aldı. Ancak, bu durumun kamu emekçilerinin çalışma yaşamına yansımadığı kamu emekçileri sendikası Ver.di’nin toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci görüşmelerinde bir kez daha görüldü. Kamu patronları sendikanın 2,3 milyon emekçi için ileri sürdüğü; yüzde 4,8 ücret artışı, çıraklar için ayda 100 avro gibi çok doğal talepleri dikkate almadılar. Sendika bunun üzerine Almanya’nın dört bir yanında uyarı grevleri ve eylemler başlattı.

GREV GÜNÜ

Sabah saatlerinden itibaren Stuttgart merkezde bulunan sendika binasına eğitim ve kreş çalışanları gruplar halinde toplanmaya başladı. Sendika binasının duvarları boydan boya emekçilerin taleplerini ifade eden pankart ve bayraklarla süslendi. Uyarı grevinden dolayı Stuttgart’ta yüzden fazla kreş gün boyunca kapalı kaldı. Günlük bakım merkezleri, gençlik evleri de uyarı grevine katılarak kapılarını bir günlüğüne kapattılar. İki binden fazla kişinin çıktığı uyarı grevinde yürüyüş ve mitinge katılanlar ise bin kişi olarak açıklandı. Eyleme katılanların büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturdu.

DAHA FAZLASINI HAK ETMEK

Emekçiler ellerinde kırmızı beyaz sendika bayrakları, posterler, dövizler ile birlikte “bugün iş günü değil grev günü” sloganları attı. Sendikacı Ariane Raad konuşmasında “Daha fazlasını hak ediyoruz ve bunun için kararlı biçimde mücadele edeceğiz” dedi.

Lokomotif Müzik grubunun da destek verdiği eylemde Ver.di Stuttgart Başkanı Cuno Hegale’nin  “İşverenler geri adım atmaz ve makul olan taleplerimizi kabul etmezse önümüzdeki günlerde daha büyük eylemler gelecek. Grevimizle ailelerin zor durumda kaldığını anlıyoruz. Ancak onlarda bizi anlamalı ve haklı grevimizde yanımızda yer almalı” sözleri ıslık, alkış ve sloganlarla desteklendi.

Pandemi koşulları dikkate alınarak bütün katılımcılar 1,5 metre uzunluğunda şeritlerle şehir merkezine yürüyüşe geçti. Daha iyi bir yaşam ve iş koşulları için emekçilerin uyarı grevlerine önümüzdeki günlerde devam edilecek.

DİDF: KAMU EMEKÇİLERİYLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ!

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) yaptığı açıklamada, kamu emekçilerinin yanında olduğunu belirtti. DİDF; kamu patronlarının emekçilerin taleplerini reddettiği belirtilen açıklamada, kamu patronları, emekçilere “kasalar boş” bahanesini öne sürüyor.

Kamu emekçilerinin haklı talepleri karşısında “şimdi zamanı mı” diye sorulduğu ve neredeyse tüm basın organları kamu emekçilerini ılımlı olmaya, “toplumla dayanışma” adına ücret talebinden vazgeçmeye çağırdığına dikkat çekilen açıklamada şunlar belirtildi: “Devlet kasaları boş değil: Geride bıraktığımız yıllarda devletin vergi gelirleri sürekli arttı. 2010 yılında 530,6 milyar Euro olan toplam vergi geliri 2019 yılına kadar yüzde 50 dolayında artarak 799,3 milyar Euro’ya çıktı. Fakat devletin kamu emekçilerine veya kamu alanına yönelik harcamaları da bu kadar arttı mı diye bakıldığına bunun böyle olmadığı görülecektir. Artan vergi gelirleri sermayeyi kurtarmak üzere kullanmak yerine başta kamu emekçilerinin haklı taleplerini karşılamak ve kamu hizmetlerini güçlendirmek üzere kullanılmalı!”

DİDF olarak kamu emekçilerinin ileri sürdükleri haklı talepleri ve uğruna verdikleri mücadeleyle dayanışma içinde olduğu ifade edilerek, “Tüm emekçileri kamu emekçilerinin verdikleri mücadele ile dayanışmaya, destek vermeye çağırıyoruz” denildi.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Eczacı Odası seslendi: Kurallara uyalım, sağlıklı günlere kavuşalım

SONRAKİ HABER

İsveç'te çevre örgütlerinin zaferi: Petrol tekeli geri adım attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...