28 Eylül 2020 14:14

DİSK, örgütlenme uzmanı hakkında taciz soruşturması başlattı

DİSK Yönetim Kurulu, konfederasyonda örgütlenme uzmanı olarak çalışan F.I. hakkında taciz soruşturması yürütülmesi için bir komisyon kurdu.

DİSK logosu

Paylaş

DİSK Yönetim Kurulu, bir Twitter hesabından yapılan paylaşım sonrası, konfederasyonda örgütlenme uzmanı olarak çalışan F.I. hakkında taciz soruşturması yürütülmesi için bir komisyon kurdu. Üç kişilik komisyondan iki farklı rapor çıktı. Raporların birinde F.I. hakkında sözlü beyan dışında herhangi bir delil paylaşılmadığı belirtilirken, diğer raporda ise F.I’nın daha önce şiddet uyguladığı ve taciz ettiği kadınlarla yapılan görüşmeler örnek gösterildi. DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan ise “Somut delil olup olmadığına bakılmaksızın taciz iddiasıyla gündeme gelen birinin DİSK’teki görevine devam etmesi mümkün değil. DİSK yönetimi konuyla ilgili bir açıklama yapacak” dedi.

26 Eylül günü “zelal (@lolan333)” isimli Twitter hesabından DİSK tarafından kurulan “Taciz Araştırma Komisyonu”nda görev alan Nuran Gülenç’in hazırladığı rapor paylaşıldı. 6 Ağustos 2020 tarihi bulunan raporda 9 Temmuz 2020 günü “Rojdaezji” isimli Twitter kullanıcısının, DİSK’te örgütlenme uzmanı olarak görev yapan F.I’nın kendisini taciz ve tehdit ettiğini belirttiğini aktaran Gülenç, WhatsApp yazışmalarının da yer aldığı paylaşımların DİSK yönetimine iletildiğini ve F.I’nın işyerinden uzaklaştırıldığını ifade etti.

F.I’nın DİSK binasından uzaklaştırılmasından bir saat sonra “Rojdaezji” isimli Twitter hesabının kapatıldığını belirten Gülenç, DİSK Yönetim Kurulunun bir soruşturma komisyonu kurulmasına karar verdiğini ve Birleşik Metal-İş’ten kendisinin, Genel-İş 3 No’lu Şubeden ise Neşe Karaçimen ve Özlem Gültekin’in görev aldığı bir komisyonun kurulduğunu vurguladı.

İKİ RAPOR HAZIRLANDI

16 Temmuz’da komisyonun çalışmalarına başladığını aktaran Gülenç, şiddet ve cinsel taciz iddialarının değerlendirilmesi, Rojdaezji adlı hesap sahibinin bulunabilmesi için soruşturmanın genişletilmesi gibi konularda Genel-İş adına komisyonda yer alan iki kadın üyeyle anlaşmaya varılamadığını, daha önce dile getirdikleri “Arkadaşımız suçsuz yere işinden olacak” önyargısının çalışma boyunca devam ettiğini, taciz ve tehditlere ilişkin verilerin görmezden gelindiğini, tacize uğrayan kadınların beyanlarının kabul edilmediğini, kadınlardan bunun ispatlamalarının beklendiğini ve bu sebeple ortak bir rapor hazırlanamadığını ifade etti.

Gülenç’in hazırladığı raporda öne çıkanlar şu şekilde:

