28 Eylül 2020 10:24
Son Güncellenme Tarihi: 28 Eylül 2020 10:59

HDP'ye yönelik gözaltılara tepkiler sürüyor: Muhalefete gözdağı verilmek isteniyor

HDP MYK üyeleri ve eski milletvekillerinin gözaltına alınmasına karşı dayanışma ziyaretleri ve eylemler sürüyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP’yle dayanışma ziyaretinde konuşan Ankara Dayanışma Akademisi üyelerinden Sevilay Çelenk, antifaşist bir bloğun kurulması gerektiğini belirtirken, Eş Genel Başkan Mithat Sancar, iktidarın toplumu dizayn etme planının toplumsal güçler tarafından durdurulabileceğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve eski milletvekillerinin gözaltına alınmasına karşı partiyle dayanışma ziyaretleri sürüyor. HDP Genel Merkezini ziyaret eden Ankara Dayanışma Akademisi (ADA) üyelerinden oluşan heyet, Eş Genel Başkan Mithat Sancar ve partinin MYK üyeleri tarafından karşılandı.

Ziyarette konuşan Barış Akademisyeni Sevilay Çelenk, “Bu hepimize yönelik bir operasyon, muhalefete gözdağı verilmek isteniyor ama destekler gösteriyor ki bu geri püskürtüldü. Pandemi olmasaydı daha güçlü olurduk ama pandemiye rağmen dayanışmayı engelleyemediklerini görmek çok güzel. Bir antifaşist bloğun gelişmesine ihtiyacımız var. Bunun neden gerekli olduğu şimdi daha iyi anlaşıldı. Bu açıdan sizinleyiz” dedi.

"YENİ REJİM İNŞA ETME HAMLELERİ"

Dayanışmadan dolayı heyete teşekkür eden Eş Genel Başkan Mithat Sancar ise, son beş yıldır AKP’nin yeni bir rejim inşa etmek için toplumu dizayn ettiğini dile getirdi.

“Kendilerine biat edecek kurumlar ve alanlar yaratma özel hedefleri arasında” diyen Sancar, şöyle devam etti: “Eleştirel potansiyeli yüksek alanları çolaklaştırma ve etkisizleştirme gibi özel çalışmalar da yaptılar bunların başında akademi geliyor. Akademi, üniversiteler ilk darbeyi yiyen kurum oldu. Sizler de o darbeden en fazla etkilenen meslek grubunu oluşturdunuz. O zaman sizler söylediniz bizler belirttik bu basit bir işlem değil. Toplumu kendilerine göre yeniden dizayn etme ve bunun üzerine bir rejim inşa etme planıdır. Şimdi bize yapılan ise bize göre siyasal toplumsal muhalefeti tamamen etkisizleştirme final hamlesine doğru bir gidiştir. Keskin bir viraj olarak yorumluyoruz bu operasyonu eğer bunu başarırlarsa bu virajı geçerlerse işler biraz daha zorlaşacak, baskı daha da artacak, tekçi anlayış daha da yaygınlaşacak. Bu hamleyi bu virajda durdurmak bütün toplumsal güçlerin öncelikli görevidir.”

"BİRLİKTE MÜCADELE VURGUSU"

Birlikte toplumsal mücadele vurgusu yapan Sancar, şunları söyledi: “Çeşitli kurumlardan ziyaretler oluyor, destek mesajları geliyor bunlar bizim açımızdan çok değerli. Biz bu gidişatı durdurabilecek güçte olduğumuza inanıyoruz. Ama bu güç sadece bizim partinin gücü olarak düşünülmemeli, HDP direnmeye devam ediyor ama hep birlikte mücadele edersek durdurabileceğiz. Buna inancımız tamdır. Bu saldırıya karşı birlikte hareket edersek onların sonu daha da hızlı gelecek. Geniş demokrasi ittifakı ve onun dayanağı olarak antifaşist bloğu hızla gerçekleştirme şansı da bizzat iktidar tarafından bize sunulmuştur. Bu şansı ve fırsatı hep birlikte değerlendireceğiz. Bizleri mutlu ettiniz ve moral verdin teşekkür ediyoruz.”

Sancar, gelen heyete gözaltılarla ilgili de bilgi verdi.


