24 Eylül 2020 05:11
Son Güncellenme Tarihi: 24 Eylül 2020 12:13

Belarus’ta protestolar sürüyor; ABD, Polonya ve Ukrayna da Lukaşenko’yu tanımayacak

Belarus’ta Aleksandr Lukaşenko'nun yemin ederek göreve başlaması sonrası kitlesel protestolar gerçekleştirildi. Almanya’nın ardından ABD, Polonya ve Ukrayna da Lukaşenko’yu tanımama kararı aldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Belarus’ta Cumhurbaşkanlığı seçimlerini protesto etmek için ülke genelinde gösteriler düzenlendi. ABD, Polonya ve Ukrayna da Lukaşenko'nun Belarus Cumhurbaşkanlığı'nı tanımadıklarını açıkladı. AB ise Lukaşenko'nun demokratik meşruiyeti bulunmadığını ifade etti. Lukaşenko'dan ise "Kimseden meşruiyetimi tanımasını ya da tanımamasını istemedik" yanıtı geldi.

364 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun dün gün içinde yemin ederek görevine başlamasından sonra, bir sosyal medya hesabından yapılan çağrı üzerine halk akşam ülke genelinde meydanlara çıktı. Belarus İçişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada, gösterilerin yasalara aykırı olduğu savunuldu. Başkent Minsk’te bazı caddeleri kapatan polis, Stella Meydanı’nda toplanan halka tazyikli su ile müdahalede bulundu. Polis eylemi kararlı biçimde sürdürmek üzere dağılmayanları da gözaltına aldı. Ülkede diğer bazı şehirlerin meydanlarında da toplanan halk eylemler yaptı. Belarus İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Olga Çemodanova eylemlerde 364 kişinin gözaltına alındığı bildirdi.

ABD, POLONYA VE UKRAYNA DA LUKAŞENKO’YU TANIMAYACAK

İçeride protestolar sürerken uluslararası alanda da Lukaşenko’nun alanı daralıyor. Almanya’nın ardından ABD, Polonya ve Ukrayna da Lukaşenko’yu Belarus Cumhurbaşkanı olarak tanımayacaklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, yaptığı açıklamada, “ABD Aleksandr Lukaşenko'yu Belarus'un seçilmiş meşru lideri olarak tanıyamaz. Önlerindeki yol Belarus halkının bağımsız gözlem altında yapılan serbest ve adil seçimlerle kendi liderlerini seçme hakkını kullanmalarını sağlayacak ulusal bir diyalog olmalıdır” dedi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Lukaşenko'nun meşru bir devlet başkanı olmadığı ifadelerine yer verilerek, “Demokratik olmayan bir seçimle seçilen bir başkan, ister gizlice ister aleni bir şekilde yemin etsin meşru kabul edilemez” denildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Lukaşenko'nun yemininin Belarus Cumhurbaşkanı olarak meşruiyeti olduğu anlamına gelmeyeceğini söyledi.

AB: LUKAŞENKO'NUN MEŞRUİYETİ BULUNMAMAKTADIR

AB adına açıklama yapan Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Belarus'taki seçimin “adil ve özgür olmadığını” belirterek sonuçlarını tanımadıklarını yineledi. Borrell, “Aleksandr Lukaşenko'nun 23 Eylül 2020'de sözde göreve başlaması ve bir dönem daha yetkisini sürdürmesinin demokratik meşruiyeti bulunmamaktadır” ifadesini kullandı.

Seçimlerden bu yana gösterilerin devam etiğini hatırlatan Borrell, Lukaşenko'nun yeniden göreve başlamasının ülkedeki siyasi krizi derinleştireceğini savundu. Borrell, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözetiminde yeniden "özgür ve adil" seçimlerin yapılmasının arkasında olduklarını aktardı.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de dün yaptığı açıklamada Lukaşenko'nun meşru bir devlet başkanı olmadığı açıklaması yapmıştı.

LUKAŞENKO: KİMSEDEN MEŞRUİYETİMİ TANIMASINI YA DA TANIMAMASINI İSTEMEDİK

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ise Çin Büyükelçisi Cui Qiming’i kabulünde yaptığı konuşmada, "Cumhurbaşkanlığı yemin törenini gizli yaptığı" iddialarına cevap verdi. Cumhurbaşkanlığı yemin törenini duyurmadıkları için Polonya, Litvanya, Ukrayna, Çekya ve bazı devletlerin şikayetçi olduğunu söyleyen Lukaşenko, "Belarus yasalarına göre Batı devletlerini, hatta genel olarak kimseyi uyarmak zorunda değiliz. Bu bizim ülkemizin iç meselesidir. Törenin 'sır' içinde yapıldığı konusunda eleştiri var. Yemin törenine askerlerle birlikte yaklaşık 2 bin kişi davetliydi. Böyle bir sırrı saklamak neredeyse imkansız" dedi.

Bazı devletlerin, Belarus ile ilgili yapıcı olmayan tutuma sahip olduğunu söyleyen Lukaşenko, "Tanımıyoruz diye bağırıyorlar. Biz kimseden seçimlerimizi tanımasını ya da tanımamasını, yeniden seçilen cumhurbaşkanının meşruiyetini tanımasını ya da tanımamasını istemedik. Önemli olan, bunun ülkemizin anayasasına uygun olmasıdır" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Belarus’ta 1994'ten bu yana 5 defa art arda cumhurbaşkanı seçilen Aleksandr Lukaşenko, 9 Ağustos’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini yüzde 80,1 oy ile yeniden kazanmış, en yakın rakibi Svetlana Tikhanovskaya yüzde 10,12 oy alabilmişti.

Tikhanovskaya’nın önderliğindeki muhalefet seçim sonuçlarına karşı çıkmış, "seçimlere hile karıştırıldığı" iddiasıyla protestolar başlamıştı. Ülkede hala devam eden eylemlerde yeni seçimin yanı sıra anayasa değişikliği talebi dile getiriliyor. 

Rusya’dan yana son durak olan Belarus’un Batılı emperyalistler tarafından kontrol edilmesi durumunda, Rusya, batıdan tamamen kuşatılmış olacak. Bu nedenle batılı güçler her fırsatta Lukaşenko’nun altını oymaya çalışıyor. Lukaşenko 14 Eylül'de Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüş, Putin, "Belarus'a bu zor zamanda 1,5 milyar dolarlık devlet kredisini vereceğiz" açıklaması yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mimarlık fakültesinin ve ülkenin kaygılıları 3: Endüstriyel Tasarım öğrencileri

SONRAKİ HABER

ABD'de Taylor davasından çıkan sonuca karşı başlayan protestolarda bir polis vuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa