21 Eylül 2020 12:13

İzlandalı milletvekili, hükümetin mülteci politikasını protesto için istifa etti

İzlandalı Milletvekili Rôsa Björk Brynjôlfsdôttir, hükümetin mülteci politikasını protesto etmek için partisi Yeşil Sol'dan istifa etti.

Reykjavík'teki Parlamento Binası | Fotoğraf: Zinneke/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ

İzlandalı Milletvekili Rôsa Björk Brynjôlfsdôttir, hükümetin mülteci politikasını protesto etmek için partisi Yeşil Sol'dan istifa etti.

Yazılı bir açıklama yapan Brynjôlfsdôttir, hükümetin cömert ve insancıl bir göçmen politikası uygulamadığı için partisinden istifa ettiğini ve görevini bağımsız milletvekili olarak sürdüreceğini söyledi. Brynjôlfsdôttir'un istifasından sonra 63 milletvekilinin görev yaptığı parlamentoda hükümeti oluşturan 3 partinin milletvekili sayısı 33'e düştü.

2017 yılında yapılan seçimlerden sonra Yeşil Sol, Bağımsızlık Partisi ve İlerleme Partisi ile Yeşil Sol lideri Katrin Jakobsdôttir'in başbakanlığında koalisyon hükümeti kurulması üzerine anlaşmaya varmışlardı. Brynjôlfsdôttir, Yeşil Sol'un diğer iki partiyle koalisyon hükümeti kurmasına karşı çıkmıştı.

Brynjôlfsdôttir, yaptığı yazılı açıklamada hükümetin Mısır'dan gelerek iltica eden bir ailenin sınır dışı edilmesini durdurmadığı için partisinden istifa ettiğini söyledi. 3 yıldan beri hükümette yer alan Yeşil Sol'un partinin anlayışı doğrultusunda göçmen ve iltica politikasını biçimlendirmek için çok az veya hiç çaba göstermediğini belirten Brynjôlfsdôttir, hükümeti iltica politikası konusundaki sözlerini yerine getirmemekle suçladı, bunu çok üzücü bulduğunu söyledi. Brynjôlfsdôttir, daha sonra Morgunblaðið gazetesine yaptığı açıklamada “Ben politikaya çocukları sınır dışı etmek için girmedim. Çok açıktır ki bu sorunlarda Bağımsızlık Partisi yetkili. Adalet Bakanlığı onlarda ve ilticacı çocuklar için insani anlayışlar söz konusu olduğunda kapıyı kapıyorlar” dedi.

İstifa kararını kamuoyuna açıklamadan önce Başbakan ve Yeşil Sol'un lideri  Katrin Jakobsdôttir'e bildirdiğini belirten Brynjôlfsdôttir, parlamentoda kendisi için önemli gördüğü insan hakları, eşitlik ve iklim sorunları üzerinde çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.

Brynjôlfsdôttir'un istifası 3 partiden oluşan koalisyon hükümetinin geleceğini etkilemiyor. 63 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda hükümet partileri çoğunlukta. Sadece Yeşil Sol, 2017 yılında yapılan seçimlerden sonra 2 milletvekili kaybederek 9'a geriledi.

Başbakan ve Yeşil Sol'un lideri  Katrin Jakobsdôttir, Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada doğrudan istifa üzerine bir açıklama yapmadı. Ancak hükümetin amacının daha fazla göçmene sığınma hakkı tanımak olduğunu ve son yıllarda daha fazla ilticacıya oturma izni verdiklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Uzmanlardan bakanlığa çağrı: Hidroksiklorokin kullanılmasın

SONRAKİ HABER

Tarım işçisi gençler okuyabilmek için tarlada çapa sallıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...