25 Eylül 2020 16:30

Bingöl'de yakılmış, yıkılmış, boşaltılmış köylerde yeniden hasat 

Bingöl’ün Yaylıdere ilçesine bağlı köylere geri dönen vatandaşlar, doğayı canlandırmak için bir üretim birliği oluşturdu ve 40 yıl sonra ilk hasat alındı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bingöl’ün Yaylıdere ilçesine bağlı köylerinden çeşitli nedenlerle ayrılıp tekrar köylerine yerleşen vatandaşlar, doğayı canlandırmak için kolları sıvadı.

Yaylıdere’ye bağlı 18 köy derneği bir araya gelerek Yaylıdere Dernekler Birliğini kurdu. 2005 yılında Çalıkağıl köyüne dönen ve yerleşen Şahin Gökduman, 15 yıldır köyün gelişmesi için mücadele ediyor.

40 YILDAN SONRA İLK HASAT

Çalıkağıl Köy Derneğinin de kurucusu olan Şahin Gökduman, 40 yıl sonra ilk defa hasat yaptıklarını belriterek “Köyümüz yakılmış, yıkılmış bir köydü. İnsanlarımız gelip buraya yerleştiler ama maalesef bostandan ibaret kaldılar. Bostan olayını daha da geliştirip üretime katkı sağlamak için, insanların emek gücünü ortaya çıkarmak için bu derneklerin öncülüğünde bir üretim birliği oluşturduk. Topraklarımızı ektik, sulama sistemi getirdik ve üretime başladık. Çalıkağıl Köyünde bir tarlamıza nohut bir tarlamıza da fasulye ektik. 40 yıldan sonra bu sene ilk defa hasadını yaptık” dedi. 

Projeye katılmak isteyen hemşehrilerine bir çağrıda bulunan Şahin Gökduman şunları söyledi: “Bu coğrafyada üretime katılmak isteyen bütün köylülerimizi yanımızda görmek ve dahil olmalarını istiyoruz. Çünkü önümüzde arıcılık ve hayvancılık gibi daha büyük projelerimiz var. Burada kimyasallardan uzak üretim yapıyoruz. İnsanlara sağlıklı ürün sunmak istiyoruz. Bu coğrafya buna uygun. Yaklaşık 40 yıldır hiç ekilmemiş. Bunu değerlendireceğiz, bunu üretime çevireceğiz insan gücünü bunun içine katacağız. Köylülerimizin kökleriyle tekrar buluşmasını sağlayacağız.”

"İSTEDİĞİMİZ TEK ŞEY ZAMAN VE EMEK"

Üretim projelerinde entegrasyon sisteminin olduğunu söyleyen Gökduman, “Ben de bu işin içerisine girmek isteyen vatandaşlarımıza, tohum desteği veriyoruz. Traktör sağlayarak tarlayı ekip toprak sahibine teslim ediyoruz. Projeye katılan kişilerden tek iste diyoruz ki senden istediğimiz tek şey zaman ve emek” dedi. 

Topraklarına bağlı, tarihine, köklerine sahip, enerjisi ve hevesi olan hemşehrilerine seslenen Gökduman, “Gelip burada üretim yapmanızı istiyoruz. Biz size her koşulda yardımcı olacağız. Nitekim bu sene 7 tane insanımız bizimle hareket etti. Köylülerimizin değerlendirilmesini istediği birçok tarlamız var. Ama emek gücüne ihtiyacımız var. Köye gelip burada zamanını öldüren insanlardan ziyade o zamanı biraz da üretime çevirecek biçimde köylülerimizin bu entegrasyona girmesini istiyoruz” dedi.  

"BU BİR KADIN PROJESİDİR"

Vatandaşları teşvik etmek için, güçlerini birleştirerek çok iyi bir projeye imza attıklarını söyleyen Yayladere Dernek Başkanı Remziye Eran “Nitekim de başardığımızı düşünüyorum. Ekip olarak çalışmalar devam ediyoruz. Şu dönemde toprağa gerçekten ihtiyacımız var. Bunu için adım atmış olduk” dedi. Projenin aynı zamanda bir kadın projesi olduğunu söyleyen Eran, “Kadınların enerjileri pek çok erkekten çok daha fazla. Çok da güzel örnekler var. Bütün kadınlarımızı projeye katılmaya çağırıyoruz” diye seslendi.

"EKONOMİK BOYUTUNDAN ÇOK SOSYAL BOYUTUNU DÜŞÜNEREK YAPTIK"

Çalıkağıl önceki Dernek Başkanı Hasan Bakbak projenin ekonomik boyutundan çok sosyal boyutunun önemine dikkat çekerek “Projeyle köydeki nüfusu gençleştirmek istedik. Bölgede böyle bir hareket var bu dönem için inşallah bu bir örnek olur ve bu coğrafyayı yeniden eski haline getirebiliriz” dedi. Köylerinde yaşayanların hayvancılık yaptığını tarımsal üretimin bostan seviyesinde olduğunu belirten Bakbak, tarımsal üretimi geliştirmeye çabalarının sadece Bingöl’le sınırlamadıklarını, Dersim çevre köylerini de projeye dahil etmeye çalıştıklarını belirtti.

PROJEYE YER ALANLAR:

1. Bingöl Yayladere ilçesi Belediye Başkanı: Sabri Akyürek  
2. Yayladere İlçe Dernek Başkanı: Remziye Eran 
3. Maskan-i Herdif ( Çalıkağıl  Köyü ) Şahin Gökduman, Hasan Bakbak 
4. Aşuran Köyü ( Boğazköy ) Mehmet Ali Akgül 
5. Seter Köyü (Dalbasan Köyü ) Zülfükar Sağlam 
6. Gümek Köyü (Çatalkaya) Musa Atagül  
7. Xübek (Akçadamlar Köyü) Yaşar (Dersim/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle 73 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

“Kalfaköy'deki taş ocağı Antik Roma Su Yolu'nu ve Kuzey Ormanları'nı tahrip ediyor”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...