27 Eylül 2020 23:39

Menemen'de uzaktan eğitim konuşuldu: 4 tedbirle yüz yüze eğitime geçilebilir

İzmir Menemen'de Evrensel okurlarının düzenlediği etkinlikte bir araya gelen veliler uzaktan eğitim sorunlarını tartıştı. Etkinliğe Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube Başk. Şuayip Vayiç de katıldı

Fotoğraf: Hasan Eltaş / Evrensel

Reklam

Hasan ELİTAŞ
İzmir

Menemen Uğur Mumcu Mahallesi’nde Evrensel gazetesinin okurlarının düzenlediği etkinlikte bir araya gelen veliler uzaktan eğitim sorunlarını tartıştı. Velilerin yanı sıra etkinliğe katılan Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Şuayip Vayiç, “Derslik, tuvalet ve öğretmen de dahil personel sayıları artırılırsa okullar yüz yüze eğitime başlayabilir” dedi.

Etkinliğe katılan mahalleliler internet ve cihaz sıkıntısı nedeniyle çocukların çoğunlukla uzaktan eğitime katılamadıklarını, bu şartlar altında çocuklarının eşit eğitim hakkından faydalanamadıklarını vurguladı. Önlemlerin arttırılmasını isteyen veliler yüz yüze eğitimin başlamasını talep etti.

"HANİ EVE YAKIN OKULLARA GİDEBİLECEKLERDİ?"

12’inci sınıf öğrencisi kızının okulunun Yenişakran’da olduğunu ve pandemi koşullarında toplu taşıma kullanarak okula gitmek zorunda kaldığını söyleyen Kadriye Ölmez, “Bizlere çocuklarımızın evlerinin yakınlarındaki okullara gidebileceğini söylemişlerdi. Yollarda hasta olmasından endişe ettiğim için nakil başvurusu yaptım ancak olumlu yanıt alamadım. İlçe Milli Eğitime gidip sıkıntımı dile getirdiğim de ise okul müdürlerinin inisiyatifine bırakıldığını öğrendim. Böyle önemli bir konu kişilerin inisiyatifine bırakılmamalı diye düşünüyorum. Benim kızım çok başarılı bir öğrenciydi. Şimdi hem okula gidemediği için hem de evde verimli çalışmak mümkün olmadığı için başarısız olmaktan korkuyor” dedi.

"DEVLET YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN GEREKLİ KOŞULLARI SAĞLAYAMADI"

Etkinlikte konuşan Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Şuayip Vayiç uzaktan eğitim modeliyle eğitim değil ancak kuru bilgilerin öğretilebileceğini belirterek, öğrencilerin sadece üçte ikisinin derslere katılabildiğini bunun kırsal bölgelerde ise çok daha kötü olduğunu söyledi.

Vayiç, “MEB gerekli olan üç tedbiri alırsa yüz yüze eğitime geçebilir. Derslik sayılarının arttırılması, tuvalet sayılarının arttırılması, öğretmen de dahil personel sayısının arttırılması ve ücretsiz servis sağlanması koşullarında okullar yüz yüze eğitime başlayabilir. Yüz yüze eğitim çocukların hem sosyal hem duygusal gelişimi için anayasal bir haktır. Ve hiçbir koşul altında bu hakkın ertelenmesi, göz ardı edilmesi mümkün olamaz. Devlet pandemi başından bu yana geçen 7 ayda yüz yüze eğitim için gerekli koşulları sağlamalıydı. Siz veliler ve biz eğitimciler olarak çocukların eğitim hakkından eşit bir şekilde faydalanması için birlikte taleplerimizi iletmeliyiz” dedi.

Etkinlik sonunda Uğur Mumcu Mahallesi’nde oturan veliler, yüz yüze eğitim talebiyle bir imza kampanyası başlatma kararı aldı.

"ÇOCUKLAR CANLI DERSE GİREMİYOR"

Dersler başladığından beri iki çocuğundan birinin yalnız bir kez EBA’ya bağlanabildiğini diğerinin ise hiç derse giremediğini söyleyen öğrenci velisi, “Bu şekilde çocuklar okuldan geri kalıyor. Evde zaten bir telefon var onda da teknik sıkıntılardan kaynaklı giremiyoruz derslere. Bu şekilde devam etmez” diye konuştu.

Bir diğer kadın veli ise, “Evimizin bulunduğu alanda internet doğru düzgün çekmiyor. Elimizde tablet ya da bilgisayar da olmadığı için çocuğum canlı derse giremiyor. Okula gidip müdüre talebimizi ilettim. Hâlâ yanıt bekliyorum ama bir yandan da dersler devam ediyor” şeklinde konuştu.

"OKUL MÜDÜRÜ HİJYEN MALZEMELERİ İÇİN PARA İSTEDİ"

Çocuğu bu yıl ana sınıfına başlayan bir kadın da “Menemen’de kızım bu yıl ana sınıfına başladı. Önlemlerin nasıl alındığına dair öğretmenle konuştuğum zaman sınıf alanının küçük olduğunu, tek başına önlem alamayacağını söyledi. Okul müdürüne gittiğimde ise benden hijyen malzemeleri için para istedi. Herkes yüzünü velilere dönmüş durumda. Bakanlık hiçbir önlem almamış” dedi.

Öğrenci velileri yüz yüze eğitimin gerekli şartların sağlanarak, önlemlerin arttırılarak bir an evvel başlamasını istediklerini, evden gerçekleşecek eğitim içinse teknik donanımın tüm öğrencilere sağlanması gerektiğini söyledi.

Reklam