  • Rojdaezji isimli sosyal medya hesabını kapatan kişiye ulaşılamamış ve e-mail hesabına gönderilen elektronik mektuplara dönüş yapılmamıştır. Genel-İş’i temsil eden komisyon üyeleri, Şişli’de araştırma yaptıklarını beyan etmişler ancak yapmış oldukları çalışmalara yönelik bir tutanak veya belge komisyon dosyasına yansıtılmamıştır.
  • Çalışmalar sırasında birden fazla kadın F.I tarafından tehdit, şiddet ve ilişkiye devam etmeye zorlandığını söylemiştir. Görüşme yapılan iki kadının beyanlarına yer verilmiştir. Görüşmelerin ilkinin randevusu komisyonda Genel-İş adına bulunan Özlem Gültekin ile cumartesi günü Beşiktaş için alınmıştır. Ancak bir süre sonra Özlem Gültekin, DİSK dışında yapılan bir görüşmeye katılmayacağını iletmiştir. Özlem Gültekin’in vazgeçmesi üzerine görüşmeye ben tek başıma gittim. Ekli tutanaklarda F.I’nın işyerinde ve sosyal hayatında kurduğu ilişkilerde şiddet, cinsel taciz ve sataşma, mobbing uyguladığı, tehdit yoluna başvurduğu yönünde dikkat çekici ifadeler yer almaktadır.
  • Soruşturma sürecinde F.I’yı yakından tanıyan bir kadın, F.I’nın iki kadınla sorunlu ilişkisi olduğunu bildiğini, bir kadını dövdüğünü beyan etmiştir. Darbedilen kadınla görüşmek istememize rağmen kadın, F.I’dan korktuğu ve tekrar ona bulaşmak istemediğini belirttiği için görüşme yapılamamıştır. F.I’nın basın dahil birçok yerle temasa geçtiği, bu alanlarda kimi kadınları taciz/rahatsız ettiği bilgisine ulaştım ancak kadınlar kaygılarını öne sürerek görüşmek istemediklerini ilettiler.
  • F.I’nın eski sevgilisi olan bir kadın başka bir kadınla ilişkisinin ortaya çıkmasının ardından F.I’dan ayrılmak istediğini, ancak F.I’nın kendisini ilişkiye zorladığını, sürekli mesaj attığını, evine geldiğini, başka bir kadınla ilişkisi olduğu bilgisini kendisine veren kişinin evine gidip kapısına dayandığını, kişinin dışarı çıkmaması üzerine park halindeki aracına zarar verdiğini, öfke kontrolü problemi olduğunu, çok rahat yalan söyleyebildiğini söyledi. F.I’yı kendisinden uzaklaştırmak için evini ve telefon numarasını değiştirmek zorunda kaldığını ifade etti. Bu dönemde F.I’nın başka kadınları da tehdit ettiğini bildiğini de belirtti.
  • Bu kadın ile yaptığım görüşmenin ses kaydı komisyon üyesi Neşe Karaçimen ile birlikte dinlenmiştir. Neşe Karaçimen ortak bir rapor hazırlayabileceğimizi belirtmiş, raporu sunmak için DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’ndan randevu alınmıştır. Hazırladığım raporun taslağını görüşmek üzere Karaçimen’le bir araya geldiğimizde Karaçimen durumu Özlem Gültekin ile değerlendirdiklerini ve fikir değiştirdiklerini dile getirdi. “Soruşturma alanı Şişli’dir, şikayetçiyi bulamadıklarını ve Şişli’yi akladıklarını belirterek, diğer bulguların F.I’nın özel hayatı olduğunu” dile getirmiştir.
  • Arkadaşlar daha sonra telefon görüşmesi yaptığım kadının yalan söyleyebileceğini dile getirdiler. Bunun üzerine kadını aradık. Kadın bayram sonrası iş çıkışı Kadıköy’de buluşmayı teklif etti. Görüşmenin yapılacağı gün Neşe Karaçimen ve Özlem Gültekin görüşmeyi yapmak istemediklerini belirttiler ve görüşmeyi iptal ettik.
  • Komisyon olarak yapabildiğimiz tek ortak görüşme DİSK çalışanları ile yapılan görüşmelerdir. F.I’nın çalışma ortamında iş arkadaşları ile kurmuş olduğu ilişkilerde de psikolojik şiddet, sözlü cinsel taciz, tehdit ve ayrımcılık uyguladığı anlaşılmıştır.

