21 Eylül 2020 12:09

Uzmanlardan bakanlığa çağrı: Hidroksiklorokin kullanılmasın

Klimik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Önder Ergönül, koronavirüse karşı hidroksiklorokin kullanımının dünya bilim kamuoyunda gündemden düştüğüne dikkat çekti; bakanlığa çağrı yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Bilim insanları, Türkiye’de Kovid-19 tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin etken maddeli ilacın yarardan çok zarar verdiğini belirterek Sağlık Bakanlığına “Tedavi algoritmasını güncelleyin” çağrısı yaptı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaptığı deneyler sonucu  hidroksiklorokini Kovid-19 tedavisinden çıkarmıştı.

Duvar’dan Emine Algan’ın haberine göre, Klimik (Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanları) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Önder Ergönül, yapılan analizler sonucunda dünya bilimsel kamuoyunda hidroksiklorokinin gündemden düşmüş bir ilaç olduğunu söyledi. Rusya ve Türkiye’nin bu ilacı kullandığını İspanya’da ise bu konuda net görüşler olmadığını anlatan Ergönül “Batı ülkeleri kullanmıyor, Türkiye’de çoğu zaman çaresizlikten kullanılıyor ya da ilaç diye genel bir isimle talep ediliyor. Oysa bu yanlış bir yaklaşım. İlaç yararlıysa verilir, zararlıysa hiç verilmez. Meslektaşlarımızın bu ilaca bel bağlamamalarını söylemek bilim insanı olarak bizim asli sorumluluklarımızdan” dedi. İlacın koruyuculuğunun kanıtlanmadığını hatta yüzde 20’lere varan kalpte ritim bozukluğuna yola açtığının belirlendiğini anlatan Ergönül, Sağlık Bakanlığına yaptıkları çağrıya rağmen ilacın Türkiye’de kullanılmaya devam ettiğini belirterek Ergönül  “Dikkate alacaklardır diye bekliyorum. Ama çok geç kalmamalarını öneririm. Sağlık Bakanlığına dostça tavsiyem şudur, tedavi algoritmasını güncellesinler” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TTB: Kovid-19 sınıfsal sınırlar içerisinde ilerliyor, yoksulları vuruyor

SONRAKİ HABER

İzlandalı milletvekili, hükümetin mülteci politikasını protesto için istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa