Sezgin Tanrıkulu: Fotoğrafı büyütmüşler, bu dönem Selahattin Demirtaş yetmiyor onlara

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP'ye yönelik "Kobanê eylemleri" soruşturmasını CHP İstanbul Mv. Sezgin Tanrıkulu değerlendirdi.

25 Eylül 2020 12:15
Paylaş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP'ye yönelik "Kobanê eylemleri" soruşturmasını CHP İstanbul Mv. Sezgin Tanrıkulu Zeliş Irmak'ın sunumuyla Gündem Özel'de değerlendirdi.

Sezgin Tanrıkulu'nun değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI PARLAMENTOYA KAYYUM OLARAK ATANMIŞ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı diğer cumhuriyet başsavcılıkları gibi adil, tarafsız, bağımsız olmayan yargının bir parçası haline dönüştü. Türkiye’de bağımsız ve tarafsız bir yargı yok. Görünürde de buna özen gösteren bir yargı yapısı yok. Yargıçlar, savcılar hem uluslararası kurallara göre hem de Adalet Bakanlığının yakın zamanda yayınlayıp hazırladığı yargı etiği belgesine göre kişisel yaşamlarında ortalama siyasetten, vatandaştan çok daha özenli olmak zorunda. Ortaya çıkan fotoğraflar, bağımsız olmayan yargının daha görünür hale gelmesine hizmet ediyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı parlamentoya kayyum atanmış. Sadece belediyelere kayyum atanmadı. Parlamentoya da kayyum atandı. O da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı. OHAL döneminde milletvekillerini yargılama yöntemi değiştirildi. Değiştirilen yöntemle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı parlamenterlerin işlediği suçlarla ilgili olarak tek yetkili savcılık haline getirildi.

SAVCI SARAYA GİTTİ ÇÜNKÜ BU İLİŞKİNİN GÖRÜNÜR OLMASINI İSTİYORLAR

Düğünden hemen sonra Saray’a gitmek, “Aman tesadüf oldu” denebilecek bir durum değil. Bu ilişkinin görünür olmasını istiyorlar. “Bizim yargıdan daha öte bağlılıklarımız var. Bu bağlılıklar alenidir” diyorlar.

6 YILDIR NEDEN SORUŞTURMA AÇILMADI? DEMEK Kİ GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMIŞSINIZ

3 yıl sonra başka bir bahanede çıkartabilirler. 5 yıl sonra başka… Eğer bu yolla giderlerse. 2014’te de kurum olarak aynı Cumhuriyet Başsavcılığı. O Cumhuriyet Başsavcılığı o zaman HDP’nin bildirisiyle ilgili soruşturma başlatmış. “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” gerekçesi sunmuş. Ama bir dava açmamış. 6 yıl önce böyle bir suç, 6 yıl sonra 50’den fazla kişiyi öldürmek, hükümeti devirmeye teşebbüs vs. eğer suçlar bugün dedikleri gibiyse, 6 yıldır neden soruşturma açmadınız? Demek ki görevinizi kötüye kullanmışsınız.

KENDİ KİTLELERİNE MOTİVASYON SAĞLAMAK İÇİN YAPIYORLAR

Bu soruşturmanın matematiği şudur: Ekim 2014’te bildiriyle ilgili soruşturma başlatılmıştır. MYK üyelerinin bir kısmı milletvekili olduğu için soruşturma ikiye ayrılmıştır. Fotoğrafı büyütmüşler. Bu dönemde Selahattin Demirtaş yetmiyor onlara. İçeride ve dışarıda sıkışmışlar. En fazla motivasyon Kürtler, muhalifler, sosyalistler üzerinden sağlanır. Şimdi kendi kitlelerine motivasyon sağlamak için yapıyorlar. Bu operasyonu herhangi bir şekilde hukuka dayandırmak, ceza hukukuna dayandırmak mümkün değil. Kimse cezaevine gitmekten korkmuyor. Herkes başı dik gidiyor. Adalet ve Kalkınma Partisi ise kendisine tuzak hazırlıyor. Bu tablo içerisinde hesap yapabilen bir hukukçu kalmadı içlerinde. Onuncu sınıf hukukçularla çalışıyorlar.  Siyasetle yargı üzerinden mücadele edemezsiniz. Hukuk dışı yöntemlerle mücadele edemezsiniz. Döner sizi vurur sonra. Bunların ileride ağır biçimde Adalet ve Kalkınma Partisine dönmeyeceğinin de garantisi yoktur. Çünkü bu hukuksuzlukların yolunu açıyorlar. Bu tuzak siyasete kurulan tuzaktır.

CHP’YE DE “SİZ SUSUN” DEMEK İSTİYORLAR

Bu tuzak CHP’ye de kurulmuş bir tuzak. CHP’ye de “Siz susun sesinizi çıkarmayın, kenarda durun. Yoksa sizi de terörize ederim” demek istiyorlar. Bizim hukuk içerisinde, dayanışma ile demokrasi için mücadele etmemizi engellemeyecek. Güçlendirecek. Tabanımızdan da güçlü bir tepki var. Kars belediyesi HDP’nin kazandığı elinde kalan son şehir belediyesi. Ayhan Bilgen bu dosyadan yargılanmış, AYM kararı var. Bu karara rağmen bir kez daha yargılanıyor. Neden? Çünkü Kars kritik bir yer, Ayhan Bilgen bilinen bir şahıs. Ancak böyle görevden alabiliyorlar. Çünkü buna ihtiyaçları var. bunu üzerinden kahramanlık, düşmanlık yaratacaklar. Ama Adalet ve Kalkınma Partisine oy veren dürüst, demokrat vatandaşlarımız da bütün bu olan bitenden rahatsız. Sadece dayanışma değil, birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.

(Evrensel WebTV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Manisa Şubesi: Eğitim kaosla başladı, fatura öğretmenlere kesiliyor

SONRAKİ HABER

SES İzmir Şubesi: Salgın kontrolü imkansız hal aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...