27 Eylül 2020 05:41

Oduncular ve kömürcüler tek tek kepenk indiriyor: Geleceğe dair umudumuz kalmadı

5 yıl önce 61 üyesi bulunan Van Oduncular ve Kömürcüler Kooperatifi’nin şu an sadece 27 esnafı kaldı. Kooperatif Başkanı Hasan Seyhan, geleceğe dair umutlarının kalmadığını söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına ardı ardına yapılan zamlar nedeniyle yurttaşların yaklaşan kış mevsimi öncesi ısınmak için yönelmesi beklenen kömür ve odun satışlarını pandemi ve dövizdeki yüksek kur artışı vurdu. Kış mevsiminin uzun sürdüğü Van ve çevre kentlerde pandemi koşulları nedeniyle piyasada odun bulunamazken, dolar ve avrodaki artıştan kaynaklı kömür fiyatları ise geçen yılın neredeyse iki katına çıktı. Önceki yıl tonu bin 300 TL’ye satılan kömür, bu yıl bin 700 TL’ye, 500 TL’ye satılan odun ise bu yıl 700 TL’ye satılıyor.

Kent halkının yaşanan ekonomik kriz nedeniyle odun ve kömür alacak durumda dahi olmaması nedeniyle Van Oduncular ve Kömürcüler Sitesi’ndeki dükkanlar bir bir kepenk kapatıyor. Beş yıl öncesine kadar 61 işyeri bulunan sitede, bugün sadece 27 esnaf kaldı.

Van Oduncular ve Kömürcüler Sitesi Kooperatif Başkanı Hasan Seyhan, ekonominin her yıl daha da kötüye gitmesinden ötürü artık kimsenin gelecekten bir beklentisinin kalmadığını dile getirdi.

NE GELEN VAR NE GİDEN

Kömürcüler sitesinde bulunan esnafının çok zor durumda olduğunu belirten Seyhan, dolar bazlı ithal kömür getirdikleri için zarar ettiklerini söyledi. TL’nin dolar ve Euro karşısında sürekli değer kaybetmesinin kendilerine büyük darbe vurduğunu ifade eden Seyhan, “Kömürü dolar bazlı alıyor ama TL olarak satıyoruz. İş olmadığı için de biz esnaflar arasında da bir rekabet ister istemez oluşuyor ve bundan dolayı kar etmeksizin satış yapıyoruz. Buradaki bütün esnafın gözü siteye girecek bir müşteride. Çünkü günlerce siftah dahi yapamıyoruz. Gelen müşteriyi esnaf kaçırmamak için de en dip fiyatta kar dahi yapmadan satış yapıyor. Hepimizin borcu var ve bunu yapmak durumunda kalıyoruz. Aldığımız kömürün hepsi dolar bazlı ve dolar arttıkça biz zarar ediyoruz. Bu nedenle kömürünü elden çıkarmak zorunda kaldığımız için en düşük fiyata satıyoruz. Her yıl Eylül ayında satışlar başlıyordu ancak bugüne kadar ne gelen var ne de giden” diye konuştu.

HERKESİN KREDİ BORCU VAR

Seyhan, pandemi koşullarında üç ay boyunca kimse çalışmadığı piyasada odun bulunmadığını da belirtti. Bu yüzden diğer kentlerden yüksek maliyetle odun getirdiklerini dile getiren Seyhan, “Böyle olunca da odun fiyatında ister istemez bir artış oldu. Geçen yıl 500 TL’ye satılan bir ton odun bu yıl 700 TL’ye satılıyor. 3 aydır esnafımızın çoğu borçlarını ödemek için bankalardan kredi çekti. Ekim ayında da kredilerin ödemeleri başlıyor. Şuanda bütün esnafımız kara kara bu borcu nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Elde bir sermaye kalmadığı gibi gelecek bir gelir de yok” dedi.

GELECEĞE DAİR UMUT

Sitede var olan 27 esnafın iflasın eşiğine geldiğini ifade eden Seyhan, esnafın önünü artık görecek durumda olmadığını söyledi. İşlerinin her yıl daha da kötüye gittiğini, bu yıla dair de umutlarının kalmadığını kaydeden Seyhan, beklentilerinin devletin esnafa destek vermesi olduğunu vurguladı.

Seyhan, bunu da “Devlet halka ücretsiz kömür dağıtıyor ama dağıtılan kömür en kalitesiz olan halk ve çevre sağlığını en çok tehdit eden kömürdür. Biz bu kömürün yerine halka kömür fişinin verilmesini ve halkın kendi kömürünü kendisinin satın almasını istiyoruz. Böyle olursa biz de en azından iflastan döner halk da kaliteli kömür kullanmış olur” sözleriyle dile getirdi. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

İsrail’de hükümet protestoları sürüyor: Bibi evine dön

SONRAKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Buldan: Saldırılar karşısında ortak mücadele zemini güçleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...