27 Eylül 2020 06:52

Diyarbakır’daki kurum temsilcileri: Saldırılara karşı birlik olunmalı

İktidarın muhaliflere yönelik saldırılarına tepki gösteren Diyarbakır’daki kurum temsilcileri, “Ortak paydada mücadele için geniş bir yelpaze oluşturulmalı” dedi.

Cihan Aydın, Sadrettin Kaya, Şiyar Güldiken, Doğan Hatun | Fotoğraf: MA

Paylaş

İktidar, son yıllarda Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türkiye Barolar Birliği ve Türk Tabipler Odası’na (TTB) yönelik baskılarını sürdürüyor. Yasa ve yönetmeliklerde yapılan değişiklerle TMMOB ve bağlı odaların yetkileri kısıtlandı, çoklu baro yasası yürürlüğe konuldu, son günlerde açıklanan salgın verileri eksik görerek eleştiren TTB hedef gösterildi. Diyarbakır’daki kurum temsilcileri, muhalefet ses çıkarmadığı sürece saldırının genişleyeceğini belirterek birlik ve dayanışma çağrısı yaptı. 

AYDIN: İKTİDAR MUHALEFET İSTEMİYOR

Gelişmeleri MA'dan Ergin Çağlar'a değerlendiren Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Cihan Aydın, iktidarın özellikle Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte sağlık, sosyal, çevre, ekonomi gibi politikalarını eleştirenleri hedef alındığını ve itibarsızlaştırıldığını belirterek, bu yönelimlerle “Sus” mesajı verildiğini aktardı. Kurumların hedef alınması ise bizzat Cumhurbaşkanı ve iktidarın ortağı olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından fitillendiğini ifade eden Aydın, “Türkiye’nin gerçek gündemi hukuksuzluk, adaletsizlik ama hükümet bu politikalarında başarıya ulaşamadığı için maalesef bunları dile getiren sivil toplum örgütlerini ya da meslek örgütlerini hedef alıyor. Şu anki hedeflerinde ise TTB var. Hükümet kendi siyasi ikbali için yasal düzenlemeler getiriyor. Bu tür girişimlerle kurumları kapatma ya da yöneticileri tutuklama tehdidinde bulunuyor. Hükümet asla çatlak bir ses, muhalefet istemiyor. Bunu yapanlara da hukuk dışı sert müdahalelerde bulunuyor. TTB’nin karşılaştığı durum da tam bu. Daha iki ay önce barolar konuşuluyordu, bugün ise TTB. Yarın da başka kurumlara da yöneleceklerdir. Bu bir politika haline geldi. Bu politika derinleşen bir politikadır” dedi

KAYA: GENİŞ BİR YELPAZE OLUŞTURULMALI

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 1 No'lu Şube Eş Başkanı Sadrettin Kaya da İktidarın ülkede bulunan tüm muhalifleri dizayn etmeye çalıştığını, saldırının TTB ile sınırlı kalmayacağının ve gelinen süreçte tüm kurumların hedefte olduğunun altını çizdi. Saldırılara sessiz kalmayacaklarını dile getiren Kaya, “Tüm muhalif kesimler bir araya gelmeli. Demokrasiden ve özgürlüklerden yana olan kurumlar kendi aralarındaki farklılıkları bir yere bırakıp yan yana durmaya, birlikte mücadele etmeye ihtiyacı vardır. Ortak payda da mücadele için geniş bir yelpaze oluşturulmalı. Çünkü bu süreç sadece TTB ile son olmayacak, bu öyle bir süreç değildir. Bu şekilde bir araya gelinirse bu iktidar, artık bu toplumu yönetemeyecektir. Birlik sağlanırsa sonuç alınacağını biliyoruz. 7 Haziran ve 31 Mart seçimleri bizlere birlik ile sonuç alınacağını göstermişti” ifadelerini kullandı. 

HATUN: SALDIRILARA KARŞI BİRLİK OLUNMALI

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun ise AKP ve MHP’nin gelinen aşamada artık ülkeyi yönetemediğini, bundan dolayı da saldırı politikalarını devreye koyduğunu dile getirerek “Muhalefet saldırılara karşı birlikte hareket etmek zorundadır. Muhalif olan bir kuruma yapılan saldırıyı kendimize yapılmış olarak saymalıyız. ‘Faşizme karşı bir güç’ şeklinde hareket edersek onları bastırabiliriz. Bunları yapmazsak yok olmaktan kurtulamayız” şeklinde konuştu. 

GÜLDİKEN: KENETLENİRSEK DURDURABİLİRİZ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken de, iktidarın 15 Temmuz darbe girişiminden sonra “Ya taraf olursun ya da bertaraf” sözleriyle muhalefete baskı ve susturma mesajı verdiğini belirtti. Güldiken, tüm toplumsal muhalefetin, iktidarın yöneldiği barolar, TTB ve TMMOB başta olmak üzere tüm kurumları artık son kale olarak görmesi gerektiğini vurguladı. Güldiken, “Ne yaparlarsa yapsınlar bu muhalif kurumlar seslerini çıkarmaya çalışacak. Tüm kurumların, STÖ’lere yönelimi kendilerine yapılmış gibi hareket edip direniş göstermesi gerekiyor. Parçalı bir durum olduğu zaman bu iktidar saldırmaya devam eder. Ama kenetlenirsek durdurabiliriz. Her alanda sıkışmış yönetememe hali ortadayken, bu iktidar fazla ayakta duramaz. Bugünler tam da dayanışmanın olduğu zamanlardır” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İşçi intiharları | Kansu Yıldırım: Sınıf hareketini yükseltmek gerekiyor

SONRAKİ HABER

Cezaevinde intihar ettiği iddia edilen Sinan Gencer’in mektubu ailesine verilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...