23 Eylül 2020 23:30

EMEP Didim yöneticisi Sürmeli Bal sivil kişilerce takip ediliyor

EMEP Didim İlçe yöneticisi Sürmeli Bal, sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle Yargıtay’da olan davasıyla ilgi bazı sivil kişilerce takip edildiğini ve fotoğraflarının çekildiğini iddia etti.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Emek Partisi Didim ilçe yöneticisi Sürmeli Bal hem Didim’de hem de İzmir’de süren davası nedeniyle sivil kişilerce takip ve taciz edildiğini iddia etti. Bal, Didim ilçesinde 14 Şubat 2018 tarihi sabahı düzenlenen ev baskınlarında Afrin operasyonuna ilişkin sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemede "Örgüt propagandası yaptığı" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Bal, “Ben öncelikle eğitimciydim ve savaşa karşıyım. O zaman partimin anlayışıyla paylaştıklarıma benim paylaşımım olmayanları da dosyaya eklemişlerdi. Cezaevi sürecim oldu, Söke’de 1 buçuk ay yattıktan sonra Aliağa Şakran Cezaevi’ne sürgün edildim. Daha sonra 2 Haziran’da duruşmaya katıldık. 2. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı lehimde karar vermesine karşın yanındaki iki hakim aleyhime karar verdi. 1 yıl 6 ay 20 gün ceza verildi. Şuan dava Yargıtay’da” diyerek süreci anlattı.

"TAKİP VE TACİZ İLE BASKI KURMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Kendisini baskı altında hissettiğini ifade eden Bal, “Çocuğum belediyede işe girdi, ev tuttuk İzmir’e taşındık ancak o günden sonra sürekli takibe alındım. Sivil polisler mi nedir ne değildir… En son geçen hafta, çocuğumu hastaneden çıkardıktan sonra gezerken plakası 35… olan sivil araçta bulunan 3 kişi, fotoğrafımı çekmeye başladılar. Akabinde doblo tarzı başka bir araç takip ederek çok yakın markajda fotoğrafımı çekti. Akraba ziyaretimde yine takibe aldı. Bunların hepsi taciz etmek, psikolojik baskı yapmaktır” diye konuştu.

“Bunun demokratik insan hakları boyutu var. Ayrıca ülkemin sahiplenmesi anlamında kişi olarak üzerime düşen ne varsa onu yapmak gibi bir sorumluluğum var” şeklinde sözlerini sürdüren Bal, kaygılarının da olduğunu dile getirdi. Bal son olarak, “Düşüncemi belirttiğim için ceza aldım. Ancak ben yasal bir partinin, Emek partisinin yöneticisiyim. Tabiî ki bu boyutuyla düşüncelerimi ifade edeceğim. Bunu terör örgütüne bağlamının anlamı yok. Umuyoruz ki demokratik yaşanılır bir ülkede yaşamanın önünü açarız” dedi.

"90’LI YILLARI AKLA GETİRMEKTE"

Bal’ın avukatı Hasan Hüseyin Evin ise konuyla ilgili öncelikle hukuki süreç hakkında bilgi verdi. Evin, “Sürmeli Bal Emek Partisi Didim ilçe yöneticisidir. Hükümetin, özellikle Afşin bölgesindeki müdahaleleri ile ilgili olarak Parti'nin görüşleri doğrultusunda ve Evrensel Gazetesinde çıkan haberleri, açıklamaları paylaşımları gerekçe gösterilerek örgüt propagandası suçlamasıyla gözaltına alınmıştı, tutuklanmıştı.  Söke Cezaevi'nde tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı ve yargılama sonucunda mahkeme başkanı beraat kararı verilmesi yönündeki oyuna rağmen iki üyenin karşı oyuyla cezalandırıldı. İstinaf başvurusu yapıldı istinaf başvurusu da reddedince temyiz başvurusu yapıldı. Dosyası şuan yargıtayda görülmekte.  Ama bu süre içerisinde bana ifade ettiği kadarıyla hem Didim’de hem de İzmir’de bazı sivil araçlarda, bazı sivil şahıslar tarafından takip edildiğini ve fotoğraflar çektikleri şeklinde beyanlarda bulundu. Bu durum 90'lı yıllarda siyasi kişiliklere yönelik yapılan çeşitli hukuka aykırı uygulamaları akla getirmekte, kişi özgürlüğünü ve güvenliğini açıkça ihlali niteliğinde görmekteyiz bunu. Bu kişilerin kim veya kimler olduğunu tespit edilip bunlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

"TAMAMEN HUKUKA AYKIRI UYGULAMALAR"

“Sürmeli Bal’ın yaptığı sadece legal bir siyasi partinin görüş ve düşünceleri doğrultusunda hükümetin iç ve dış politikalarına yönelik eleştirileridir. Bu eleştirileri örgüt propagandası gibi değerlendirip cezalandırma yoluna gidilmesi en son Yusuf Karataş örneğinde yaşandığı gibi legal örgütlenmeleri illegal bir kısım yapılarla ilişkilendirme çabasının bir ifadesidir diye düşünüyoruz” diyerek sözlerine devam eden Evin, bu uygulamaların hukuka aykırı olduğunu belirtti. Evin, “Bu bakımda kamuoyunun dikkatini bu yöne de çekmek gerektiğini düşüncesindeyiz” diye ekledi.

Reklam