İZMİR'DE İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI VE HUKUKÇULAR HDP'Yİ ZİYARET ETTİ

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Temsilcliği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, Halkların Köprüsü Derneği ve İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD) gözaltılar üzerine HDP İzmir İl Örgütünü ziyaret etti.

Ziyarette konuşan kurum temsilcileri, yapılan operasyonların hukuki değil siyasi olduğunu söylerken, demokrasi mücadelesi için dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Ziyarette ilk sözü alan TİHV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Üsterci, gözaltıların hem demokrasi hakkını hem de diğer bütün hak ve özgürlükleri ihlal ettiğini belirterek, saldırıların üstesinden ortak mücadele ile gelineceğini söyledi.

İHD İzmir Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek de yaşam hakkı ihlallerinin yaşandığını ifade ederek, HDP’yi demokrasinin olmazsa olmazı olarak gördüklerini, bu süreci yakından takip edeceklerini ve HDP’nin yanında olacaklarını dile getirdi.

“BÜTÜN SESLERİ SUSTURMAYA YÖNELİK BİR OPERASYON”

ÖHD İzmir Şubesi adına konuşan Şükran Öztürk ise “Hukuksuzluk üzerine bir hukukçu olarak nasıl konuşabilirim bilmiyorum” diyerek HDP’ye demokrasi mücadelesi yürüttüğü için operasyon yapıldığını söyledi.

İHGD adına konuşan Ruken Aslan da “Biz dernek olarak tüm hak ihlallerinin karşısında olduğumuz için HDP’nin de yanındayız. Bu saldırının sadece HDP’ye yapılmadığını Türkiye’de iktidarın dışında konuşmak isteyen tüm muhalefetin, bütün seslerin susturulmasına dönük bir korkutma operasyonu olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

“OPERASYONLAR BASKI VE SİNDİRME POLİTİKASIDIR”

ÇHD adına söz alan Dilancan Ateş de “ÇHD olarak tarihimiz boyunca ezilen ve baskı gören kesimlerin yanında olduk. HDP üzerinde yapılan bu operasyonların hukuki bir soruşturmadan ziyade baskı ve sindirme politikası olduğunun farkındayız. Her zaman olduğu gibi bugün de HDP’nin yanındayız” diye konuştu.

Hakların Köprüsü Derneğinden Can Tülük de hukuksuzluğa ve hak gasplarına uğrayan insanların yanında olduklarını söyleyerek HDP’yi bu süreçte yalnız bırakmayacaklarını dile getirdi.

Son olarak söz alan HDP İzmir İl Eş Başkanları da ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı. (İzmir/EVRENSEL)


HDP'YE YÖNELİK OPERASYONLAR ADANA'DA BALON UÇURULARAK PROTESTO EDİLDİ

HDP Adana İl Örgütü, Kobanê eylemleri nedeniyle HDP'ye yönelik gerçekleştirilen gözaltı operasyonuna karşı HDP Adana İl Örgütü binasında basın açıklaması yaptı. Eylemde "HDP umuttur, umut susturulamaz", "Diz çökmedik, çökmeyeceğiz", "HDP susturulamaz", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Kayyum zulmüne son" ve "İrademe dokunma" yazılı dövizler gökyüzüne salındı.

Basın açıklamasını okuyan HDP Adana İl Eş Başkanı Mehmet Karakış, KHK’lara, kayyumlara, hukuksuzluklara, her türden asimilasyona, yokluk ve yoksulluk politikalarına dur demek için birleşme çağrısı yaptı.

Anayasanın ayaklar altına alındığı bir ülkede hukuk devletinin varlığından bahsedilemeyeceğini ifade eden Karakış, beraatla sonuçlanmış eski dosyaların,iktidarın isteği üzerine yeni bir durummuş gibi yeniden kamuoyunun gündemine sokulduğunu, ülke gündemi asılsız iddialarla meşgul edilip, siyasetçilerin gözaltına alındığını söyledi.

