21 Eylül 2020 11:26

Yüz yüze eğitimin ilk denemesi yapıldı: Okullar açıldı, veliler tedirgin

İlkokul birinci ve okul öncesi sınıflar yüz yüze eğitime başladı. Konuştuğumuz veliler, dezenfektan ile önlem alındığını aktararak “Malzemelerin parasını da bizden aldılar” diye tepki gösterdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eylem NAZLIER 
İstanbul
 

Koronavirüs salgını nedeniyle mart ayından beri kapalı olan okullar, ilkokul birinci ve okul öncesi sınıflar yüz yüze eğitime başlamasıyla açıldı. Veliler tedirgin... Konuştuğumuz veliler, sadece dezenfektan ile önlem alındığına dikkat çekerek, “Hijyen malzemelerinin parasını da bizden aldılar” diye tepki gösterdi. Veliler, öğrencilere ve öğretmenlere düzenli test yapılmasını da talep etti. 

"BU ÖNLEMLER BİZİM KATKILARIMIZLA ALINDI" 

Salgının çocukların eğitimini olumsuz yönde etkilediğine söyleyen bir veli, “Çocuklarımız çok etkilendi, belirsizlik onları biraz da rahatlattı. Tabii ki okulların açılması bizleri sevindirdi ama bir günlük eğitim nasıl bir randıman verir onu da bilemiyoruz. Hastalık yüzünden bayağı tedirginiz. Nasıl bir eğitim olacağı zamanla belli olacak. Bu sene öğretmenlerin işleri iki kat daha zor. 1. sınıf oldukları için sosyal mesafe nasıl sağlanacak? Oyun oynamak isteyecekler, nasıl engellenecek? Bütün yük öğretmenlerin ve velilerin üzerine yıkıldı. Bizim katkılarımızla bu önlemler alındı. Kayıt parası alındı. Dezenfektan için bile bizden para alındı, Milli Eğitim Bakanı salgın için ne yaptı, nasıl önlem aldı, bilmiyoruz” diye konuştu.

"EVDE ORTAM YOK, MECBUR GÖNDERECEĞİZ"

Ayşe isimli bir başka veli ise şunları söyledi: “Endişeliyiz, tedirginiz. Daha çok küçükler. Arkadaşlarıyla temas kurmak isteyecekler, nasıl olacak bilmiyoruz.  Biz evde uyardık, öğretmenlerin de işi çok zor. Bütün yük onların omuzlarına binecek gibi.  Evde imkanlarımız yoktu. 3 çocuğum var, 4 yaşında küçük bir kardeşi de var. Çocukların ayrı odaları yok. Evde ders çalışması için ortamı da sağlayamayız. Mecbur okula göndereceğiz, yoksa çok geri kalacaklar. Şu an gerekli tedbirler alınmış gibi. Sınıflara el dezenfektanı konulmuş, çocukların ateşleri ölçülerek okula alındı.” 

"OKULLARDA ÖNLEM YOK" 

Başka bir veli ise okullarda önlem olmadığına dikkat çekerek, “Okullarda önlem yok, velileri içeri almıyorlar.  Çocuklar birinci sınıf, ağlıyorlar. Sınıfa dezenfektan konulmuş, bu yeterli mi? Öğrenciler ve öğretmenlere düzenli test yapılacak mı? Bizim umudumuz yok. Milli Eğitim Bakanı bu süreçte hiçbir şey yapmadı. Kendi imkanlarımızla bu önlemler alındı. Dezenfektan mı çocukları koruyacak virüsten? Evde 4 çocuk var, hangi birine tablet, bilgisayar alalım, eğitim yüz yüze olmak zorunda. Uzaktan eğitimi de beceremediler. Dokunarak öğrenmesi lazım çocuğun. Uzaktan eğitim, birinci sınıf öğrencisi için nasıl olacak? Bilmiyoruz. Asgari ücretle biz çocuğa hiçbir şey yapamayız” dedi. 

Milli Eğitim Bakanlığının yüz yüze eğitim ile ilgili yaptığı açıklamada şunlara dikkat çekildi:

  • Okullarda ve sınıflarda kalabalığın önüne geçilmesi için sınıflar bölünecek, farklı sınıflara farklı günlerde yüz yüze eğitim verilecek.
  • İkinci hafta ise haftada iki gün, günde 30’ar dakikalık beş ders ile yüz yüze eğitime geçilecek. Teneffüsler 10’ar dakika olacak. Yüz yüze işlenecek dersler Türkçe, matematik ve hayat bilgisi olacak.
  • Üçüncü haftanın sonunda duruma göre birinci sınıfların eğitime nasıl devam edeceği ve diğer sınıfların da yüz yüze eğitime geçme ihtimali değerlendirilerek konuyla ilgili bir karar verilecek.
  • Öğretmenler öğrencilere temassız oyunlar öğretecek, hijyen, maske ve sosyal mesafenin önemi de eğlenceli etkinliklerle anlatılacak.

{{414554}} 

ÖNCEKİ HABER

Enerji şirketlerine dolar kıyağı

SONRAKİ HABER

TTB: Kovid-19 sınıfsal sınırlar içerisinde ilerliyor, yoksulları vuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...