25 Eylül 2020 09:45
Son Güncellenme Tarihi: 25 Eylül 2020 10:37

6-8 Ekim 2014'teki Kobanê eylemleri nasıl başladı, neler yaşandı?

42 kişinin yaşamını yitirdiği ve bine yakın kişinin yaralandığı 6-8 Ekim 2014'te yaşanan Kobanê eylemlerinin üzerinden 6 yıl geçti. Peki, soruşturma konusu yapılan Kobanê eylemlerinde ne olmuştu?

Kobanê eylemleri | Fotoğraflar & Kolaj: Evrensel

Paylaş

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırısı üzerine 6-8 Ekim 2014 tarihinde yapılan Kobanê halkına destek eylemlerinin 6’ncı yılında, 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verildi, 20 kişi gözaltına alındı. HDP'ye yönelik operasyona gerekçe gösterilen Kobanê eylemleri nasıl başladı, neler yaşandı?

Türkiye sınırının hemen yanı başında bulunan Rojava kentlerinden Kobanê, 15 Eylül 2014'te IŞİD üyeleri tarafından çevresindeki köylerin işgal edilmesinden sonra 3 yönden kuşatmaya alındı. IŞİD'in saldırılarından kaçan kentteki siviller, 19 Eylül'de bütün gün beklemelerine rağmen Türkiye'ye alınmadı. IŞİD'in bu saldırısı sonucunda kentte yaşanan katliama karşı bir yandan direniş gösterilirken, diğer yandan uluslararası topluma müdahale edilmesi noktasında çağrılar yapıldı. 21 Eylül'de HDP milletvekilleri, IŞİD saldırılarına dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletler Merkezi önünde açlık grevine başladı. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim de 26 Eylül'de bütün uluslararası kamuoyunu, Kobanê'ye yönelik saldırılara karşı müdahaleye çağırdı.

Kobanê'ye destek eylemleri başlamadan hemen önce Urfa'nın Suruç ilçesinde yakınlarını bekleyenlere ve sınırı geçmek isteyenlere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale edildi, bu sırada IŞİD militanlarının Türkiye sınırından rahatça geçtiğini iddia eden görüntüler yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, PKK ile IŞİD'i bir tuttuklarını belirten açıklamalar yaparak "IŞİD'e de PKK'ya da karşıyız" dedi. 6 Ekim 2014 tarihinde toplanan Halkın Demokrasi Partisi (HDP) MYK toplantısının ardından sokağa çıkma çağrısı yapıldı. İstanbul, Ankara ve bölge illeri başta olmak üzere birçok ilde eylemler yapıldı, bu eylemlere binlerce kişi katıldı. Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin de destek verdiği eylemlerde, polis müdahalesi ve ırkçı grupların saldırısı sonucu ölümler meydana geldi.

42 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kobanê eylemlerinde polis müdahalesi ve ırkçı grupların saldırısı sonucu büyüyen olaylarda 42 kişi yaşamını yitirdi. 199'u çocuk, 1213 kişi gözaltına alındı. Bu gözaltılardan 20'si çocuk 183 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İLK CAN KAYBI VARTO'DA YAŞANDI

Muş'un Varto (Gımgım) ilçesinde 7 Ekim 2014'te çıkan olaylarda ilçe adeta yangın yerine döndü. Hakan Buksur adlı genç çıkan olaylarda polis kurşunuyla öldü. Birçok okulun ve resmi kurum binasının ateşe verildiği ilçede 2 kişi yaralandı.

Malazgirt ve Bulanık ilçelerinde de polis müdahalesinin ardından 7 kişi yaralandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antep'te yaptığı konuşmada "Şu anda Kobanê de düştü, düşüyor" ifadelerini kullandı.

DARGEÇİT'TE 3 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Mardin'de 8 Ekim'de askerlerin kitlenin üzerine ateş açması sonucu Abdulkerim Seyhan kaldırıldığı Midyat Devlet Hastanesinde yaşamını yitirdi. Saldırı sonucu 3'ü ağır 15 kişi de yaralandı. Olaylarda 3 işyeri ateşe verildi, 6 araç da yakıldı.

Dargeçit ilçesinde gerçekleşen eylemlerde, kitle ile polisler arasında çıkan çatışmalarda HÜDA-PAR Dargeçit İlçe Başkanı, oğlu ve yakınlarının kitlenin üzerine uzun namlulu silahlarla ateş etmesi sonucu Sinan Toprak (18) ile Bilal Gezer (29) yaşamını yitirdi.

BİNGÖL'DE 2'Sİ POLİS 6 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Kent merkezinde kimliği belirsiz kişilerce polislere yapılan saldırı sonucunda 2 emniyet amiri yaşamını yitirdi. Saldırganlar alandan uzaklaşırken Murat Köprüsü'nde polisin "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle taradığı araç içerisinde 4 kişi yaşamını yitirdi.

Karlıova ilçesinde de çıkan olaylarda 7 kişi polisin attığı gaz bombaları ile çeşitli yerlerinden yaralandı. İlçede Ziraat Bankası, Halk Eğitim Merkezi, PTT binası ve bir okul yakıldı. Kent merkezinde çıkan çatışmalarda da 7 kişi gözaltına alındı.

