22 Eylül 2020 11:13

İzlanda'da yabancı işçilerin yaşam koşulları gündemde 

İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te bir apartmanda çıkan ve 3 kişinin ölümüne neden olan yangından sonra ülkedeki yabancı işçilerin yaşam koşulları tartışılıyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te haziran ayının sonlarında bir binada çıkan yangında 3 yabancı işçinin yaşamını yitirdiği yangının faili yargı karşısına çıkarılırken yabancı işçilerin yaşam koşulları da kamuoyunun gündemine geldi. 

25 Haziran günü çıkan yangının faili olarak psikolojik sorunları olan 60 yaşlarındaki bir kişi gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı. Davanın başlaması dolayısıyla binada kalan 73 kişiden 72'sinin ülkeye çalışmak amacıyla gelen işçiler olduğu anlaşıldı. Binanın insanların yaşaması ve barınması için uygun olmadığının bilindiği halde 450 metre karelik binada 73 kişinin ikame ettiği belirlendi. 28 Polonyalı, 28 Letonyalı, 12 Litvanyalı, 3 Rumen ve bir Ispanyolun kaldığı binada Polonyalı 3 işçi yanarak yaşamını yitirdi. 2 kişi de ağır yaralandı.

İzlanda blogu adlı internet sitesinde yer alan haberde İzlanda tarihinde ilk kez bir kişinin 3 kişinin ölümünden sorumlu olarak yargı karşısına çıkarıldığı belirtiliyor.

Yasalara göre cinayet suçu işleyenler 5 yıldan ömür boyu hapis cezasına kadar cezaya çarptırılıyor. Yangını çıkaran kişinin kendi kaldığı koridora yanıcı madde döktükten sonra ateşe verdiği sanılıyor.

Yangından fiziki ve psikolojik olarak zarar gördüğünü söyleyen 10 kişi, tazminat talebinde bulundu.

Binanın sahibi, yangın için gerekli önlemleri almadığı iddialarını reddetti. Ancak binada oturan ve yangından zarar gören işçiler, bina sahibini yangına karşı önlem almamakla suçluyor.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Sabiha Temizkan'a ceza istemi

SONRAKİ HABER

İHD, kayıp mülteciler çocuklar Hadice ve Esra Hüseyin'in bulunması çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...