21 Eylül 2020 10:27

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan Mısır ve İsrail ile işbirliği sinyali

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Doğu Akdeniz için kıyı ülkelerin yer alacağı bir konferansa sıcak baktıklarını ifade etti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Doğu Akdeniz’deki gerilime ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Doğu Akdeniz’e kıyısı bulunan bazı ülkelerle yaşanan siyasi ihtilafa dikkat çeken Kalın, “Kıyıdaş ülkelerin katılımıyla, adil ve paylaşımcı bir enerji platformu konferansı, toplantısı ya da süreci başlatılmasına biz olumlu bakıyoruz” dedi.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac’ın istifa kararını da değerlendiren Kalın, istifanın Türkiye ile yapılan anlaşmaları etkilemeyeceğini savundu.

'AKDENİZ’DE ENERJİ KONFERANSINA OLUMLU BAKIYORUZ'

İbrahim Kalın, Doğu Akdeniz’de kıyıdaş ülkelerin içinde olduğu bir enerji perspektifinin geliştirilebileceğini dile getirirken şöyle konuştu:

“Siyasi ihtilaflarımız olabilir. Evet, bizim de şu anda İsrail ile Mısır ile bazı siyasi görüş ayrılıklarımız var, ihtilaflarımız var. Bunlar enerji konusunda iş birliği yapmanın önüne illa da bir engel olmak zorunda değil. Çünkü hepimiz son tahlilde bu coğrafyanın bir parçasıyız, coğrafyayı değiştiremeyeceğimize göre bu gerçekler ışığında hareket etmemiz gerekir. O yüzden de son dönemde daha sık dile getirilen bütün Akdeniz’e kıyıdaş ülkelerin katılımıyla, adil ve paylaşımcı bir enerji platformu konferansı, toplantısı ya da süreci başlatılmasına biz olumlu bakıyoruz.”

Libya konusunda da değerlendirmelerde bulunan Kalın, “Her halükârda Başkanlık Konseyi ve Meclis orada, Sayın Serrac ile bizim temaslarımız tabii ki devam edecek. Çünkü kendisiyle son 1-1,5 yıl içerisinde yakın çalıştık. Tabii şahıslar, isimler de önemli. Son tahlilde bu aktörler üzerinden bu müzakereler yürüyor, bu çalışmalar devam ettiriliyor. Orada tabii diğer aktörlerle de bizim temaslarımız sürüyor, sürmeye de devam edecek. Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi oraya heyetlerimiz gidebilir. Hem siyasi anlamda destek verilmesi hem askeri konularda eğitim ve iş birliği yapılması hem de ekonomik alanda Türk firmaları ile orada altyapı yatırımlarında, hastane, sağlık, yol, ulaştırma gibi diğer alanlarda, enerji gibi diğer sektörlerde de iş birliği yapılması konusunda onlar zaten istekli. Dolayısıyla bizim Libya ile olan bu çok kapsamlı ilişkilerimiz her halükârda devam edecek. Ama tabii ki bu siyasi süreci de yakından takip edeceğiz” ifadelerini kullandı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Iğdır'da hayvan pazarı 2 günle sınırlandırılınca halk pazara akın etti

SONRAKİ HABER

Kaçırılan HDP MYK üyesi Aktumur İHD’ye başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...