KIZILTEPE'DE 2'Sİ MÜLTECİ 3 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde çıkan olaylarda Suudi Arabistanlı Fehad İbrahim Elduveric ve Suriyeli Abdullah Muhammed Latif silahla vuruldu. Kerem Karaaslan adlı yurttaş da, açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi. Mardin ve ilçelerinde gerçekleşen olaylarda 52 kişi, gözaltına alındı.

NUSAYBİN'DE 8 YAŞINDAKİ ROJAVALI ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ

9 Ekim'de Nusaybin-Qamişlo sınırını kaldırarak Rojava tarafına geçen askerlerin açtığı ateş sonucu 8 yaşındaki Rojavalı Beşir Remezan Arif adlı çocuk hayatını kaybetti. Aynı saldırıda 10'u Nusaybin'den, 3'ü de Qamişlo'dan 13 kişi yaralandı.

BATMAN'DA 1 KİŞİ HÜDA-PAR ÜYELERİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Batman'da çıkan olaylarda Emrah Demir adlı genç, HÜDA-PAR üyeleri tarafından silahla öldürüldü. 3 gün boyunca savaş alanına dönen kentte, diğer illerden de polis ve asker takviyesi yapıldı. 100'ü aşkın kişi ise çıkan olaylarda gözaltına alınırken, 13 kişi çıkan olaylarda yaralandı.

SİİRT'TE HİZBULLAH ÜYELERİNDEN SALDIRI: 5 KİŞİ ÖLDÜ

Siirt ve ilçelerinde çıkan olaylarda korucu ve Hizbullah üyelerinin saldırıları sonucu Kurtalan'da Yusuf Çelik, Mehdi Erdoğan ve Necmettin Çelik, kent merkezinde Davut Nas ve Kamil Taç adlı yurttaşlar uzun namlulu silahların isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi. Kent genelinde 5'i ağır 116 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı.

EN ÇOK CAN KAYBI DİYARBAKIR'DA YAŞANDI

En büyük olaylara sahne olan merkezlerin başında Diyarbakır geldi. 6 Ekim 2014'te başlayan protestolar ve bu protestolara yönelik Hizbullah ve HÜDA-PAR üyeleri tarafından 7 Ekim günü gerçekleştirilen saldırılar kenti savaş alanına çevirdi.

En fazla ölüm ve yaralanma olayının yaşandığı kentte, resmi ağızlardan açıklanan bilanço ile gerçek rakamlar arasındaki farklılık vardı. Diyarbakır Valiliği, kentte 4 gün boyunca devam eden olaylarla ilgili açıkladığı bilançoda 10 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtmişti.

Diyarbakır'da çıkan olaylarda Mahsun Çoban, Mahmut Enes, Süleyman Kale, Uğur Özbey ve Baver Şeyhanoğlulları ile HÜDA-PAR üyeleri Turan Yavaş, Hüsayin Ahmet Dakak, Hasan Gökyöz, Riyat Güneş ve Yasin Börü yaşamını yitirdi. 10 Ekim'de Bağlar'da protesto eylemine dönük müdahalede polis tarafından yaralanan Murat Dağ (24) kaldırıldığı Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hayatını kaybetti.

7 Ekim'de yaralanan Hizbullah-HÜDA-PAR üyesi olduğu belirtilen Cumali Güneş (30) de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Adana'da ise uzun namlulu silahlarla vurulan Ahmet Albay isimli yurttaş yaşamını yitirdi.

İSTANBUL'DA EMEK GENÇLİĞİ ÜYESİ MERT DEĞİRMENCİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Yurttaşların Kobanê için sokağa döküldüğü İstanbul geniş katılımlı protestolara sahne oldu. Esenyurt’ta yapılan eylemde kurşunla çenesinden vurulan Emek Gençliği Üyesi 18 yaşındaki Mert Değirmenci yaşamını yitirdi.

VAN'DA 1 KİŞİ ÖLDÜ, SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Kobanê'ye destek amaçlı eylemlerin yapıldığı bir diğer merkez olan Van'da, göğsüne isabet eden kurşunla yaralanan Hamdi Caner (55) isimli yurttaş hayatını kaybetti. 50'nin üzerinde kişinin gözaltına alındığı kentte, "sokağa çıkma yasağı" ilan edildi.

ANTEP'TE 4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Antep'te, Kobanê'ye yönelik saldırıları protesto etmek üzere sokaklara çıkan insanlara, polis müdahalesi ve ırkçı grupların linç saldırıları oldu. Yaşanan olaylarda 4 kişi hayatını kaybetti. Şahinbey ve Şehitkamil DBP ilçe örgütleri de ırkçı gruplar tarafından ateşe verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka artış hızının kontrol altına alındığını iddia etti

SONRAKİ HABER

Türk-İş: Açlık sınırı 2 bin 448 lira, yoksulluk sınırı ise 7 bin 973 lira oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...