Komisyonda yer alan Özlem Gültekin ve Neşe Karaçimen’in hazırladığı raporda ise “Araştırmalarımızda Şişli Belediyesinde çalışan, araştırmaya konu olan paylaşımı yapan kişiye ulaşılamamıştır. Diğer taraftan ifade veren iş arkadaşları, F.I. hakkında uyumsuz ve agresif tavırlarından rahatsızlık duyduklarını iletmişlerdir. F.I’nın sosyal yaşamında diyalogda olduğu kişiler ile komisyon üyesi Nuran Gülenç’in tek başına görüşmüş olup, sözlü beyan haricinde herhangi bir delil paylaşmadığından, tarafımızca dikkate alınmamıştır” ifadeleri yer aldı.

DİSK GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÇALIŞKAN: KORUNMASI MÜMKÜN DEĞİL

26 Eylül günü “zelal (@lolan333)” isimli Twitter hesabından yapılan paylaşımda, F.I’nın DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan tarafından DİSK’te görevlendirildiği ve korunduğu iddia edildi. Telefonla görüştüğümüz Çalışkan öncelikle bu iddiaların asılsız olduğunu ifade etti. Çalışkan, “Söz konusu kişiyi işe aldırdığım, orada konumlandırılması gibi iddialar asılsızdır. DİSK’te çalışmaya başladıktan sonra kendisini tanıdım. Ben yönetime girmeden önce işe başlamış ve yıllardır çalışan biri. Hiçbir yakınlığım ve bağım yok. Ancak bu kişi sağda solda farklı ifadelerde bulunmuş, kendisini benim yakınım olarak tanıtmışsa bunu da asla kabul etmiyorum” dedi.

Genel-İş üyesi ve Şişli Belediyesinde çalıştığını iddia eden bir kadının bir Twitter hesabından F.I’nın kendisini taciz ettiğini iddia etmesi üzerine F.I’yı DİSK’ten uzaklaştırdıklarını dile getiren Çalışkan, “Ve ardından bir komisyon kurulması kararı alındı. Bizden komisyon için iki kişi istendi. Şişli Belediyesinde çalıştığı iddia edildiği için Şişli’de görev yapan iki arkadaşımızı komisyonda görevlendirdik. Bir kadın arkadaşımız da başka bir sendikamızdan geldi. Ve komisyon bir çalışma yürüttü. Çalışmalar sonucu iki rapor geldi. Raporlardan biri iddia sahibine ulaşılamadığı ve suçlanamayacağına dair iki arkadaşımızın imzaladığı rapordu. Diğer arkadaşımız da detaylı bir rapor hazırlamış. İddia sahibine ulaşamadığını belirtmiş ama daha da gerilere giderek F.I’nın yaşamını ve ilişkilerini araştırmış. İddia sahibine ulaşamadık. Çünkü o gün açılıp hemen ardından kapanan bir sosyal medya hesabı üzerinden bir değerlendirme yapmak durumunda kalıyoruz ve işimizi zorlaştırıyor” diye konuştu.

Bu sebeple iddia sahibi kişiye yönelik bir taciz olup olmadığı konusunda kanaate varamadıklarını belirten Çalışkan şöyle devam etti: “Gerek raporlarda, gerek diğer arkadaşlarımızın ifadelerinde, ifadeler dışında elimize somut bir şey geçmemiş de olsa bu kişinin DİSK’te çalışmasının uygun olmadığı yönünde bir kanaatimiz var. Ancak henüz karara dönüşmüş değil. Şu an ayrıntı veremem ancak bununla ilgili yönetim olarak bir değerlendirmemiz ve kararımız olacak ve açıklama yapacağız. Ancak somut delil olup olmadığına bakılmaksızın taciz iddiasıyla gündeme gelen birinin konfederasyon yöneticileri tarafından korunması mümkün değil. DİSK’in içerisinde bu tür şeylerin yaşanmasına asla müsaade etmeyiz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ford işçisi yazdı: Hani 4 senaryonuz vardı ne oldu onlara?

SONRAKİ HABER

Ford işçisi yazdı: Fabrika kaynıyor Türk Metal nerede?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...