28 Eylül 2020 13:36

İsveç'ten HDP'ye yönelik tutuklamalara tepkiler

İsveç'te Dışişleri Bakanı ve bazı siyasi parti liderleriyle bazı milletvekilleri sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamalarda HDP'ye yönelik tutuklamaları kınadı, dayanışma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İsveç'te Dışişleri Bakanı Ann Linde, Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, Sol Parti Dış Politika Sözcüsü ve bazı milletvekilleri sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamalarda HDP'ye yönelik tutuklamaları kınadı ve dünya kamuoyuna HDP ile dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanı Ann Linde,  aralarında HDP'li politikacıların da bulunduğu çok sayıda çok sayıda insanın tutuklanmasının ciddi olararak kaygı verici olduğunu belirttikten sonra “Özgür muhalefet demokratik bir toplumun hayati bir parçasıdır” dedi.

Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, ’Kürt ve Sol hareketin partisi HDP’ye karşı Türkiye’de yeni bir tutuklama dalgası gündemde' dedikten sonra HDP'ye yönelik tutuklamaların gerçek nedeninin Kobanê'yi ele geçirmek isteyen IŞİD terör örgütüne karşı aldığı kararlı tavır olduğu değerlendirmesini yaptı.

“Bu bile, Erdoğan’ın siyasi olarak nerede durduğunu göstermesi açısından bir çok şey anlatıyor” diyen Sjöstedt, dünya kamuoyuna HDP'ye yönelik baskı ve saldırıları protesto etmeleri çağrısı yaptı.

Sol Parti Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Dış İlişkiler Komisyonu Sözcüsü Håkan Svenneling, Türk devletinin bir kez daha kardeş partileri HDP'ye yönelik susturma amaçlı kitlesel tutuklamalar yaptığını söyledi.

TÜRK BÜYÜKELÇİ İSVEÇ DIŞİŞLERİNE ÇAĞIRILMALI

Gözaltına alınanlar arasında eski HDP milletvekilleri, belediye başkanları ve parti yöneticileri bulunduğuna dikkat çeken Svennelig, HDP'lilere Kobanê direnişi sırasında halkı şiddete teşvik etmek gibi temelsiz suçlamalar yöneltildiğini belirtti.

HDP'lilerin kendilerine yönelik baskı ve tehditlere karşı barış ve demokrasi mücadelesini verdiklerini hatırlatan Svennelig, “Onların bizim dayanışmamıza ve desteğimize ihtiyaçları var. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türk Büyükelçisini derhal Dışişleri Bakanlığına çağırıp, gerçekleştirilen bu gelişigüzel ve keyfi tutuklamaları mahkum ve protesto etmelidir’’ dedi.

HDP'LİLER VE SİYASİ TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILMALI

Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, Facebook hesabından yaptığı açıklamada HDP'lilerin IŞİD faşizmine karşı direnen Kobanê halkı ve faşizme karşı direnenlere destek verdikleri için gözaltına alındıklarını söyledi. Gözaltına alınanlar ve aileleriyle dayanışma içinde bulunduğunu söyleyen Riazat, tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh, gözaltına alınan HDP'lilerle dayanışmak için Facebook hesabındaki profiline  tutuklu HDP eski eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın resimlerini yerleştirdi.

Tutuklu tüm HDP'liler ve siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti’den Azerbeycan’a destek bildirisi

SONRAKİ HABER

Katliamı meşrulaştırmaya çalışan Haluk Kırcı hakkında takipsizlik kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...