22 Eylül 2020 08:03

Almanya’da koronavirüste ikinci dalga başladı

Kovid-19'a yakalanan kişi sayısının 274 bin 158’e, ölü sayısının ise 9 bin 396’ya yükseldiği Almanya'da yeniden kısıtlamaların uygulanması söz konusu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Almanya’da yaz tatili sonrasında yükseliş içine giren koronavirüs vaka sayısında artış devam ediyor. Mart ayının ortasında hızlı bir şekilde artan günlük vaka sayısı, alınan önlemler sayesinde günlük ortalama 300-500 arasına düşürülmüştü. Ancak yaz tatilinin başlaması, yurtdışına gidenlerin geri dönmesiyle birlikte günlük vaka sayısı aşamalı olarak arttı. 21 Eylül Pazartesi günü itibariyle günlük vaka sayısı 1821’e kadar yükseldi. Toplam 21 bin 62 kişi de hastanelerde tedavi görüyordu.

Buna göre 21 Eylül’e kadar Almanya’da toplam vaka sayısı 274 bin 158’e çıkarken ölü sayısı ise 9 bin 396’ya yükselmiş durumda.

SINIRI ZORLAYAN KENTLER VAR

Artan vaka sayılarıyla birlikte Almanya’da ne türden önlemlerin alınacağı konusunda değişik tartışmalar yürütülüyor. Yaz tatili sonrasında vaka sayısındaki artış asıl olarak tatilden dönenlerin durumuna bağlanıyordu. Ancak tatil bittiği halde artışın devam etmesi nedeniyle başka nedenlerin olabileceği üzerinde duruluyor. Bunların başında okul ve işyerlerinde normal yaşama dönülmesi, kitlesel buluşmalarda hijyen kurallarına dikkat edilmemesi gösteriliyor.

Münih'te son bir haftalık verilere göre kritik değerin üstüne çıkıldı. Buna göre kentte yaşayan her 100 bin kişiden 55,9'unda koronavirüs tespit edildi. Köln'de her 100 bin kişide 36, Hamburg'da 21, Berlin'de de 21 vaka son bir hafta içinde kayıtlara geçti.

Almanya’da günlük vaka sayısı nisan ayında ortalama 6 bine kadar çıkarken haziran ayında 500’ün altına düşürülmüştü.

MÜNİH’TE AÇIK HAVADA MASKE ZORUNLULUĞU

Münih Belediyesi, vaka sayısının belirlenen kriterin üzerine çıkması sonrası 24 Eylül Perşembe gününden itibaren açık havada maske takma zorunluluğu getirdi. Belediye Başkanı Dieter Reiter enfeksiyon riskinin artmasına rağmen okullar ve çocuk yuvalarının açık tutulmasından yana olduğunu söyledi. Reiter, tiyatro ve konserlerin de bu kısıtlamalardan etkilenmeyeceğini ifade etti.

Bavyera Başbakanı Markus Söder, Münih'te korona vakalarının artış göstermesi üzerine koruma önlemlerinin yeniden sıkılaştırılacağını açıkladı. Eyaletin kriz kurulunda kararlaştırılan önlemlere göre kentte 24 Eylül’den itibaren 5'ten fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklanacak, bazı bölgelerde de maske zorunluluğu getirilecek.

Kentte şimdiye kadar açık alanda 50, kapalı alanlarda da 25 kişinin bir araya gelmesine izin veriliyordu. Söder, kamusal alanda maske zorunluluğunun Münih'in yanı sıra Würzburg kentinde de uygulanacağını söyledi.

Münih'te vakaların belirli bir bölgede değil özellikle farklı gruplar arasında görülmesi endişe yaratıyor. Bulaşma zincirinin bu nedenle kontrol altına alınamamasından ve virüsün Münih'ten yeniden ülke geneline yayılmasından korkuluyor. Söder, Alman ordusunun Münih Sağlık Kurumu'nun alacağı önlemlere destek vereceğini de ifade etti.

Almanya’da koronavirüsle mücadelede aldığı sert önlemlerle bilinen Bavyera‘da bu yıl Ekim Festivali (Oktoberfest) iptal edilmişti. Bavyera’da alınan önlemlerin etkili olması durumunda diğer eyaletlerde de benzer adımların atılabileceği tahmin ediliyor.

Uzmanlar özellikle ekimde grip mevsiminin de başlamasıyla birlikte koronavirüs yaka sayısının artmasını bekliyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kürt siyasetçi Mahmut Alınak: İranlı Ali Hajılon nerede?

SONRAKİ HABER

Rekor tırmanışını sürdüren dolar 7,66'yı gördü (22 Eylül 2020)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...