28 Eylül 2020 00:00

Antepli işçiler: Bu politikalar Kürt işçileri hedef haline getiriyor

Antepli işçiler, HDP operasyonuna ilişkin Evrensel'e konuştu: İktidar bu politikaları izledikçe bizleri de kutuplaştırıyor ve Kürt işçileri hedef haline getiriyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Umut YEĞİN
Antep

Geçtiğimiz gün 6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobanê eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınmasını Antep’te işçilerle konuştuk.

Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde çalışan ve Evrensel’e konuşan işçiler HDP’ye yapılanın bir ‘saldırı politikası’ olduğu, bu durumun Kürt işçileri hedef haline getireceği görüşünde.

“AKP GÜÇ KAYBETTİĞİ İÇİN SALDIRIYOR”

Bir halı fabrikasında çalışan Mehmet, AKP iktidarının giderek güç kaybettiğine dikkat çekerek, “Bence AKP güç kaybettiği için ve HDP’nin siyaset yapmasından korktuğu için saldırıyor. Bu yöntem ile HDP’yi yalnızlaştırmak, dışlamak istiyor” diyor. Bu durumun Osmanlı’nın son döNemlerinden bu yana izlenen politikaların devamı olduğunu söyleyen Mehmet, “O dönemden bu yana iktidarlar değişse bile bu mantık işliyor. Kürt partisini kendisine karşı tehdit olarak görüyor ve ‘Ben ezen ulusum, siz de bana bağlı alt kimliklersiniz’ diyor ve onu terörize etmeye çalışıyor” diyor. Yapılmak istenilen şeyin aynı zamanda HDP seçmenini sandıktan uzaklaştırma çabası olduğunu belirten Mehmet, “Gelecek seçimlerde HDP seçmenini sandıktan soğutma, farklı partilerin, farklı kesimlerin HDP’ye desteğinin önüne geçmeyi hedefliyor. Bunun yansımaları da en çok bizleri etkileyecektir” diyor.

“KUTUPLAŞMA BAŞPINAR’DA DA OLACAKTIR”

HDP’lilerin gözaltına alınmasıyla işçilerin de kutuplaşacaklarını belirten Mehmet, “Mesela Sakarya’da Kürt işçilere saldırılar olmuştu yakın zamanda. Veya başka yerlerde sırf Kürtçe konuştuğu için veya Kürtçe müzik dinlediği için işçilere saldırılar oluyor. İşte iktidar bu politikaları izledikçe bizleri de kutuplaştırıyor ve Kürt işçileri hedef haline getiriyor. Bu kutuplaşma Başpınar’da bile olacaktır. Bu yüzden biz kendi çıkarlarımızı gözetmeliyiz. Bizi bölen, kutuplaştıran bu oyunlara gelmemeliyiz” diye konuştu.

“ALTI YILIN SONUNDA NE OLDU DA BU İNSANLAR SUÇLU OLDU?​”

Bir tekstil fabrikasında çalışan Murat ise bu operasyonun AKP’nin hedef ve çıkarları doğrultusunda gerçekleştiğini belirterek, “Çünkü gerekçe gösterilen olaylar altı sene önce gerçekleşmiş. Altı yıl geçmiş üzerinden ve şimdi ne oldu da bir anda bu insanlar suçlu oldular? Suçlu olduklarını düşünüyorlardıysa neden altı yıldır bir şey yapmadılar? Ben bu operasyonun siyasi olduğunu ve doğru bir karar olmadığını düşünüyorum” diyor.

“ZAMLARA KARŞI ÇIKINCA BİZİ TERÖRİST İLAN EDEBİLİRLER”

Bir halı fabrikasında dokuma işçisi olan İbrahim ise iktidarın kendisi gibi düşünmeyen herkesi ‘terörist’ ilan ederek algı oluşturduğunu söylüyor. Geçtiğimiz günlerde doğal gaz ve elektriğe gelen zamları hatırlatan İbrahim, “Biz işçiler şimdi bu zamlara karşı çıkıyoruz diye bizi de her an ‘terörist’ ilan edebilirler. Millet konuşmasın istiyorlar. HDP’ye yaptıklarının da seçim yatırımı olduğunu düşünüyorum. ‘Biz terör örgütü ile savaşıyoruz’ izlenimi vermeye çalışıyorlar. Gözaltına alma gerekçeleri de altı yıl öncesine dayanıyor. Ben hukuksuzca, haksızca yapıldığını düşünüyorum” diyor.

ÖNCEKİ HABER

İlhan Cihaner’den HDP’ye ziyaret: Gündem değiştirmek olarak ele alınmaması gerekir

SONRAKİ HABER

AKWEL’de sözleşme imzalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...