25 Eylül 2020 12:34

Kovid-19'lu vakalarda artış, üretimde "normale" dönüş var

Koronavirüs salgınının etkisiyle yüzde 61,6 seviyelerine kadar gerileyen kapasite kullanım oranı, eylülde yüzde 74,6 seviyesine çıktı.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

İmalat sanayi kapasite kullanım oranı (KKO) üst üste altı aylık yükselişle eylül ayında yüzde 74,6’ya çıkarak, koronavirüs (Kovid-19) salgını öncesi dönem seviyelerine yaklaştı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye’de de ilk vakanın mart ayında görüldüğü Kovid-19 salgını, ülke ekonomilerinin ikinci çeyrekte sert daralmalarına sebep oldu. Türkiye’de de salgının mart ayıyla birlikte ortaya çıkmasıyla birlikte bazı fabrikalarda üretim durdurulmuş ya da dünya ekonomisinde meydana gelen daralmalarla üretimde kısıtlamaya gidilmişti.

Yıla yüzde 75,5 seviyelerinden başlayan kapasite kullanım oranı, salgın nedeniyle ortaya çıkan belirsizliklerle nisan ayında yüzde 61,6 seviyelerine kadar geriledi. Sanayi patronlarına verilen teşvikler ile kapasite kullanım oranı artan bulaşa rağmen altı ay üst üste artış gösterdi. Böylece kapasite kullanım oranı eylülde yüzde 74,6 ile salgın öncesi dönemdeki yüzde 75-76 seviyelerine yaklaştı.

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise eylülde bir önceki aya göre düşüş göstererek 105.3 seviyesinde gerçekleşti. Salgın nedeniyle belirsizliğin arttığı bir ortamda nisan ayında 66,8 seviyesine kadar gerileyen RKGE, ağustosta 106.2 ile salgın öncesi dönem seviyelerine ulaşmıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gıda-İş: Dardanel’de etnik ayrımcılık yapıldı, Roman kadınlar işe alınmadı

SONRAKİ HABER

Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu amatör futbolculara söz verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...