26 Eylül 2020 00:33

Migros işçisi: Pozitif vaka olan mağaza müşterilere açıldı

Migros’ta kasiyer olarak çalışan Nergis’in anlattığına göre geçen çalışma arkadaşlarından birinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Ancak buna rağmen çalışanlar işe çağrıldı, market müşterilere açıldı.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Murat UYSAL
Meltem AKYOL
İstanbul

İstanbul Bahçeşehir Armina Migros’ta çalışan bir işçi, çalışanlardan birinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını, buna rağmen diğer işçilerin çalışmaları için mağazaya çağırıldığını ve mağazanın dezenfekte edilmeden müşterilere açıldığını aktardı. Migros’ta örgütlü Tez Koop-İş Sendikası ise Migros’u savunurken, Migros yetkilileri de böyle bir durumun yaşanmadığını söyledi.

İstanbul Bahçeşehir Armina Migros’ta kasiyer olarak çalışan Nergis’in anlattığına göre geçen çalışma arkadaşlarından birinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Ancak buna rağmen işe çağırıldıklarını belirten Nergis, “Bu bilginin gizli olduğu kimseye söylenmemesi gerektiğinin altı çizildi. Çalışanlar muayene edilmeden işbaşı yaptırıldı” dedi.

Kendisinin testi pozitif çıkan arkadaşıyla yakın temasta olduğu için şu an karantinada olduğunu belirten Nergis şunları söyledi: “İşyerinin fiziksel koşulları nedeniyle yakın temasta çalışmak zorunda kalıyoruz. Dar bir alanda yemek yiyorduk. Dinlenme alanımız yoktu. Sık sık aynı yüzeylere temas edip aynı tuvaleti kullanıyorduk. İster istemez herkes temas halindeydi. Ben kendi imkanlarımla test yaptırdım. Diğer arkadaşlarım test yaptırılmadan çalıştırılmaya devam ediliyorlar.”

Bölge müdürün kendisine “Neden yakın temasta bulunuyorsunuz. Kuralları ihlal ediyorsunuz" dediğini ifade eden Nergis “Virüse yakalanmak sanki işçinin suçuymuş gibi şirket üstüne düşen sorumluluktan sıyrılmaya çalıştı. Kasaları izole etmeyerek masraftan kaçan, sadece siperlik ve maskeyle işin içinden sıyrılmaya çalışanlar işçileri suçlama cüretinde bulunabiliyorlar. Suçlu, tıklım tıklım dolmuşlarla iki araç değiştirerek işe gelmeye çalışan işçiler oluyor” diye konuştu.

SADECE MİGROS İLE SINIRLI DEĞİL

Başka marketlerde de benzer tablonun yaşandığını dile getiren Nergis şöyle devam etti: “Pandemi sürecinde çalışmak zorunda kalan tüm market işçilerinin koşulları aynı. Mesela sabahları dolmuş kullanarak Bahçeşehir merkeze gidiyorum. Sıkış sıkış dolmuşlardan inip mağazanın servisine biniyorum. Mağazada kasa aralıkları yarım metreden daha az. Önlü arkalı kasalar olduğu için müşteri ister istemez temas ediyor. Mağazalarda pandemi nedeniyle işçi sıkıntısı yaşanıyor. İşçi pozitif çıktığı için rapora gönderiliyor, diğer işçiler kendini korumak için gidip rapor alıyor. Elaman sıkıntısının yaşandığı markette çoğu zaman tek kasa çalışmak zorunda kalıyoruz. Bir kişinin mağazaya girenleri maske mesafe konusunda uyarması gerekiyor, benim çalıştığım mağazada böyle bir personel olmadığı için bu uyarıları da biz yapıyoruz. Bazı müşteriler kimi zaman saldırgan tutum gösterebiliyor. Bütün sorumluluk işçiye yükleniyor. Kendi hijyenini sağlayacaksın bulunduğun çevrenin hijyenini sağlayacaksın ve müşteriyi de sen uyaracaksın, bunların hepsini yaparken asıl işini aksatmayacak, müşteri memnuniyetini sağlayacaksın.”

Türkiye genelinde market işçileri olarak bir WhatsApp grubu kurduklarını aktaran Nergis, “Kurduğumuz ağ sayesinde arkadaşlarımızın sıkıntılarından anında haberdar olup çözüm yolları arıyoruz” dedi.

“Sokağa çıkma yasaklarından bu yana ağır iş yüküne maruz kalan, iş yükü ikiye katlanan, işsizlikle virüs arasında çalışmak zorunda kalan işçiler psikolojik olarak tükenmiştir” diyen Nergis Migros’ta örgütlü olan Türk-İş’e bağlı Tez-Koop-İş Sendikasını da işçilerin yanında durmaya çağırdı.

TEZ KOOP-İŞ: MİGROS ÖYLE BİR FİRMA DEĞİL

Tez-Koop-İş ise yaptığı açıklamada “Migros diğer firmalar gibi değildir” dedi. İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Hasan Dere “Bölge müdürlerimizle sürekli irtibat halindeyiz. Böyle bir sıkıntı olduğunda ilk bizim haberimiz olur. İşçinin iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Sözü geçen Migros diğer firmalar gibi değildir. Sonuçta sağlığımız söz konusu. Herkesin ailesi oralara girip çıkıyor alışveriş yapıyor. Böyle bir durum olduğunda gerekirse Migros'un tüm mağazayı kapatacağına eminim. 4 saatin peşine düşecek bir firma değil. Hastalığın pik yaptığı bu süreçte gerekli yerlere müdahale etmeye çalışıyoruz ama bu iddialar doğru değil” dedi.

Migros tarafından Evrensel’e yapılan açıklamada ise “Firmamız pandemi sürecinin en başından beri Sağlık Bakanlığının iş sağlığı kurallarına uygun şekilde işlemektedir. Çalışmalarımızda olası bir pozitif vakaya rastladığımız zaman şubedeki tüm personel karantinaya alınır gerekirse değişiklik yapılır. Söz konusu iddiaları kabul etmiyor böylesi bir durumun söz konusu olmadığını belirtmek isteriz” dendi.

ÖNCEKİ HABER

Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu amatör futbolculara söz verdi

SONRAKİ HABER

Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk ve 5 üye gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...