23 Eylül 2020 08:52

Fırsat eşitsizliğinin tanımı: EBA

CHP Milletvekili Süleyman Bülbül, 2018 yılında uzaktan eğitim araçlarına 16 milyon 654 bin 500 TL harcanmasına rağmen hala imkansızlıklar nedeniyle öğrencilerin dersleri edemediğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, EBA projesi kapsamında 2018 yılında uzaktan eğitim araçlarına 16 milyon 654 bin 500 tl harcanmasına rağmen hala imkansızlıklar nedeniyle öğrencilerin dersleri takip edemediğini söyledi. Bülbül, “Fatih projesinde fırsat eşitliği amaçlanırken, fırsat eşitsizliği, ayrılan bunca bütçeye rağmen azalmak bir yana artmaya devam ediyor” dedi.

Pazartesi başlayan uzaktan eğitimin ikinci gününde öğrenciler EBA’ya ulaşamadı. Konuyu Meclis’e taşıyan CHP’li Bülbül Milli Eğitim Bakanı’na yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Bülbül önergesinde şunlara değindi: 

“2010 yılında Fatih Proje kapsamında 1 milyon 400 bin tablet dağıtıldığı duyulurken bu tabletlerin çoğu teknik sorunlar nedeniyle çalışmadığı öğrenciler ve öğretmenler tarafından bildirildi. Binlerce lira verilerek sınıflara kurulan akıllı tahtalar okullarda atıl halde. Fatih Projesi için ayrılan bütçede, Eğitimin İçeriği İzleme Raporunun 2018 yılı verilerine göre; uzaktan eğitim araçları içinse 16 milyon 654 bin 500 TL harcandı.”

“HÜKÜMET EĞİTİM HAKKINI SAĞLAMAKTAN ACİZ”

“Uzaktan eğitimde bugün yaşanan sıkıntılar, EBA’nın bu kadar büyük maliyetlerle Fatih projesi kapsamında geliştirilmiş olmasına rağmen öğrenci ve öğretmenler erişim sıkıntıları yaşanıyor, erişim araçlarına erişemiyor. EBA’nın aktif olarak kullanılmaya başlamasından aylar geçti. Bunca süre içerisinde EBA’nın kullanıcı sayısına göre mevcut altyapının oluşturulması gerekirken Milli Eğitim Bakanı tarafından yaşanan erişim sıkıntısının yoğunluk sebebiyle gerçekleştiği açıklandı. Türkiye’de uzaktan eğitim alan her 100 çocuktan 30’unun bilgisayarı yok. Fatih projesinde fırsat eşitliği amaçlanırken, fırsat eşitsizliği, ayrılan bunca bütçeye rağmen azalmak bir yana artmaya devam ediyor. Hükümet herkesin eşit olarak erişmesi gereken eğitim hakkını öğrencilere sağlamaktan aciz davranıyor, eşitliğin sağlanması için ayrılan kamu kaynakları resmi istatistiklerle sabit olmak üzere farklı amaçlar için kullanılıyor.”

Bülbül, Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:

  1. Fatih Projesi kapsamında dağıtılan toplam tablet sayısı ne kadardır?
  2. Dağıtılan tabletlerin şehirlere göre dağılımı nasıldır?
  3. Dağıtılan tabletlerin kaçı hakkında arıza bildirimi yapılmıştır?
  4. Proje kapsamında uzaktan eğitim araçları için 1.018.325.000 TL ayrılmışken bugün neden hala erişimde sıkıntılar yaşanmaktadır?
  5. Donanım araçlarının temini için ayrılan bütçe içerisinden neden fuarlar ve seyahat giderleri için toplam 1.694.381,49 TL harcanmıştır? 
  6. Pandemi başlangıcından itibaren uzaktan eğitim araçlarının iyileştirilmesi için ne kadar bütçe kullanılmıştır?
  7. Öğrencilerin ve öğretmenlerin tablet, bilgisayar ve internet bağlantısı ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ne gibi adımların atılması planlanmaktadır?
  8. EBA’da yaşanan teknik sorun neden kaynaklanmaktadır?
  9. İlkokuldan başlamak üzere 12. Sınıfa kadar kaç öğrenci eğitimine devam etmektedir?
  10. EBA’yı aktif olarak kullanan kaç öğrenci ve öğretmen vardır? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Atila Sertel 3 yıl önceye ait belge açıkladı: Ersin Düzen aylık 412,440 TL alıyor

SONRAKİ HABER

Medyada Nefret Söylemi 2019 Raporu: Bir yılda 4 bin 364 nefret söylemi kullanıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...