Novares işçileri düşük ücret dayatmasına karşı greve çıktı

Gebze’deki Novares fabrikasında toplu sözleşme görüşmelerinde patronun düşük zam teklifini kabul etmeyen işçiler greve çıktı.

22 Eylül 2020 07:41
Son Güncellenme Tarihi: 22 Eylül 2020 11:35
Paylaş

Gebze’deki Novares fabrikasında toplu sözleşme görüşmelerinde patronun düşük zam teklifini kabul etmeyen işçiler greve çıktı. Bugüne kadar çok fedakarlık yaptıklarını belirten işçiler “Bu grevi zaferle sonuçlandırana kadar buradayız” dedi.

Petrol-İş Gebze Şubesinin örgütlü olduğu Novares’teki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yılın başında başladı. Pandemi sürecinin de etkisiyle uzayan sözleşme sürecinde son gelinene noktada işçiler 1125 lira seyyanen zam isterken patron 650 lira teklif etti. Düşük ücreti kabul etmeyen işçiler greve çıktı.

8 yıldır Novares’te çalışan bir işçi, “Sadece insanca yaşayabileceğimiz bir ücret istiyoruz. Taleplerimizin karşılanması için greve çıktık, sonuna kadar da kararımızın arkasındayız. Sonucunu biz belirleyeceğiz” dedi.

Alım güçlerinin düştüğünü ifade eden bir başka işçi de “TL’nin dolar avro karşısında değer kaybetmesi bizleri perişan etti. Bu yüzden iyi bir toplu sözleşme yapmak ve Novares işçileri olarak birliğimizi göstermek zorundayız. Bizler tatil yapamayan, 12 senedir çalışmamıza rağmen 3 bin lirayı zor alan insanlarız. Sonuna kadar direneceğiz” diye konuştu.

16 yıldır Novares’te çalışan bir kadın işçi de “Burada çok sözleşme gördük ama ilk defa bu kadar heyecanlıyız, ilk defa greve çıktık. Pandemi sürecindeyiz. Risk altındayız ama üretim hiç durmadı ve bizler hâlâ çalışıyoruz. Biz taleplerimiz karşılanana, bu grevi zaferle sonuçlandırana kadar buradayız” dedi.

"BUGÜNE KADAR ÇOK FEDAKARLIK YAPTIK"

İşçilerle oluşturdukları işyeri komitesi ile sözleşme taslağını hazırladıklarını belirten Novares İşyeri Baştemsilcisi Sinan Karataş da şunları söyledi: “Taslaktaki taleplerimiz masada konuşuldu. Pandemi sürecinin etkisiyle 9 aydır konuşuluyor. Biz 9 aylık süre içerisinde çokça fedakarlık yaptık. Bizim bu fedakarlığımıza karşı işverenimiz her defasında kendini geri çekti, bir adım bile atmaktan imtina etti. Gelinen noktada tümü ücretle ilgili ve hepsi birbiriyle ilişkili olan 7 tane maddemiz kaldı. İşveren hepsini seyyanen zamma kilitlemek istedi. Taslak hazırlanırken bizim seyyanen zam talebimiz 1250 liraydı. Önceki gün yaptığımız görüşmelerde bizim en son geldiğimiz nokta 1125 lira oldu. Onlar da 400 lira ile başladıkları teklifi en son 650 liraya çıkardılar. Sürecin kilitlenmesiyle grevimizi başlattık. Grevimiz işçi sınıfına hayırlı olsun.”

Grevdeki işçileri Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şubesi ve direnişteki Birleşik Metal-İş üyesi Özer Elektrik işçileri ziyaret ederek destekte bulundu. (Gebze/EVRENSEL)

Özer Elektrik işçileri ve Novares işçileri

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

EBA, ilk canlı derste çöktü

SONRAKİ HABER

Newroz'da öldürülen Kemal Kurkut davası 5 dakika sürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...