28 Eylül 2020 09:37

Sağlık emekçileri yetkililere seslendi: Şiddet varsa hizmet yok

Sağlık emekçileri İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi Dahiliye Polikliniği önünde basın açıklaması yaparak "Ölmek istemiyoruz. Sağlıkta şiddeti durdurun" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sağlık emekçileri İstanbul’da “Ölmek istemiyoruz. Sağlıkta şiddeti durdurun” diyerek eylem düzenledi. Çapa Dahiliye Polikliniği önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tez Koop-İş, Türk Sağlık Sen ve Sağlık-İş katıldı. Eylemde sağlık emekçileri sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınadı.

“Emeğe saygı şiddete sıfır tolerans” pankartı açan sağlık emekçileri “Artık yeter şiddet varsa hizmet yok”, “Çok şey mi istiyoruz? Güvenceli ortam istiyoruz” dövizleri taşıdı.

Sendikalar adına ortak açıklamayı okuyan Tez Koop İş Çapa İşyeri Baştemsilcisi Tuğba Kutluca geçtiğimiz günlerde İstanbul Tıp Fakültesi'nde sağlık çalışanlarına dönük gerçekleştirilen saldırıda Rıfat Babayiğit'in bir gözünü kaybetme eşiğine geldiğini hatırlattı. Saldırıyı kınayan Kutluca, sağlık emekçilerinin korunamadığını vurguladı.

'HER GÜN SÖZLÜ VE FİZİKSEL ŞİDDETE UĞRUYORUZ'

“Korona virüse karşı yaşamak ve yaşatmak için çok zorlu bir mücadele veriyoruz” diyen Kutluca, “Salgınla mücadele ederken hayatını kaybeden arkadaşlarımızın sayısı 100’ü geçmiş durumda. Sizler rahat yataklarımızda uyurken sağlık emekçileri, sabahlara kadar gözlerini kırpmadan hastane köşelerinde sevdiklerini geride bırakarak toplumun sağlığına kavuşması için çabalarken, ölüyor. Hayatta kalanlarımız da her gün sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalıyor” dedi.

“ARTIK YETER”

Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin bugüne kadar ülkenin gündeminden hiç düşmediğine dikkat çeken Kutluca, “Düşmemekle beraber bunun önüne geçebilecek hiç bir çalışma, hiç bir düzenleme tam anlamıyla yapılmadı, yapılmak istenmedi. Meslek odalarının kapanması gerektiği naralarıyla beraber biz sağlık emekçileri de hedef gösterilmekteyiz. Her geçen gün hastanelerimizde yaşanan şiddet olaylarına daha sık rastlamaya başladık. Yaşanan pandemi sürecinde sağlık emekçileri en ön cephede hayatlarını ortaya koyup toplumun sağlığı için savaşırken daha dün Ankara Keçiören’deki dehşet veren görüntülerin etkisinden kurtulamamışken, bu gün Çapa’da yaşanan şiddet olayları göstermiştir ki sağlık emekçilerine karşı şiddet olayları sistematik bir hale dönüşmüştür. Yeterli yasal düzenleme –cezalandırma ve caydırıcı önlemler alınmadığından şiddet olayları günlük yaşamımızın bir parçası oldu. Buna artık yeter diyoruz” diye konuştu.

“ÇALIŞIRKEN ÖLMEK İSTEMİYORUZ”

“Burada bir kez daha haykırıyoruz” diyen Kutluca, “Çalışırken ölmek istemiyoruz. Çalışırken şiddete uğramak istemiyoruz. Zaman kaybedilmeden gerekli yasal düzenleme ve önlemlerin alınmasını ve sağlık emekçilerine hak ettiği değerin verilmesini istiyoruz.Sağlıkta dönüşüm politikaları ile kapasitesinin çok üstünde çalışmaya zorlanan sağlık emekçileri her fırsatta tükenmişliklerini dile getirirken, uygulanan politikalarla yaratılan kışkırtılmış sağlık algısı ile hastalar yaşadıkları her sorunu sağlık emekçilerine yöneltmeye başladılar” ifadelerini kullandı.

“ETKİN BİR ŞİDDET YASASI ÇIKARIN”

Kutluca son olarak şunları söyledi:

“Sürmekte olan Pandemi sürecinde yaşamlarını ortaya koyarak çocukları ve sevdiklerinden ayrı kalarak toplum için çabalayan sağlık emekçilerine karşı uygulanan her türlü şiddeti kınıyor ve lanetliyoruz. Sistemsel bir sorunun bütün öfkesinin her türlü şiddet olarak sağlık emekçilerinden çıkartılmasını kabul etmiyoruz! Bir ülkenin sağlık hizmetini sırtlanmış binlerce sağlık çalışanının öncelikli talebi can güvenliğinin sağlanmasıdır. Hiçbir sağlık çalışanı bu gün “şiddete maruz kalır mıyım” korkusuyla işine gitmemelidir. Bir an önce sağlıkta dönüşüm politikalarından vazgeçilmesi ve etkin bir şiddet yasası çıkarılmasını istiyoruz.  Sağlık Bakanlığını ve diğer ilgili mercileri sağlık emekçilerinin can güvenliğini sağlamak konusundaki sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz.”

Eylem “Yaşamak, yaşatmak istiyoruz”, “Sağlıkta şiddet son bulsun” sloganlarıyla son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ayhan Bilgen: Kayyum atamayı düşünenler, Rus Askeri Valisinin hatıralarını okusunlar

SONRAKİ HABER

PTT şart koştu: Dönüşümlü çalışma için önce iznini bitir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa