28 Eylül 2020 05:24
Son Güncellenme Tarihi: 28 Eylül 2020 09:20

BM, AGİT, ABD ve İran Azerbaycan-Ermenistan çatışması için ateşkes çağrısı yaptı

Azerbaycan ve Ermenistan arasında süren çatışmalara ilişkin ateşi durdurma ve müzakere çağrıları yapılırken; son olarak ABD ve İran da devreye girdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Azerbaycan ve Ermenistan arasında süren çatışmalarda can kayıpları yaşanırken ateşkes ve müzakere çağrıları sürüyor. Dün Rusya, AB ve NATO’dan çatışmanın sonlandırılması yönünde gelen çağrıların ardından son olarak Birleşmiş Milletler, ABD ve İran da açıklamalar yaptı.

BM’DEN TARAFLARA: ÇATIŞMALARI DURDURMA

Birleşmiş Milletler, Ermenistan ve Azerbaycan arasında çıkan çatışmalardaki sivil ölümlerini kınayarak çatışmalara derhal son verilmesi çağrısı yaptı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, Dağlık Karabağ'da temas hattında iki ülke arasında çatışmaların yeniden başlamasından son derece endişeli olduğunu ifade etti. Güç kullanımı ve çatışmalardaki sivil ölümlerini kınayan Guterres, taraflara çatışmalara derhal son verme, gerginliği azaltma ve gecikmeksizin ''anlamlı'' müzakerelere geri dönme çağrısı yaptı.

Açıklamada Guterres'in Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefon görüşmesi yapacağı bilgisi de yer aldı.

AGİT: BİR AN ÖNCE ATEŞKESE ÇAPĞIRIYORUZ

Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Dağlık Karabağ bölgesinde iki ülke arasında tırmanan gerilim ve çatışmalar nedeniyle yaşanan sivil kayıplarındaki artışa dikkat çekilerek, “Bu çatışma nedeniyle daha fazla insan kaybı yaşanmadan ilgili tarafları bir an önce ateşkese dönmeye çağırıyorum” ifadesini kullandı.

Bölgedeki durumun istikrara kavuşturulması için sarf edilecek her türlü çabayı sonuna kadar desteklediğini vurgulayan Rama, iki ülke arasındaki çatışmanın yegane çözümünün barışçıl müzakereler olduğunu vurguladı. Rama ayrıca, çatışmalarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini sundu.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: TARAFLARI MÜZAKERELERE DÖNMEYE ÇAĞIRIYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı da Ermenistan ve Azerbaycan'a Dağlık Karabağ'da çatışmalara derhal son verilmesi çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Dağlık Karabağ'da temas hattında sivil kayıplara da neden olan büyük ölçekli askeri harekatın son derece endişe verici olduğu bildirildi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Stephen Biegun'ın, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile görüştüğü belirtilen açıklamada, “Tarafları bir an önce Minsk Grubu eş başkanları ile çalışarak, esaslı müzakerelere dönmeye çağırıyoruz” denildi.

TRUMP: ÇATIŞMALARI DURDURABİLECEK MİYİZ BAKACAĞIZ

ABD Başkanı Donald Trump da Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan ve Ermenistan arasında artan gerginliğin sorulması üzerine, gelişmelerden haberdar olduğunu söyledi.

Durumu dikkatli bir şekilde izlediklerini belirten Trump, ''O bölgede çok iyi ilişkilerimiz var ve (çatışmaları) durdurabilecek miyiz bakacağız.'' diye konuştu.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI TARAFLARLA GÖRÜŞTÜ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile telefon görüşmesi yaptı.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, Zarif Ermeni mevkidaşı ile görüşmesinde gelişmelerden duyduğu kaygıyı dile getirdi. Muhammed Cevad Zarif, iki tarafı da sağduyuya ve ateşkese davet ederek, “düşmanlığa süratle son vererek, uluslararası yasalar ve hukuk çerçevesinde müzakerelere başlamaları” çağrısında bulundu.

Zarif, müzakerelerin başlaması, ateşkes, barış ve huzur ortamının sağlanması için İran'ın tüm imkanlarını seferber etmeye hazır olduğunu da bildirdi.

Bayramov'la görüşmesine ilişkin de Twitter hesabından açıklama yapan Zarif, benzer mesajlar verdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Belarus'ta cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına karşı protestolar sürüyor

SONRAKİ HABER

Macron, hükümet kurulamayan Lübnan'da siyasileri "ihanetle" suçladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...