25 Eylül 2020 05:19
Son Güncellenme Tarihi: 25 Eylül 2020 10:35

"İsimsizler Hareketi" operasyonu: Gazeteci ve yazarlar dahil 23 kişi gözaltında

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek "İsimsizler Hareketi" operasyonu başlatıldı. 24 kişi gözaltına alındı. Gazeteci Hakan Gülseven ifade sonrası serbest bırakıldı.

Gazeteci Hakan Gülseven (Kaynak: Hakan Gülseven) | Yazar Temel Demirer (Fotoğraf: MA)

Paylaş

Sosyal medyada 'İsimsizler Hareketi' adı altında örgütlenerek sosyal medya paylaşımlarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümete ilişkin eleştiriler yönelten 24 kişi 6 ilde düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. İsimsizler Hareketi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma neticesinde avukat Tamer Doğan, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) sözcüsü Perihan Koca, yazar Temel Demirer, gazeteciler Zeynep Kuray ve Hakan Gülseven, Özen Kulaçoğlu ve oyuncu Defne Halman hakkında gözaltı kararı olduğunu duyurdu.

Gazeteci Hakan Gülseven ifade işlemleri sonrası serbest bırakılırken 23 kişi için avukat kısıtlılık kararı getirildi.

Alınan bilgiye göre, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri, sosyal medyada 'İsimsizler Hareketi' adı altında örgütlenen bir grubun yaptıkları provakatif paylaşımlarla halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiklerini, devlet büyüklerine hakarette bulunduklarını ve seçilmiş hükümeti yıpratmaya çalıştıklarını ileri sürdü.

Emniyetin iddiaları arasında grubun yöneticiliğini “DHKP-C üyeliği” iddiasıyla cezaevinde olan Taylan Kulaçoğlu’nun yaptığı ve etiket (hashtag) faaliyetlerini ise Kulaçoğlu cezaevinde iken Avukat Tamer Doğan’ın sürdürdüğü savunuldu.

Operasyonda İstanbul'da 18, Balıkesir'de 2, Aydın'da, Denizli'de, Diyarbakır ve Tekirdağ'da 1'er olmak üzere 24 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilen 10 kişinin yurt dışında olduğu belirtildi.

Gazeteci Zeynep Kuray’ın da evine baskın düzenlendiği, ancak Kuray’ın evde olmadığı öğrenildi.

Temel Demirer’in gözaltına alınmasıyla ilgili Twitter’dan paylaşım yapan Sibel Özbudun Demirer, “Az önce 3. Sulh Ceza Hakimliği arama emriyle evimizi basan polisler Temel Demirer’i gözaltına aldılar. Temel’in gözaltı nedeni İsimsizler Hareketi hashtag’inde cumhurbaşkanına hakaret” ifadelerini kullandı.

Demirer, 2018 yılında da HDP’li bazı yöneticilerle birlikte gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. Demirer’e “illegal Kürt kadın örgütünün basın açıklamasına katıldığı” gerekçesiyle “terör örgütü yöneticisi” suçlaması yöneltilmişti.

Gazeteci Hakan Gülseven İsimsizler Hareketi nedeniyle gözaltına alındı. Gülseven, “Yine gidiyoruz” diyerek sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

GÖZALTINDAKİLER İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDE TUTULUYOR

23 kişinin Vatan Caddesinde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğünde tutuldukları belirtildi. Gözaltında olanlar hakkında 4 günlük gözaltı kararı bulunduğu belirtilirken, 24 saat avukat kısıtlaması getirildiği öğrenildi.

Yazar Temel Demirer’in avukatı Zeynep Ceren Boztoprak Demirer hakkında 4 günlük gözaltı kararı bulunduğunu, gözaltındaki isimlerin muhtemelen pazartesi günü savcılığa çıkarılacağını belirtti.

İsimsizler Hareketi soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazeteci Hakan Gülseven ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Gözaltı sonrası Birgün Gazetesine konuşan Gülseven, bir Twitter hesabından ve Telegram grubundan suç çıkarılmaya çalışıldığını söyledi. Gülseven, “Muhalif olan her şeyi suç haline getirmeye çalışıyorlar. Bir şey çıkacağını sanmıyorum. Geçenlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İsimsizlere yönelik birtakım ifadeler kullanmıştı. Soylu’nun ifadelerinden sonra böyle bir uygulamayla karşılaştık” dedi.

Ayrıca “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla da ifade verdiğini aktaran Gülseven, “2015’te gözaltına alındığında ÖDP’li Onur Kılıç’a destek için attığım bir tweet’i de ‘Erdoğan’a hakaret’ diye göstermişler ama esas mesele İsimsizler grubu” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Berat Albayrak, Gazeteci Barış Terkoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu

SONRAKİ HABER

Kars Belediyesi Eş Başkanı Alaca: Toplumsal belediyecilik inşa ediyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...