22 Eylül 2020 10:00

Tüm Bel Sen: Salgın bahanesiyle yapılan hak gasplarına son verin

Salgın bahanesiyle belediye emekçilerinin kazanılmış haklarına dönük saldırılar yaşandığını ifade eden Tüm Bel Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, duruma tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüm Bel Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, salgın bahanesiyle belediye emekçilerinin kazanılmış haklarına yönelik saldırılara tepki gösterdi. “Yerel yönetim emekçilerinin sağlığı kent halkının da sağlığıdır” diyen Bozkurt, salgına karşı yeterli önlemlerin alınmasını, toplu sözleşme, yol, yemek, mesai ücreti gibi kazanılmış haklarına yönelik gasplarına son verilmesini istedi.

Tüm Bel Sen, salgın sürecinde kamu emekçilerinin yaşadığı sorunlara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Sendika genel merkezinde konuşan Tüm Bel Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, her türlü riske rağmen kamu hizmetlerini aksatmadan sunmaya gayret eden belediye emekçilerinin kazanılmış haklarının yok sayıldığını söyledi.

Bozkurt, “Belediyelerin içinde bulunduğu mali kaynak yetersizliği salgın sürecinde yapılan hizmetlerde daha da belirginleşmiştir. Siyasi iktidarın belediyelerin geçmiş döneme ait borçları nedeniyle 1 Haziran’a kadar merkezi bütçeden aldıkları paylardan kesinti yapılmayacağı kararı 1 Haziran sonrası bu uygulamadan kaldırılınca birçok belediyenin merkezi bütçeden aldığı paylarda yüzde 40 oranında kesintilere gidilmiştir” dedi. Salgından dolayı belediyelerin normal tahsilatlarını dahi yapamazken gelirlerinin oldukça düşmesinin yanında yapılan kesintilerle birçok belediyenin çalışanların ücretlerini dahi ödeyemez noktaya geldiğini aktaran Bozkurt, ayrıca bir kısmının hesaplarına bloke konulduğunu veya haciz geldiğini kaydetti.

“KAYYUM POLİTİKASI BASKI VE SÜRGÜN SALGIN DİNLEMİYOR”

Kayyum atanan belediyelerde ise dışardan atama ile getirilen ve birçoğu daha sonraları yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma ve taciz gibi suçlarla yargılanan yöneticiler eliyle üyelerinin hedef alındığını anlatan Bozkurt, “Belediye emekçileri, meşruluğu tartışılan disiplin kurullarında, asılsız ve hukuk dışı iddialarla ya kademe durdurma, maaştan kesme yâda memuriyetten men cezalarına maruz bırakılmıştır” dedi. Bu kapsamda yaşananları anlatan Bozkurt şöyle devame etti:

“Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde çalışan 37 üyemiz açığa alınmış ve ardından memuriyetten çıkarma talebiyle haklarında yüksek disiplin kurulunda soruşturma açılmıştır. Mardin Büyükşehir Belediyesinde sosyal medya da kürce müzik paylaşımından dolayı hakkında disiplin soruşturması açılan bir üyemiz daha hiçbir hukuki gerekçe olmadan kamu görevinde ihraç edilmiştir. Van Büyükşehir Belediyesinde son kayyum ataması sonrası gözaltına alınan 7 üyemiz adli yargıda haklarında takipsizlik verilmesine rağmen yüksek disiplin kuruluna sevk edilmiştir. Ağrı Diyadin belediyesinde çalışan Sendikamız Van Şube Kadın sekreteri göreviyle ve mesleğiyle ilgisiz biçimde sürgün edilmiş ve kadın mücadelesi nedeniyle hakkında adli soruşturma başlatılmıştır.”

YOL VE YEMEK ÜCRETLERİNDE KESİNTİ

Birçok belediyede salgın koşulları bahane edilerek toplu sözleşme süreçlerinin  sonuçlandırılmadığını dile getiren Bozkurt, mevcut toplu sözleşmelere tek taraflı keyfi müdahaleler yapılarak emekçilerin toplu sözleşme ile kazandığı ekonomik ve sosyal haklarında kayıplara neden olacak biçimde kısıtlamalara gidildiğini söyledi. Bazı işverenlerin salgın maliyetini bahane ederek, yol ve yemek ücretlerine son verme, karşılığını ödemeden yemekhaneleri kapatma, mesai-tazminat, toplusözleşme kesintisi, maaşları ödememe gibi kazanılmış haklara göz diktiğini belirten Bozkurt, başta zabıta ve itfaiye emekçilerinin maktu mesai ücretleri olmak üzere birçok yerel yönetim emekçisinin sosyal hakları ya ödenmediğini ya da eksik ve geç ödendiğini söyledi.

Bozkurt, Sayıştay’ın belediyelerin taraf olduğu toplu sözleşmelerin mali haklarına yönelik “yasaya aykırı” gerekçesiyle “kamu zararı” tespitleri yaparak yerel yönetim emekçilerinin toplu sözleşme hakkını engellenmeye çalıştığını söyledi.

Salgınla mücadelede başta işyerlerinde insan hareketliliği ve yoğunluğunun en az seviyeye indirilmesi, Cumhurbaşkanı genelgesindeki idari izin, dönüşümlü çalışmak, kronik rahatsızlığı olanların uzaktan çalışması vb. çalışma biçimlerine uygun düzenleme yapılmasının zorunlu hale geldiğini belirten Bozkurt, “Yerel yönetim emekçilerinin sağlığı kent halkının da sağlığıdır. Bu yüzden tüm yerel yönetim kurumlarında derhal ve hızla gerekli tedbirler koruyucu önlemler yoğun testler işyerlerinden başlayarak yapılmalıdır. Bununla birlikte salgına karşı gerekli tedbirleri almak yerine adeta bu salgını fırsata dönüştürür gibi bu süreci esnek çalışmayı hayata geçirmek, emekçiler üzerindeki baskı ve denetimi arttırmak, sendikasızlaştırmak, sürgünleri, açığa alma ve ihraç uygulamalarını hayata geçirmek isteyen işverenler, belediye emekçilerinin örgütlü mücadelesi ile cevaplarını alacaklardır” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cübbeli Ahmet, ifadesi alınmak üzere savcılık tarafından çağrıldı

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kaya: Yoksul çocuklar okulu bırakıp iş bakıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...