Tüm demokratik kitle örgütlerine ve muhalefete seslenen Karakış, "İktidarın faşizmine karşı, KHK’lara, kayyumlara, hukuksuzluklara, her türden asimilasyona, yokluk ve yoksulluk politikalarına dur demek için tek yürek olalım, tek ses olalım, Türkiye halklarını demokratik özgür yarınlara taşıyalım" diye çağrıda bulundu. (Adana/EVRENSEL)


DERSİM KÜLTÜR SANAT İNSİYATİFİNDEN GÖZALTILARA TEPKİ

Dersim Kültür Sanat İnsiyatifi HDP’li siyasetçilerin gözaltına alınması ve Dersim’de yapılması planlanan maden arama çalışmalarına ilişkin Dersim İnsan Hakları Derneği başkanlığında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı okuyan İnsiyatif üyesi Özlem Armen, siyasetçilerin illegal hücre evi baskını görünümünde gözaltına alınmalarını kamuoyunda şaşkınlık yarattığını belirtti.

"ZORBALIĞI CÜRRETLENDİRİR"

Bu haksız, hukuksuz, adil olmaktan uzak tutumun bir an önce son verilmesini dile getiren Armen, “Milyonlarca insanın oylarıyla parlamentoda üçüncü büyük parti olarak yer alan HDP’nin baskı ve yıldırma politikalarıyla işlemez hale getirilmek istenmesi, sadece bu partinin değil demokrasi, barış ve adalet özlemi duyan herkes için kaygı verici olmuştur. Çünkü adalet ve hukuk, herkesin sorumluluğunu paylaşması gereken ortak paydamız değilse, bu sadece zorbalığı cürretlendirir.” dedi.

DERSİM DOĞASI TAHRİP ALTINDA

Dersim dağlarında ilan edilen maden arama sahası ve Ovacık gözelerinde yapımına başlanan peyzaj projelerinin ziyaret yerlerine zarar verdiğini söyleyen Armen, “Uzun süredir ‘maden arama sahası’ ilan edilerek, ziyaret mekânları ‘peyzaj düzenlemesi’ adı altında tahrip edilerek ciddi ve sistematik bir başkalaşıma uğratma dayatması ile karşı karşıya olan Dersim’in sanatçıları, yazı ve kültür emekçileri olarak bizler, demokratik siyaset alanını daraltan politika ve uygulamalardan derhal vazgeçilmesini istiyoruz.” dedi. (Dersim/EVRENSEL)


MARDİN

HDP Mardin İl Örgütü, parti binası önünde gözaltılara karşı açıklama yaptı. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ile birlikte çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. “Baskılar bizi yıldıramaz” pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP’li Tiryaki, “Onlar kaybedecek biz kazanacağız” dedi.

Açıklamaya katılanlar bir süre oturma eylemi yaptı. (MA)


ŞIRNAK

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan HDP İl Örgütü binasında açıklama yapıldı. Partililerin yanı sıra TJA aktivisteri de açıklamaya katıldı. HDP Cizre İlçe Eş Başkanı Güler Tunç, “Antifaşist cephe ile barışı tesis edeceğiz, demokrasiyi kuracağız. Parti devlet rejimini alaşağı edeceğiz” dedi.

Açıklamasının ardından oturma eylemi yapıldı. Eylemde sık sık "HDP halktır halk burada" sloganları atıldı. (MA)


AYDIN

Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, HDP Aydın İl Örgütü’nü ziyaret etti. Platform üyelerini parti yöneticileri tarafından karşılandı. Platform üyeleri, dayanışma mesajlarını iletti. (MA)


VAN

HDP Van İl Örgütü, İpekyolu’ndaki parti binası önünde bir araya geldi.

Polisler, eylem ve etkinlik yasağını gerekçe göstererek, açıklama yapılamayacağını söyledi. Bunun üzerine oturma eylemi yapıldı.

Avukat Ekin Yeter, “Neden yasak AKP’ye yok? Kenttin en işlek yerinde kongre yapıyor ve salgın gözetilmiyor. Fakat HDP’nin etkinlikleri yasaklanıyor. Bunu bize açıklayın” tepkisinde bulundu.

HDP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kava, "Geçmişte birçok iktidar bu tarzla bizleri yok edeceğini düşündü. Halkımız onları çöp sepetine yolladı. Bugün faşizm geriliyor. Bunlar da yakında çöp sepetine gidecek ve tabela partisi olacaklar” diye konuştu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili ek iddianame hazırlandı

SONRAKİ HABER

ÜNİBEL’de anlaşma sağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...