22 Eylül 2020 00:06

‘Sosyal sorumluluk için psikologlar ödülü’ yazarımız Serdar M. Değirmencioğlu’na

Josephine “Scout” Wollman Fuller Ödülü 20 yıldır çocuklar için yaptığı çalışmalar nedeni ile bu yıl Prof. Dr. Serdar M. Değirmencioğlu’na verildi.

Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı için 2013’te Doğuş Üniversitesindeki işinden çıkarılan ve ardından KHK ile ihraç edilen Prof. Dr. Serdar Değirmencioğlu için öğrencileri eylem yapmış, Değirmencioğlu öğrencilerine sokakta ders vermişti. | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sosyal Sorumluluk için Psikologlar (Psychologists for Social Responsibility), Josephine “Scout” Wollman Fuller Ödülü’nü bu yıl Serdar M. Değirmencioğlu ve Tracy Kirchmann’a verdiğini açıkladı.

Josephine “Scout” Wollman Fuller Ödülü 2008 yılından beri çocuklar için barış ve sosyal adalet arayanlara, bu doğrultuda çalışma yapan kişi ve kuruluşlara veriliyor.

Değirmencioğlu ödüle, 20 yıldır çocuklar için yaptığı çalışmalar nedeni ile layık görüldü. Ödül ilk kez Türkiyeli bir psikoloğa verildi. Değirmencioğlu, Türkiye Çocuk Hakları Koalisyonu ve 27 ülkeyi kapsayan Regional Network for Children adlı kuruluşun başkanlığını yaptı. “Sesimi Duyun! Benim de Sesim Var!” başlıklı kampanyayla 3 bin çocuk ve gencin görüşlerini 23 Nisan ve 19 Mayıs tarihlerinde Başbakan ve kamuoyuna iletti. Çocukların gönderdiği mesajlardan bir seçki, “Sesimi Duyun: Benim de Sesim Var” başlığıyla 2005’de kitap olarak yayımlandı. Gençlik Çalışmalarında İyi Örnekler (2009), Yükseköğretimin Serbest Düşüşü: Özel Üniversiteler (Kemal İnal ile derleme, 2014) gibi kitap çalışmaları yanında, Can Candan ile hazırladığı 3 Saat: Bir ÖSS Belgeseli (2008) başlıklı bir çalışması da vardır.

Değirmencioğlu, 2008’den bu yana her pazar çocukları, haklarını ve sosyal adaleti ilgilendiren konuları gazetemizdeki “Benim de Sesim Var” başlıklı köşesinde ele almaktadır.

SOSYAL SORUMLULUK İÇİN PSİKOLOGLAR KİMDİR?

Sosyal Sorumluluk için Psikologlar (SSP), Soğuk Savaş döneminde artan nükleer savaş tehlikesine karşı olan psikologlar tarafından 1982’de ABD’de kuruldu. Soğuk Savaş döneminin ardından kuruluşun çalışma alanı, barış ve sosyal adaleti de kapsayacak şekilde genişletildi. Kuruluşun yaptığı çalışmalar kadınlara yönelik ayrımcılığın yok edilmesinden dünyanın nükleer silahlardan ve mayınlardan arındırılmasına, asgari ücret tartışmalarından iklim değişikliğine dek birçok önemli konuyu içeriyor.

Uzun süredir SSP üyesi olan Yazarımız Değirmencioğlu, kuruluşun yönlendirme kurulunda da iki dönem görev yaptı. Ayrıca uzun süredir Militarizm Çalışma Grubunun başında bulunuyor.

SERDAR M. DEĞİRMENCİOĞLU KİMDİR?

Serdar M. Değirmencioğlu 1966’da Ankara Altındağ’da doğdu. ODTÜ Psikoloji Bölümünde okudu. Gelişim Psikolojisi doktora derecesini ABD’de aldı ve ardından iki yıl Northwestern Üniversitesi Sosyal Politika Araştırmaları Enstitüsünde çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra ODTÜ ve başka üniversitelerde görev yaptı. Barış İçin Akademisyenlerin “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı için üniversitedeki görevine nisan 2016’da son verildi. Şubat 2017’de 686 numaralı KHK ile kamu hizmetinden ihraç edildi. Değirmencioğlu çalışmalarını Almanya’daki bir üniversitede konuk araştırmacı olarak sürdürüyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Helikopterden atılanların yakınları konuştu: Diz çöktürüp, ölümle tehdit ettiler

SONRAKİ HABER

Evrensel columnist Yusuf Karataş sentenced to 10 years and 6 months imprisonment

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...